Jump to content
Sign in to follow this  
zbyszek73

zamiana drożdży

Recommended Posts

witam temat zatytułowałem tak bo nie wiedziałem jak

jest lato temperatura 30 parę stopni w piwnicy prawie tyle samo

a tu paczka z marcowym się przysłała no i klops możne do studni to wsadzę ale może zmienię po prostu drożdże na przykład dobiorę jakieś odpowiednie drożdże na razie je rozgryzam jakie mają być i teraz pytanie chodzi mi o smak jaki będzie ?

PS nie używam znaków interpunkcyjnych nie widzę ich na klawiaturze a pisze po ciemku

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS nie używam znaków interpunkcyjnych nie widzę ich na klawiaturze a pisze po ciemku

Znaczy trzeba zrobić kurs pisania bezwzrokowego metodą dziesięciopalcową. Miałem to w dawnych licealnych czasach i przyznam, że nie żałuję męczarni na lekcjach...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbyszek73 spokojnie mozesz zamienić drożdże. Piwo na pewno będzie dobre, tylko, że nie będzie to lagerowe piwko, tylko ale. Stosowałem drożdże górnej fermentacji do zasypu koźlakowego, piwo wychodziło smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jest lato temperatura 30 parę stopni w piwnicy prawie tyle samo

a tu paczka z marcowym się przysłała no i klops możne do studni to wsadzę ale może zmienię po prostu drożdże na przykład dobiorę jakieś odpowiednie drożdże

Jeżeli faktycznie masz prawie 30°C w piwnicy to lepiej odłóż te surowce. Szkoda ich po prostu. W tej temperaturze nie wyjdzie Ci żadne dobre piwo. Nawet triple nie lubią aż tak wysokich temperatur. Na prawdę szkoda Twojej roboty. A jeżeli koniecznie musisz coś uwarzyć to kup na alezłomie jakąś lodówkę.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja dzisiaj powąchałem fermentor z weizem, który fermentował w piwnicy gdzie było dobrze ponad 20 i teraz już wiem co to jest guma balonowa w piwie :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja dzisiaj powąchałem fermentor z weizem, który fermentował w piwnicy gdzie było dobrze ponad 20 i teraz już wiem co to jest guma balonowa w piwie :okey:

Zbyszek chce poznać co to są aromaty fuzlowe w piwie... NO cóż, jego wybór, widać musi się przekonać na własnej skórze/podniebieniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz :okey:

 

a to mój pierwszy weizen i męczyłem się z nim z filtracja ze 4 godziny. Ale nie dam dokończę i zobaczę co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja dzisiaj powąchałem fermentor z weizem, który fermentował w piwnicy gdzie było dobrze ponad 20 i teraz już wiem co to jest guma balonowa w piwie :okey:

Hej!

 

Ja czekam właśnie, aż się rozkręci fermentacja weizena. Fermentator przygotowany w piwnicy. Włożony do pojemnika, temp. 20°C Jak drożdże ruszą zaleje wodą i owinę ręcznikiem. Już widać na spodzie, warstwę drożdży, więc nie długo ruszą. Do czego to doszło, że trzeba w piwnicy chłodzić fermentację górniaków !

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja niestety wyjechałem na urlop i nie miał się kto tym zaopiekować. Rodzina wolała się zaopiekować 2 skrzynkami dobrego pilznera :okey: i zniknął w zastraszającym tempie przy zastraszająco niskim udziale mojej osoby :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Włożony do pojemnika, temp. 20°C Jak drożdże ruszą zaleje wodą i owinę ręcznikiem. Już widać na spodzie, warstwę drożdży, więc nie długo ruszą. Do czego to doszło, że trzeba w piwnicy chłodzić fermentację górniaków !

No tak ale Zbyszek pisze o 30°C!!

Poza zimą, wczesną wiosną i późną jesienią i tak w domu nie przefermentujesz sensownie górniaka. Jak nie masz w domu pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C nie ma co marnować brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza zimą, wczesną wiosną i późną jesienią i tak w domu nie przefermentujesz sensownie górniaka. Jak nie masz w domu pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C nie ma co marnować brzeczki.

Śmiała teza :okey: W jakiej temperaturze fermentowałbyś zatem piwa belgijskie np. Saisona? Ten styl wręcz wymaga temperatur sporo wyższych niż 20°C, nawet do 35°C. Może więc lepiej nie stosować zbyt dużych uogólnień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie napisałem ze w piwniczce mam 30 stopni ale prawie a prawie robi wielka różnice w piwnicy mam teraz 25 stopni więc górna fermentacja da rade

Share this post


Link to post
Share on other sites
Poza zimą' date=' wczesną wiosną i późną jesienią i tak w domu nie przefermentujesz sensownie górniaka. Jak nie masz w domu pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C nie ma co marnować brzeczki.[/quote']

Śmiała teza :okey: W jakiej temperaturze fermentowałbyś zatem piwa belgijskie np. Saisona? Ten styl wręcz wymaga temperatur sporo wyższych niż 20°C, nawet do 35°C. Może więc lepiej nie stosować zbyt dużych uogólnień.

Dori!!, wiesz, że miałem nawet napisane: "chyba, że jakiegoś mocnego belga robisz bo te lubia nawet 24°C" ale skasowałem przed wysłaniem posta bo nie chciałem mieszać. Masz oczywiście bezwzględna rację!! Ale te 35°C to serio?

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie napisałem ze w piwniczce mam 30 stopni ale prawie a prawie robi wielka różnice w piwnicy mam teraz 25 stopni więc górna fermentacja da rade

to zrób saisona, on te temp zniesie lepiej niż inne piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbyszek, ty się nie przejmuj tymi postami, tylko warz. Skoro nie masz jeszcze drożdży, to do czasu ich "nadejścia" temperatura może trochę spadnie, a i te 25 stopni pewnie wielkiej tragedii nie zrobi piwu, skoro i tak będzie bezstylowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

.Ale niestety lubia umiarkowane temperatury. Zalezy od drozdzy, ale wiekszosc lubi okolice 18°C ,niektore 21-22°C . Czyli temperatura otoczenia powinna byc ponizej 20°C ,bo sama fermentacja podniesie tempwrature o kilka stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem sugestia Dori jest bardzo dobra: uwarz a'la saisona. Jeżeli nie chcesz kupować specjalnych drożdży płynnych to użyj T-58.

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz jeszcze dodać do tego trochę pszenicy jak nie masz słodu pszenicznego, to Cie może trochę bardziej zbliżyć do saisona

Share this post


Link to post
Share on other sites
możesz jeszcze dodać do tego trochę pszenicy jak nie masz słodu pszenicznego, to Cie może trochę bardziej zbliżyć do saisona

A jak niemasz pszenicy to np. 1kg kaszki manny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.