Jump to content
ExArte

Dziwny grzybopodobne agregaty przy powierzchni cydru

Recommended Posts

Hej, 

 

czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc.

2B6703F8-6F56-4427-80EC-06EFED1100BC.jpeg

E5E9F7B6-54A9-46AF-AC8B-2172A2D30A24.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, ExArte napisał:

Hej, 

 

czy ktoś ma pomysł czym są przedstawione na zdjęciach agregaty? Do produkcji cydru użyłem soku zagęszczonego i drożdży ciderini. „Glutki” pojawiły się już drugiego dnia fermentacji i ciagle ich przybywa. Nie mogłem znaleźć w sieci nic podobnego. Z góry dziękuje za pomoc.

 

 

O ile drożdże do cydru są podobne do drożdży piwnych (a obstawiam, że tak jest), to to są drożdże. Gdyby to była brzeczka piwna powiedziałbym - nie martw się i czekaj ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo osady białkowe oblepione drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło :D 

 

nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, ExArte napisał:

Dziękuje za odpowiedzi! Bardzo mnie to ucieszyło :D 

 

nie martwię się wiec i czekam cierpliwie, miłego tygodnia ;) 

A czujesz zgniłe jajo może z rurki? :D 

 

Godzinę temu, kantor napisał:

Albo osady białkowe oblepione drożdżami.

Białka z soku? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 godzin temu, Suchejroo napisał:

Białka z soku? 

 

A soki nie mają białek?

 

edit:

Np z tego

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2

0,1g/100g soku.

 

edit 2:

Tu z naukowego źródła:

https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples

0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku.

 

Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego:

https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review

Cytat
Beer contains ~500 mg/L of proteinaceous material including a variety of polypeptides with molecular masses ranging from <5 to >100 kDa.

(chociaż widzę, że inne źródła podają raczej zawartość białek w piwie na poziomie 0,5%)

 

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, kantor napisał:

 

A soki nie mają białek?

 

edit:

Np z tego

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1822/2

0,1g/100g soku.

 

edit 2:

Tu z naukowego źródła:

https://www.researchgate.net/publication/273449029_Physical_and_nutritional_analysis_of_apple_juice_samples

0,2g/100ml dla świeżego i 0,1g/100ml dla puszkowanego soku.

 

Tak z ciekawostek to są w sumie wyższe wartości niż dla piwa, bo wg tego:

https://www.researchgate.net/publication/226773564_Protein_changes_during_malting_and_brewing_with_focus_on_haze_and_foam_formation_A_review

 

A no to spoko, dzieki, człowiek sie uczy cały czas :D 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites


 

23 godziny temu, Suchejroo napisał:

A czujesz zgniłe jajo może z rurki? :D 


Zakładam, ze chodzi o siarkowodór :D

nie nie, zapach jest zupełnie normalny :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 minut temu, ExArte napisał:


 


Zakładam, ze chodzi o siarkowodór :D

nie nie, zapach jest zupełnie normalny :) 

tak, ja w dwóch piwach miałem siarke i w obu takie "kłaczki", zastanawiałem sie czy moze miec ona wplyw na drozdze i ich wyglad :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.