Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Twój ulubiony chmiel?

Recommended Posts

Twój ulubiony chmiel?

 

Ja bym powiedział że moim ulubionym chmielem (przynajmniej w tym momencie) jest Willamette. Używam go w moich ales, AAAs, browns, stouts, amerykańkim pszennym itd. Lubię go mieszać z Cascade do ales i IPAs. Tworzy to jakby zupełnie nowy smak. Jeden z moich ulubionych IPA jest w całości chmielony mieszanką Cascade-Willamette pół-na-pół. ok. 180 g na 20 l :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raz użyłem i zakochałem się w Cascade. Ale East Kent Golding, Saaz, Marynka i Liubelski też są fajne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja fenomenalne rezultaty w ale`ach ostatnio uzysklaem przy uzyciu lubelskiego.

Prawde mowiac jestem za cienki by odroznik gatunek chmielu po smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja fenomenalne rezultaty w ale`ach ostatnio uzysklaem przy uzyciu lubelskiego.

To bardzo dobrze, może wkrótce wyjdzie ci nowy rodzaj piwa, które będzie można nazwać "Polskie Ale" i dołączyć jako styl w konkursach PSPD?

Prawde mowiac jestem za cienki by odroznik gatunek chmielu po smaku.

Chyba żartujesz, rodzaj chmielu robi więcej różnicy w smaku piwa niż wszystkie inne rzeczy razem wzięte. To tak jakby kucharz powidział że nie widzi różnicy w smaku między koperkiem i bazylią :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba żartujesz, rodzaj chmielu robi więcej różnicy w smaku piwa niż wszystkie inne rzeczy razem wzięte.

Chyba zartujesz. Ciezki stout chmielony Fugglesem smakuje podobnie do Wita chmielonego Fugglesem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy moim EPA użyłem chmielu Fuggle zachęcony miętowym aromatem w opisie. Nic takiego nie wyczułem. Mam jednak nadzieję, że z czasem wyrobię w sobie węch i smak jesli chodzi o chmiele.

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też nigdy nie zauważyłem ani nie słyszałem o mięcie w Fuggle.

Fuggle IMO ma zapach/smak ziemny-trawiasty, typowy do piw angielskich. BTW, Styrian Goldings to Fuggle przeniesione do Słowenii a Willamette to Fuggle rosnące w Oregon USA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z innej beczki, zrobilem podwojne IPA na czystej Perle, chmielone w 5 stadiach - w tym "dry" - i po miesiacu piwo nadaje truskawkami, i to mocno! :-D :-D :-D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry sposód na porównanie smaku różnych chmieli: uwarz 2 proste pszenne amerykańskie (pół-na-pół pilseński i pszenny + ok. 5% monachijskiego), z US-05. Do jednego użyj Lubelski, do drugiego Fuggle. Otrzymasz 2 bardzo różne piwa, chociasz obydwa bardzo smaczne.

 

Ja takie pszeniaki warzę z Saaz lub Willamette i zauważyłem np. nie tylko że jest duża różnica w smaku, ale także np. że pszeniak z Willamette smakuje świetnie z plasterkiem pomarańcza w szklance, ale ten z Saaz zupełnie z pomarańczem nie pasuje...

 

Innym dobrym sposobem na porównanie różnych rodzaji chmieli (i słodów) jest uwarzenie tzw. "SMaSH" (Single Malt - Single Hop). Czyli jest to piwo uwarzone z jednego rodzaju słodu i chmielu. Np. warzysz prosty Blond Ale ze słodu pilseńskiego z chmielem lubelskim, potem np. z cascade a potem z Fuggle lub Hallertau. w ten sposób możesz też porównać z sobą różne słody "podstawowe", np. pilseński, 2-row, 6-row, Marris Otter itd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.