Jump to content
Chicken

NEIPA - trawiasty posmak

Recommended Posts

Witajcie,

mam pytanie dotyczące piwa New England IPA, które uwarzyłem z przepisu p. Doroty Chrapek. Otóż w przepisie było napisane tak: " W pierwszym dniu fermentacji burzliwej dodaj 75g chmielu Equinox/Equanot."

 

Zrobiłem dokładnie wszystko jak w przepisie. Tylko oczywiście wydajność nie wyszła mi tak jak w przepisie i nie uzyskałem 16 BLG ale z tego co wyczytałem moje 12 BLG też jest ok.

Dzisiaj sprawdzałem BLG po 7 dnach burzliwej, jest 3. Posmakowałem piwa i tu niemiłe zaskoczenie. Piwo jest mocno trawiaste w smaku. Bardzo niemiłe pozastawia uczucie w ustach. Mocna gorycz taka wręcz piekąca.

 

Moje pytanie brzmi: da się jakoś zniwelować tę trawiastość? Czy mam się nie niepokoić i czekać spokojnie i robić resztę według zaleceń?

 

Przyznam szczerze, że mnie niemiło zaskoczyło to piwo :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doprowadzić proces do końca, zabutelkować i dopiero oceniać smak. Smak zielonego piwa często nijak ma się do efektu końcowego. Kolejna sprawa to unoszący się w piwie chmiel. Jego drobinki dają bardzo gorzkie odczucie w ustach, a kolejna to 12 blg zamiast 16. To jednak spora różnica i trzeba by się zastanowić nad korektą chmielenia.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Czas w piwowarstwie jest kwestią kluczową, uczy pokory i wytrwałości... daj temu piwu czas, daj czas fermentacji po czym zabutelkuj..znów daj mu czas, daj czas na nagazowanie po czym leżakuj krótko bo krótko jak to w neipie... p.s.(2 tygodnie) po czym oceń goryczkę, oceń recepturę oczywiście jeśli wszystko zrobiłeś według receptury. Tak się składa że właśnie piję swoją neipe, uwierz piwko jest super ułożone ale ma 23 dni od wlania w keg, oczywiści próbowałem je zaraz po nagazowaniu ale to nie było to...piwo było ostrzejsze i bardziej goryczkowe niż teraz.

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję Wam za porady. Może faktycznie niepotrzebnie sieję panikę ;)

 

Temat do zamknięcia ;)

 

Dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
13 godzin temu, Chicken napisał:

Dziękuję Wam za porady. Może faktycznie niepotrzebnie sieję panikę ;)

 

Temat do zamknięcia ;)

 

Dziękuję.

 

Poza tym, skoro uzyskałeś tylko 12blg odczuwalna goryczka  będzie wyższa

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg. Brewness wydajność wyszła 75% więc stąd te 12blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Chicken napisał:

Wg. Brewness wydajność wyszła 75% więc stąd te 12blg.

Chyba raczej 46%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też robiłem piwo wg tej receptury i miałem dokładnie ten sam problem. Wyszło mi 13 Blg, też wrzuciłem equanota na burzliwą, dalej wszystko też jak w przepisie, czyli wuchta chmielu. Niestety trawiastość już pozostała. Myślę, że powody były dwa. Jako, że to była dopiero moja 3 warka to nie uniknąłem błędów. Pierwszy - słabe odfiltrowanie chmielin po chmieleniu na zimno. Po drugie uważam, że ta nieprzyjemna goryczka wynikała ze zbyt długiego kontaktu chmielu z młodym piwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba masz racje.

Ja dodam, że przeprowadziłem dwustopniową filtrację aby być pewnym na 100% że chmielić nie ma. No i trawiastość pozostała
Co prawda od butelkowania minął dopiero tydzień ale nie sadze aby coś zmieniło sie na lepsze.
Myśle, że następnym razem nie bede dawał tyle chmielu do młodego piwa.

Kolejne chciałem warzyć z przepisów pani Doroty Milkshake Mango IPA ale muszę poczytać co zrobić aby nie powtórzyć błędu z tej warki.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem kilkakrotnie piwo inspirowane tą recepturą, zazwyczaj 12-14 blg, bo nie lubię za mocnych, chmiel wg przepisu, bez zmniejszania ilości, tyle że jedno chmielenie na raz na zimno na koniec. Mocna gorycz wyszła tylko raz przy zastosowaniu polskich odmian wg przelicznika gph, który ma się nijak do smaku.

Może kwestia partii chmielu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, x1d napisał:

Może kwestia partii chmielu?

Prawdopodobnie tak. 

Też kilkakrotnie robiłem neipa wrzucając chmiel tuż po rozpoczęciu fermentacji drugą partie na cichą. Niekiedy nawet nie przelewałem do drugiego fermentora. Nigdy nie miałem trawiastych posmaków ani nic nieprzyjemnego. 

@Chicken Kup chmiel w innym sklepie i sprawdź. Polecam browamator i marxam. Nie twierdzę które sklepy są złe. Po prostu te mam sprawdzone. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie również kilkakrotnie wystąpił trawiasty aromat w piwie i za każdym razem winą obarczałem chmiel. Zdaje się, że to był dobry trop bo po zmianie dostawcy chmielu problem zniknął. Czasem zdarzają się felerne roczniki ale w takim wypadku problem byłby bardziej globalny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie nowe zamówienie złożę w innym sklepie i zobaczymy czy coś sie zmieni. bo receptura będzie praktycznie bliźniacza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w 2 warkach miałem trawiastość i nieprzyjemną goryczkę - w obu tych warkach używałem Equanota. Nigdy więcej go nie użyłem i nie ma problemu. Druga warka specjalnie zrobilem z Equanotem (od innego dostawcy) żeby sprawdzić jeszcze raz ten chmiel. Efekt był ten sam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A widzisz. Tym tropem nie szedłem. Kurcze to teraz dałeś mi do myślenia. Bo kolejną warkę planuje warzyć podobnie tylko na cichą pójdzie mniej chmielu. Teraz się zastanawiam nad zmianą receptury.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Chicken napisał:

A widzisz. Tym tropem nie szedłem. Kurcze to teraz dałeś mi do myślenia. Bo kolejną warkę planuje warzyć podobnie tylko na cichą pójdzie mniej chmielu. Teraz się zastanawiam nad zmianą receptury.

Zmień recepture, daj dobry chmiel na goryczkę lekką, hop stand, później podziel to samo piwo na dwa fermentory (oczywiście mówie o rozlaniu na cichą na dwa fermentory). Daj do jednego sam Equanot na zimno, do drugiego inny chmiel. Piwa porównaj później i będziesz miał odwzorowanie. W taki sposób łatwo dostosujesz swoje preferencje co do chmielu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Suchejroo napisał:

Zmień recepture, daj dobry chmiel na goryczkę lekką, hop stand, później podziel to samo piwo na dwa fermentory (oczywiście mówie o rozlaniu na cichą na dwa fermentory). Daj do jednego sam Equanot na zimno, do drugiego inny chmiel. Piwa porównaj później i będziesz miał odwzorowanie. W taki sposób łatwo dostosujesz swoje preferencje co do chmielu. 

Ale w przepisie pani Doroty jest tak: " Po 60 minutach wyłącz podgrzewanie i dodaj 50g chmielu Equanot. Brzeczkę szybko schładzamy do temperatury 16-18°C. " czyli Twój spsoób  na sprawdzenie nie da rady. poza tym nie mam tyle fermentorów :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, Chicken napisał:

Ale w przepisie pani Doroty jest tak: " Po 60 minutach wyłącz podgrzewanie i dodaj 50g chmielu Equanot. Brzeczkę szybko schładzamy do temperatury 16-18°C. " czyli Twój spsoób  na sprawdzenie nie da rady. poza tym nie mam tyle fermentorów :P

Czemu nie da rady? Zamień w przepisie chmmiel. Jeśli chcesz tyle goryczki w NEIPA na 50 min to nie ma sprawy. Zależy ile %aa. Ja wrzucam chmiel na 20 min tylk odo NEIPY. Piwowarstwie nie musisz trzymać się strasznie przepisu. Zmieniaj i udoskonalaj, jeśli ten zestaw masz trawiastość, to nie rozumiem czemu chcesz robić to samo raz jeszcze. Zmie chociaz chmiel jeden i porównaj zmiane w gotowym piwie. Mozesz zrobić w jednym fermentorze, zaden problem, ale po co ten sam przepis :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Źle sie wyraziłem. Przepis nie jest identyczny w 100% bo dochodzi jeszcze laktoza bo teraz będzie Milkshake Mango IPA. No nic. Będę kombinował. Chociaż chmiele już zamówione :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
10 minut temu, Chicken napisał:

Źle sie wyraziłem. Przepis nie jest identyczny w 100% bo dochodzi jeszcze laktoza bo teraz będzie Milkshake Mango IPA. No nic. Będę kombinował. Chociaż chmiele już zamówione :(

No to też bym wyrzucił ten chmiel i kombinował z innym mimo wszystko. Jak Ci nie wyslali jeszcze przesyłki to zrób nowe zamówienie z odbiorem osobistym by nie płacić za przesyłke i poproś by dorzucili do poprzedniego zamówienia. Po prostu pierwsze co bym szukał problemu w chmielu przy trawiastości i tyle. Szkoda marnować kolejne piwko :)

 

Ja zrobiłem z 15 NEIPek i naprawde, chmiele to podstawa. Nie ma co na tym oszczędzać jak chcemy sztos piwko. W milkshake IPA  Mango może troche to przykryc, ale robiłem kiedys warke APA z Mango na Equanocie i też trawiastośc była. Był to gotowy zestaw z jednego ze sklepów (bez mango). 

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

To moje ostatnie to właśnie gotowy zestaw z homebrewing NEIPA/ VERMONT IPA 16°Blg. W komentarzach pod przepisem tego piwa na blogu ludzie pisali, że może wystąpić trawiastość ze względu na podanie chmielu do brzeczki przedniej.  Ale p.Dorota uspokajała, że na bank nic takiego nie wystąpi. Jednak wystąpiło.

 

Ale skoro Ty kombinowałeś z chmielami to znaczy, że to może być odmiana chmielu.  Ja poszedłem inną drogą i do tego przepisu http://blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/  nie zakupiłem już gotowego zestawu z homebrewing tylko zakupiłem chmiele rocznik 2019 z marxam, resztę w innych sklepach i lokalnej słodowni z której prawie zawsze kupowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 godzinę temu, Chicken napisał:

To moje ostatnie to właśnie gotowy zestaw z homebrewing NEIPA/ VERMONT IPA 16°Blg. W komentarzach pod przepisem tego piwa na blogu ludzie pisali, że może wystąpić trawiastość ze względu na podanie chmielu do brzeczki przedniej.  Ale p.Dorota uspokajała, że na bank nic takiego nie wystąpi. Jednak wystąpiło.

 

Ale skoro Ty kombinowałeś z chmielami to znaczy, że to może być odmiana chmielu.  Ja poszedłem inną drogą i do tego przepisu http://blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/  nie zakupiłem już gotowego zestawu z homebrewing tylko zakupiłem chmiele rocznik 2019 z marxam, resztę w innych sklepach i lokalnej słodowni z której prawie zawsze kupowałem.

to inaczej zadam pytanie - czemu dalej korzystasz z tego samego chmielu? :D chcesz go testowac? Bo ja sobie zawsze zmieniam i sprawdzam co wnoszą do piwa, pytam z ciekawości :D 

 

EDIT: widziałem ten zestaw i są fajne chmiele tam, Amarillo, Citra i Mosaic. Mi tylko ten Equanot nie pasuje. A ja brzeczki przedniej nie chmieliłem. Więc u mnie zdecydowanie chmiel był problemem:) Było to też rok temu więc inny rocznik 

Edited by Suchejroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

chciałem sprawdzić czy to jest wina chmielu, a raczej jego rocznika. Dostawcy. To wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Chicken napisał:

chciałem sprawdzić czy to jest wina chmielu, a raczej jego rocznika. Dostawcy. To wszystko.

No i spoko :) wyżej edytowałem post i cos dopisałem jeszcze :) Jakby co to ja np. kupuję od roku z centrum piwowarstwa i ani razu się nie przejchałem. Chmiele zawsze są świeże, słody ześrutowane (nigdy nie było pomyłek z zamówieniem czy śrutowaniem). Spróbuj kiedyś jak jeszcze od nich nie brałes :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.