Jump to content
Myszal

Sok z ananasa do piwa

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam!

 

Dzisiaj uwarzyłem lekką bazę do piwa, z której chce zrobić coś na wzór pina colada ale z Pinty. Zamierzam do piwa dodać prażone wiórki kokosowe namoczone w rumie oraz sok z ananasa. Nie wiem jednak ile tego soku dodać. Czy 2l soku na 10l piwa dadzą efekt w smaku i aromacie? Jaki sok polecacie użyć?

Edited by Myszal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znajomy uwarzył piwo z sokiem z ananasa, ten sok kompletnie nic nie wniósł.

Nie wiem ile go dodał, podejrzewam, że więcej niż Ty planujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co w takim razie warto dodać? w składzie piwa z Pinty jest podany tylko sok ananasowy, stąd też się tym zasugerowałem. Czytałem też w paru miejscach że podobno całkiem nieźle się sprawdza, na dodatek nie ma strat jak przy użyciu owoców.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Myszal -> Powiem tak, RAZ, dodałem 1l soku z ananasa, takiego tłoczonego na zimno, świeżego, do lagera. Piwa za dużo nie było, raptem 3 albo 4l, ale efektu brak ...

Edited by ksiegarz5

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Jak chcesz coś  ''owocowego '' daj  marakuję (pulpe)   , w tedy  poczujesz OWOCA  :) 

Edited by witur

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pulpy jeszcze nie dodawałem, a oprócz suku mam doświadczenie z owocami. Zależnie od wersji, różny był efekt ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minuty temu, witur napisał:

Jak chcesz coś  ''owocowego '' daj  marakuję (pulpe)   , w tedy  poczujesz OWOCA  :) 

Witur, ale to ma być pina colada a nie fruit ale :D 

 

Czy ktoś jeszcze próbował dodawać owoce/pulpe/sok z ananasa?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dawałem 2kg zblendowanego ananasa na 10l i z druga wersją na melonie byly identyczne. Lecz to przez to ze zostawilem owoce w temperaturze  pokojowej i dały drożdze tyle jabłka zielonego w obu ze przykryło owoce. Druga warka z ananasem - 3,5kg ananasa i 2,5kg ulpy z mango na 18l - Mango przykryło wszystko :D  Tu koledze wyszedł ciekawy efekt z kokosem i ananasem - dodawał z tego co pamietam na burzliwa, cichą i leżak jak twierdzi :D 

 

Piwo z kokosem i ananasem

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może też pokombinuje z cicha i burzliwą :) widziałem gdzieś jeszcze informacje, że fajne efekty daje pieczony ananas dodany na cichą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepsze wyniki daje dolanie soku bezpośrednio do szklanki. Odpadają kłopoty z fermentacją, możliwość zakażenia i wiadomo że sok jest świeży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Z takim sokiem z kartonu raczej nie powinno być problemu z infekcją, bo one są najczęściej utrwalane. Zastanawia mnie tylko jak Pinta to zrobiła, że ich piwo jest tak ananasowo-kokosowe 🙄

 

Edited by Myszal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgaduję że dodali sok do gotowego piwa i od razu zapasteryzowali. Ot, taki przemysłowy ekwiwalent dolania soku do szklanki.

Ogólnie, z wyjątkiem chmielu, dodawanie przypraw do piwa na etapie fermentacji nie ma sensu dla piwowara domowego z technologicznego punktu widzenia. Lepsze efekty*) da w praktycznie każdym przypadku dodanie tej przyprawy do szklanki, i nie chodzi tylko o owoce ale też np. kawę czy kakao.

 

*) o ile w ogóle efekty wnoszone przez przyprawy inne niż chmiel można uznać za pozytywne, co jest wielce dyskusyjne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, dirk gently napisał:

 o ile w ogóle efekty wnoszone przez przyprawy inne niż chmiel można uznać za pozytywne, co jest wielce dyskusyjne. 

No to już chyba zależy tylko od piwowara i jego upodobań smakowych ;)

 

Będę kombinował jakoś z tym ananasem. Jak jesteśmy w temacie- może polecacie jakieś mocno ananasowe chmiele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda, że nie spytałeś wcześniej. Mógłbyś podczas gotowania dodać chmiel El Dorado. Smak ananasa jest bardzo wyczuwalny. Możesz spróbować dać go na zimno, ale nie wiem, czy uzyskasz to czego oczekujesz.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Myszal napisał:

No to już chyba zależy tylko od piwowara i jego upodobań smakowych ;)

 

Będę kombinował jakoś z tym ananasem. Jak jesteśmy w temacie- może polecacie jakieś mocno ananasowe chmiele?

Sabro albo HBC 472 mogą wnieść kokos do piwa,  z ananasem jako takim chyba ciezko. Daj jeden z wymienionych i troszke np Citry albo Cascade, ale nie dużo bo Ci owoce przykryją. Tak tylko by zaznaczyć. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ananasa wnosi w mniejszej lub większej ilości większość tych słodszych, bardziej tropikalnych nowofalowych chmieli. Trzeba tylko ustrzelić dobre proporcje, żeby wyszedł na pierwszy plan. Delayed Spaceship z Maltgarden, który się ostatnio pojawił jest bardzo ananasowy. Chmielony Sabro i Galaxy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Azacca również daje ananasa.

Samego soku z ananasa nie zalecam dodawać do fermentacji, sok z ananasa jest kwaśny i po przefermentowaniu tracisz całą słodycz a kwaskowatość zostaje. Eksperymentowałem kiedyś z cydrami z ananasa i bardzo dużo czasu potrzebowały, żeby zeszło z tej kwasowości. Do piwa pewnie nie dodasz takich ilości, ale efekt końcowy podejrzewam, że będzie podobny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D Pomyślę może nad podzieleniem warki i dla eksperymentu pokombinować i z chmielem i z ananasaem

 

15 godzin temu, tamtomasz napisał:

Samego soku z ananasa nie zalecam dodawać do fermentacji, sok z ananasa jest kwaśny i po przefermentowaniu tracisz całą słodycz a kwaskowatość zostaje.

Bardziej myślałem o dodaniu go na cichą. Wydaje mi się, że drożdże nie powinny zeżreć aż tak cukrów z soku, ale mogę się mylić. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, Myszal napisał:

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D Pomyślę może nad podzieleniem warki i dla eksperymentu pokombinować i z chmielem i z ananasaem

 

Bardziej myślałem o dodaniu go na cichą. Wydaje mi się, że drożdże nie powinny zeżreć aż tak cukrów z soku, ale mogę się mylić. 

 

Drożdże zjedzą większość cukrów z soku. I ważne, żeby zrobiły to w fermentorze, a nie w butelkach (chyba, że potrafisz wyliczyć dokładną ilość soku i dodać go zamiast surowca do refermentacji).

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, punix napisał:

 

Drożdże zjedzą większość cukrów z soku. I ważne, żeby zrobiły to w fermentorze, a nie w butelkach (chyba, że potrafisz wyliczyć dokładną ilość soku i dodać go zamiast surowca do refermentacji).

Masz racje. Lepiej, żeby większość cukrów przefermentowała i nie było zagrożenia granatów. Trochę się źle wyraziłem :)Cicha fermentacja nie jest tak żywa jak burzliwa, wiec nawet jak cukry z owoców zostaną zjedzone to nie powinno ulecieć aż tak dużo aromatów.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Myszal napisał:

Cicha fermentacja nie jest tak żywa jak burzliwa, wiec nawet jak cukry z owoców zostaną zjedzone to nie powinno ulecieć aż tak dużo aromatów.

 

Nie kombinuj 🤣 Przejedzą ci cukier, z ananasa zostanie ci jedynie wspomnienie i kwaskowatość, żadnych aromatów. Nie wiem dlaczego zadajesz pytanie, a później nie wierzysz kolegom z forum, gdy piszą ci jak się ten eksperyment skończy 😉

 

Jeśli chcesz ananasa to dodaj go chmielami, a jeśli chcesz to zrobić sokiem to musiałbyś pasteryzować najpierw to piwo, a później nagazować z butli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Po cichej na pewno jakiś smak zostanie, ale trzeba się liczyć z tym, że nie jest to tak intensywny owoc jak jakieś wiśnie czy marakuja. Więc trzeba go dać albo dużo więcej (co też przełoży się na wyższą kwasność), albo po prostu tak skomponować piwo, żeby żadne intensywne smaki go nie przykrywały i zwyczajnie zaakceptować to, że nie będzie to anansowa bomba. No i na pewno lepiej od soku sprawdzi się tutaj pulpa albo cały owoc. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.