Jump to content
Sign in to follow this  
tamtomasz

Zakwaszanie bakteriami i temperatura brzeczki

Recommended Posts

Chcę zacząć przygodę z piwami typu sour, ale obawy jakie mam wiążą się z temperaturą zakwaszania. Mam na stanie Sour Pitch i Helveticus pitch z serii wildbrew lallemanda, czyli te temperatury jako idealne to 30-40 stopni dla sour pitch i 38-45 dla helveticusa.

Przeczytałem jednak tutaj na forum w wątku o sour pitch, że jeden z kolegów zadaje bakterie w temperaturze 40 stopni i zostawia brzeczkę "na pastwę losu" że tak powiem. Czy takie zakwaszanie zadziała? Ma to jakieś skutki uboczne?

 

Nie mam pomysłu jak to rozegrać z tą kontrolą temperatury fermentacji mlekowej szczerze mówiąc. Zastanawiałem się nad wstawieniem gara do piekarnika (mam taki z temperaturą od 40 stopni), ale zostawienie włączonego piekarnika na 2 dni wydaje mi się bardzo złym pomysłem 😬

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki komfort, że zakwaszam w Grainfatherze i utrzymanie stałej temp np 35C nie stanowi problemu, jednocześnie przy niewielkim zużyciu energii (grzałki chodzą z minimalną mocą). Jednak jeśli jeden z kolegów zadaje bakterie w temperaturze 40 stopni i zostawia brzeczkę "na pastwę losu" i nie narzeka, to wypadałoby mu wierzyć, że ta metoda działa :)

 

U mnie zazwyczaj po 24h jest po wszystkim, jednak w garze bez kontroli pewnie 48h będzie potrzebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozwolę się tutaj podpiąć z pytaniem . 

 

Dzisiaj zacząłem zakwaszanie Sanprobi IBS  , tylko że nie robiłem startera a od razu wrzuciłem 20 pigułek ale jako że jestem dzban  i sypałem bezpośrednio do  gara i porobiły się grudki , próbowałem to jakoś rozmieszać ale lipa  . Będzie coś z tego ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, witur napisał:

Pozwolę się tutaj podpiąć z pytaniem . 

 

Dzisiaj zacząłem zakwaszanie Sanprobi IBS  , tylko że nie robiłem startera a od razu wrzuciłem 20 pigułek ale jako że jestem dzban  i sypałem bezpośrednio do  gara i porobiły się grudki , próbowałem to jakoś rozmieszać ale lipa  . Będzie coś z tego ? 

 

Pewnie przez skrobię ziemniaczaną, która podejrzewam, że tam jest w ramach pożywki, albo otoczka kapsułki. Może się rozpuści podczas chmielenia, ale jeśli nie to jak już zakwasisz i zachmielisz brzeczkę to spróbuj to jakoś odfiltrować. Niepotrzebnie wrzucałeś w kapsułkach, do piwa nic ci nie wnoszą.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, tamtomasz napisał:

Niepotrzebnie wrzucałeś w kapsułkach, do piwa nic ci nie wnoszą.

Raczej nie wrzucił w kapsułkach (to już byłby kompletny odjazd), tylko po wsypaniu zbił mu się proszek w grudki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, tamtomasz napisał:

Pewnie przez skrobię ziemniaczaną, która podejrzewam, że tam jest w ramach pożywki, albo otoczka kapsułki. Może się rozpuści podczas chmielenia, ale jeśli nie to jak już zakwasisz i zachmielisz brzeczkę to spróbuj to jakoś odfiltrować. Niepotrzebnie wrzucałeś w kapsułkach, do piwa nic ci nie wnoszą.

 

Nie  wrzucałem kapsułek a ich zawartość 😁

 

7 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

tylko po wsypaniu zbił mu się proszek w grudki.

 

Dokładnie 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, witur napisał:

 

Nie  wrzucałem kapsułek a ich zawartość 😁

 

 

Wybacz, ale po przeczytaniu

Cytat

ale jako że jestem dzban  i sypałem bezpośrednio do  gara

myślałem, że powrzucałeś w całości 😂

 

Jak skończysz zakwaszanie daj znać czy się rozpuściło i jeśli nie to co zrobiłeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.04.2020 o 17:22, witur napisał:

Pozwolę się tutaj podpiąć z pytaniem . 

 

Dzisiaj zacząłem zakwaszanie Sanprobi IBS  , tylko że nie robiłem startera a od razu wrzuciłem 20 pigułek ale jako że jestem dzban  i sypałem bezpośrednio do  gara i porobiły się grudki , próbowałem to jakoś rozmieszać ale lipa  . Będzie coś z tego ? 

Standard przy Sanprobi. Rozpuści się samo po jakimś czasie, nie przejmuj się. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.