Jump to content
kranu

Mniej popularne słody

Recommended Posts

Czy macie jakieś doświadczenia z jasnymi słodami innymi niż pilzneński, pale ale, monachijskie, wiedeński, karmelowe?
Bo taki Viking Malt w ostatnich latach mocno poszerzył ofertę i oferuje również np. cookie, golden ale, dekstrynowy czy red ale.
Warto ich używać czy to już przekombinowanie i niewielkie różnice?

W sklepach piwowarskich opis każdego to oczywiście słodowość, ciasteczka, toffi, biszkopty..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki - przeszukam forum.

Ale generalnie chodziło mi właśnie w jaki sposób wzbogacają piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
5 godzin temu, kranu napisał:

Ok, dzięki - przeszukam forum.

Ale generalnie chodziło mi właśnie w jaki sposób wzbogacają piwo.

Powstalo nawet podforum na ten temat ale dziwnie puste jest:

https://www.piwo.org/forums/forum/105-charakterystyka-słodów/

 

Pewnie z przyczyn wspominanych przed założeniem:

https://www.piwo.org/forums/topic/18998-charakterystyka-słodów/

 

Znalazłem też kącik "Malt od the week" w jakimś amerykańskim sklepie, ale ma tylko dwa wpisy:

https://www.greatfermentations.com/malt-week-best-malz-special-x/

https://www.greatfermentations.com/malt-week-bairds-carastan/

 

 

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.