Jump to content
Grzesznik

FES nie chce dofermentować

Recommended Posts

Witam
Uwarzyłem piwo FES z twojbrowar.pl , niby wszystko robiłem według instrukcji i kopyrowych filmików , ale coś nie pykło.
Problem jest taki.
Piwo miało 16 BLG po tygodniu spadło do 12. Po następnym tyg było 10. Zacząłem potrząsać nim i po 2 dniach to samo. Odlałem szklankę dodałem łyżeczkę drożdży do pieczenia i po 3 dniach nic nie ruszyło.
Zlałem piwo do innego fermentora i dodałem nowe drożdże s-05 (takie miałem na zbyciu) . Jak napowietrzałem to piwo się pieniło i gazowało, wiadro puchło jak przy  fermentacji.
Teraz nie ma żadnych oznak fermentacji nie bulka, nie ma piany , nawet wieko jest wklęsłe. Po potrząsaniu żadnej reakcji .

Trzymałem w pokoju w 20-22 stopniach 

Co robić ? 
Szkoda mi go wylewać , dobre jest , palone no i palone jest :P nie jest kwaśne jak niektóre stoutyy . Jak zawsze nie zaglądam do piwa to teraz co 2 dni sprawdzał BLG i go nie zakaziłem 

Mierzone balingomierzem 10 BLG i refraktometrem 12 BLG po korekcie niby  ze  jest 9,3 

Początek 16 BLg 18 Litrów 
zacieranie w 68 C,  wysładzanie woda 80 C
 Po pierwszych dwóch dniach piania była fest 
Pierwsze drożdże s-04

 

Większość tematów jest że " ojoj piwo ma 5 BLG, butelkować ??"
A co ja mam zrobić ? Niemożliwe żebym tak słodko zacierał. A nawet połowa piwa nie od fermentował .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem co Nazwa miał na myśli, ale chyba coś nie tak z pomiarem temperatury podczas warzenia. Wg. wiki 'Poniżej 64* ryzykujemy spadek wydajności, gdyż część skrobi może pozostać uwięziona w ziarnie, powyżej 70* brzeczka może być za mało fermentowalna.'.
Może przez większość czasu miałeś za niską lub za wysoką temperaturę?

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolega @Nazwa użytkownika chyba pomylił fora... @Grzesznik grzecznie się pyta co mogło pójść nie tak, a tu otrzymuje zniechęcającą odpowiedź, nie wnosząca nic do tematu.

Jak się najlepiej nauczyć piwowarstwa, jak nie na własnych błędach? Trzeba tylko potrafić wyciągać wnioski.

 

Tu jak pisze @mrmrooz bardzo możliwe, że termometr przekłamywał i faktycznie piwo nie do końca się zatarło. Chociaż dziwne, przy takim wysokim balingu.

Jaki tam miałeś zasyp dokładnie i jak dodawałeś drożdże? Bezpośrednio do brzeczki czy rehydratyzacja? Jeśli tak to w jakiej temperaturze? Czy i jak napowietrzałeś brzeczkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypowiedzialem swoje zdanie i nie pisze tego w nerwach, czy też po to by kogoś zbesztac. Jeżeli ja czegoś nie wiem to się doksztalcam by nie popełniać błędów. Twierdzę dalej, że tak potraktowana brzeczka jest do wyłania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Grzesznik napisał:

A co ja mam zrobić ?

Jesli tylko nie złapało zakażenia powtornym natlenianiem, to bym butelkował. Ewentualnie jeśli jest za słodkie to próbowałbym podbić IBU herbatką chmielową lub jeśli jest mocno słodkie chmielem izomeryzowanym.

21 godzin temu, Grzesznik napisał:

Niemożliwe żebym tak słodko zacierał.

68C to zdecydowanie nie jest temp. na zacieranie 'na wytrawnie'. Jeśli termometr Ci przekłamuje to mogło się zatrzeć bardziej 'na słodko'.

Nim zrobisz następne piwo sprawdz termometr i jego odchyłkę dla temperatur 60-70C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mrmrooz 
Według rozpiski mam zacierać w 68 C przez 60 min . Pilnowałem temp cały czas

@Wuuu
 To było tak Pale Ale 3,3 kg, wędzony 1 kg, Brown 0,3 kg, płatki jęczmienne 0,4 kg  przez 60 min. Dodać Pale Chocolate 0,3 kg i Chocolate 0,3 kg dalej w 68 C przez 15 min . Dodać jęczmień palony 0,4 kg i 10 min . Na koniec podnieść temperaturę do 78 C przez 5 min 
Drożdże standardowo z rehydratyzacją. Wrzątek do szklanki z łyżeczka i  przykrywam fofią. Jak przestygnie  do 30 C wsypuje drożdze i mieszam na gładko (teraz przeczytałem ze lepiej jest odstawić na 15 min i wtedy zamieszać i znów odstawić na 5 min   ). Brzeczka miała 25 C. Napowietrzałem przy zamkniętym szczelnie wieku , potrząsając jak oszołom, góra dół przez 2 min 

@quadi

Mi to piwo fest smakuje nie czuje żeby było jakoś słodkie (ja coca-coli nie pije bo jest dla mnie za słodkie, chyba że z whisky ), Czuć teraz lekką kwaśność i palność. 

Termometr mam żółty z PromoLab . W multimetrze  uniwersalnym mam opcje badania temperatury, porównałem z rtęciowym i przy wodzie pokazują to samo 30 stopni, wsadziłem pod pachę i oba pokazują 35 C -troche mało:P . 

Przy temp 70 C na mierniku , rtęciowy pokazuje 66.

Lepiej kupić jakiś elektroniczny ??
Skodo butelkować to ile dać glukozy ? w recepturze jest 6 g na 1 L piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

Wypowiedzialem swoje zdanie i nie pisze tego w nerwach, czy też po to by kogoś zbesztac. Jeżeli ja czegoś nie wiem to się doksztalcam by nie popełniać błędów. Twierdzę dalej, że tak potraktowana brzeczka jest do wyłania. 

Ty  innym zalecasz fermentacje na US-05 w 18-28°C więc sie nie wypowiadaj, a szczególnie nie w ten sposób jak powyżej. Albo ktoś zrobil konto by prowokować, albo naprawde jestes takim ignorantem

 

2 godziny temu, Grzesznik napisał:

@mrmrooz 
Według rozpiski mam zacierać w 68 C przez 60 min . Pilnowałem temp cały czas

@Wuuu
 To było tak Pale Ale 3,3 kg, wędzony 1 kg, Brown 0,3 kg, płatki jęczmienne 0,4 kg  przez 60 min. Dodać Pale Chocolate 0,3 kg i Chocolate 0,3 kg dalej w 68 C przez 15 min . Dodać jęczmień palony 0,4 kg i 10 min . Na koniec podnieść temperaturę do 78 C przez 5 min 
Drożdże standardowo z rehydratyzacją. Wrzątek do szklanki z łyżeczka i  przykrywam fofią. Jak przestygnie  do 30 C wsypuje drożdze i mieszam na gładko (teraz przeczytałem ze lepiej jest odstawić na 15 min i wtedy zamieszać i znów odstawić na 5 min   ). Brzeczka miała 25 C. Napowietrzałem przy zamkniętym szczelnie wieku , potrząsając jak oszołom, góra dół przez 2 min 

@quadi

Mi to piwo fest smakuje nie czuje żeby było jakoś słodkie (ja coca-coli nie pije bo jest dla mnie za słodkie, chyba że z whisky ), Czuć teraz lekką kwaśność i palność. 

Termometr mam żółty z PromoLab . W multimetrze  uniwersalnym mam opcje badania temperatury, porównałem z rtęciowym i przy wodzie pokazują to samo 30 stopni, wsadziłem pod pachę i oba pokazują 35 C -troche mało:P . 

Przy temp 70 C na mierniku , rtęciowy pokazuje 66.

Lepiej kupić jakiś elektroniczny ??
Skodo butelkować to ile dać glukozy ? w recepturze jest 6 g na 1 L piwa

Może zabutelkuj w PETa 0,5l, daj na refermentacje tydzien i zobacz co sie stanie. Zostaw w jak najcieplejszym miejscu. Jak będzie po tym czasie dobrze nagazowane - tzn pijalne plus nie przegazowane to butelkuj reszte i pij jak najszybciej, szczególnie ze smakuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 godzinę temu, Suchejroo napisał:

Ty  innym zalecasz fermentacje na US-05 w 18-28°C więc sie nie wypowiadaj, a szczególnie nie w ten sposób jak powyżej. Albo ktoś zrobil konto by prowokować, albo naprawde jestes takim ignorantem.

nastepnym razem jak będę chciał coś napisać, zapytam ciebie o zdanie i pozwolenie. Przepraszam bardzo wszystkich, których obraziłem :)   

Aha i nikomu nic nie zalecam,  polecam zapoznać się z tym co o swoich produktach piszą producenci. 

Edited by Nazwa użytkownika
A tak o.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Grzesznik napisał:

Przy temp 70 C na mierniku , rtęciowy pokazuje 66.

Do porównania najlepiej użyć termometru który jest dokładny i przeszedł kalibracje. Termometr z multimetru nie jest raczej dobrym rozwiązaniem.

1 godzinę temu, Suchejroo napisał:

Skodo butelkować to ile dać glukozy ? w recepturze jest 6 g na 1 L piwa

To wystarczająca ilość.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

nastepnym razem jak będę chciał coś napisać, zapytam ciebie o zdanie i pozwolenie. Przepraszam bardzo wszystkich, których obraziłem :)   

Aha i nikomu nic nie zalecam,  polecam zapoznać się z tym co o swoich produktach piszą producenci. 

<offtop> Dobrze by było, żebyś następnym razem p o m y ś l a ł przed napisaniem posta, a jak już napiszesz przeczytał i zrozumiał, co napisałeś, następnie podjął decyzję, czy go opublikować, czy skasować. To jest forum dla osób dzielących się wiedzą i doświadczeniem w dobrej wierze. Apeluję więc o zachowanie poziomu.

</koniec offtopu>

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.04.2020 o 17:34, Nazwa użytkownika napisał:

Wylej w kibel i jeżeli nie wiesz co robisz, to tego nie rób. Grzebiesz sam nie wiesz po co i jaki to ma dać efekt. Poczytaj wiki.piwo.org, wiedza nie boli, głupota tak, bo trzeba piwo wylać.

To samo można napisać grzecznie i kulturalnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.