Jump to content
krzysiek-krze

3 pytania początkującego

Recommended Posts

Witam, jestem w trakcie warzenia 2 warki. Mam w związku tym trzy pytania :

 

1. Jak poprawnie mierzyć temperaturę w czasie zacierania ?

Mam termometr elektryczny z sondą. Pokazuje np. temperaturę 68 st. Po puszczeniu ciut niżej pokazuje już 70 st. A po zamieszaniu pokazał raz 63 st... Różnica więc jest bardzo duża. Więc z mojej strony pytanie. Gdzie dokładnie mierzyć ?

 

2. Robię gotowy zestaw  składników  25l z Twój Browar. Trzymam się kurczowo instrukcji. Zaznaczone było aby do wysładzania użyć 17 l wody. Gdy zostało 5 l wody brzeczka wydawała mi się już wodnista. Zmierzyłem blg ( zwykły cukromierz) i pokazywał zero. Przestraszyłem się i zakończyłem filtrację. Na ten czas blg pokazało 8. Odlałem próbkę i zacząłem gotowanie z chmieleniem.

Po wystudzeniu próbka pokazała 12 blg czyli tyle ile powinno. Moje pytanie jest takie czy cukromierz jest zbyteczny podczas warzenia ? Wysoka temperatura brzeczki zakłamuje jak widać.

 

3. Po chmieleniu przy filtracji zostało mi zabrudzonej brzeczki chmielem ok 3 l . Resztę wylałem. Czy da się z tego odzyskać choć trochę piwa czy trzeba to wszystko wylać ?

 

Do chłodzenia zamiast 25l ostało się jedynie ledwo ponad 20 l....

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, krzysiek-krze napisał:

Witam, jestem w trakcie warzenia 2 warki. Mam w związku tym trzy pytania :

 

1. Jak poprawnie mierzyć temperaturę w czasie zacierania ?

Mam termometr elektryczny z sondą. Pokazuje np. temperaturę 68 st. Po puszczeniu ciut niżej pokazuje już 70 st. A po zamieszaniu pokazał raz 63 st... Różnica więc jest bardzo duża. Więc z mojej strony pytanie. Gdzie dokładnie mierzyć ?

 

2. Robię gotowy zestaw  składników  25l z Twój Browar. Trzymam się kurczowo instrukcji. Zaznaczone było aby do wysładzania użyć 17 l wody. Gdy zostało 5 l wody brzeczka wydawała mi się już wodnista. Zmierzyłem blg ( zwykły cukromierz) i pokazywał zero. Przestraszyłem się i zakończyłem filtrację. Na ten czas blg pokazało 8. Odlałem próbkę i zacząłem gotowanie z chmieleniem.

Po wystudzeniu próbka pokazała 12 blg czyli tyle ile powinno. Moje pytanie jest takie czy cukromierz jest zbyteczny podczas warzenia ? Wysoka temperatura brzeczki zakłamuje jak widać.

 

3. Po chmieleniu przy filtracji zostało mi zabrudzonej brzeczki chmielem ok 3 l . Resztę wylałem. Czy da się z tego odzyskać choć trochę piwa czy trzeba to wszystko wylać ?

 

Do chłodzenia zamiast 25l ostało się jedynie ledwo ponad 20 l....

 

Temperaturę najlepiej mierzyć po zamieszaniu, będzie bardziej miarodajnie - szybciej stygnie na zewnątrz.

Sprawdzałeś balingomierz na wodzie, czy pokazuje 0? Z drugiej strony z opisu wynika, że mierzyłeś gorącą brzeczkę - balingomierze są wyskalowane do pomiaru w 16 lub 20°C, w wyższej temperaturze będą pokazywać mniej.

Z chmielin można coś próbować odzyskać, bawiłem się w to przy pierwszych warkach, obecnie uważam, że nie ma sensu, bo kosztuje sporo czasu, a odzyskasz w porywach 1l. Wolę dać te 0,5kg słodu więcej i liczyć się z takimi stratami. Plus przy mocniej chmielonych piwach straty znacząco pozwala ograniczyć hopstopper czy hopspider.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do 2. to bardzo istotne jest że kiedy pobierasz próbkę do pomiaru podczas wysładzania to trochę zamieszaj. Na górze jest prawie woda (stąd odczyt 0) a na dnie zbiera się ekstrakt.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, krzysiek-krze napisał:

Witam, jestem w trakcie warzenia 2 warki. Mam w związku tym trzy pytania :

 

1. Jak poprawnie mierzyć temperaturę w czasie zacierania ?

Mam termometr elektryczny z sondą. Pokazuje np. temperaturę 68 st. Po puszczeniu ciut niżej pokazuje już 70 st. A po zamieszaniu pokazał raz 63 st... Różnica więc jest bardzo duża. Więc z mojej strony pytanie. Gdzie dokładnie mierzyć ?

 

 

 

Wrzuć sądę do gara na środku, patrz co tam się dzieje, jak dojedziesz do zadanej temperatury albo zgaś palnik, energicznie pomieszaj całość, poczekaj trochę aż temperatura się ustabilizuje (pół minuty? minutę? na wyczucie) i wtedy zmierz, podgrzej jeśli trzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie punktu 2 to podczas zacierania najlepiej spisuje się refraktometr. Pomiar możesz robić dosłownie co chwile. Nic nie musisz chłodzić jak przy areometrze. Szybko czysto i wygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.