Skocz do zawartości

Jopejskie receptura


Igorrodz

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany pewnym filmikiem najsłynniejszego polskiego piwosza ;) postanowiłem, że uwarzę swojego jopena. Ponieważ polski internet jest dość skąpy w informacje na temat tego stylu chciałbym prosić was, abyście podzielili się swoimi recepturami a także przemyśleniami i uwagami na temat tego piwa :)

Z góry serdecznie dziękuję :D

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, grzesiuu napisał:

Złota Łopatka ale dodam jeszcze artykuł z nr 34 Piwowara a w nim recepturę Darka. Ale najwięcej można się dowiedzieć w bezpośrednich rozmowach z piwowarami warzącymi takie piwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano:


Eine Analyse des Jopenbieres ergab:
Alkohol......... 3,52 Proz.
Wirklicher Extrakt...... 45,04 „
Scheinbarer „ ...... 43,20 „
Berechnete Stammwürze . . . 49,94 „
Scheinbarer Verganingagrad . . 13,49 „
Wirklicher „ . . 9,81 „"

 

Wg analizy Otto Helma (analiza z roku 1865), przeciętne miało 4,3%, zaś ekstraktu 45,39-46,2, z książki von Noordena z roku 2013 wynika, że ekstraktu było 50-60, ale alkoholu poniżej 1%. Wszystkie możliwe opracowania opisują napój jako syrop piwny, który choć zapachem może przypominać porter, pozostaje nadal bardzo słabo-odfermentowanym ekstraktem słodowym.

 

Myślę, że to jest najistotniejsza informacja, na jakiej należy się skupić przy próbie odtworzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
W dniu 11.05.2021 o 12:20, Bogi napisał:

Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano:

Czyli pierwsza opcja to niskie odfermentowanie, a raczej niedofermentowanie (np Safale US-05 albo M42 New World Strong Ale). Tu może być problem bo nawet gdy nie dam w ogóle cukru do refermentacji to i tak mogą być granaty po zabutelkowaniu? 


Druga opcja to, mimo wszystko, spróbować zrobić jak najgłębszą fermentację - i refermentację w butelkach? Tu chyba trzeba użyć gęstwy drożdży do miodu (MJ M05 Mead) a potem wysokoodfermentowująego szczepu odpornego na alkohol (WLP099 Super High Gravity) a następnie jeszcze może jakieś Bayanusy... albo zrobić miks drożdżowy i dać wszystkie naraz, oczywiście w każdym przypadku zahartowane w brzeczce... Przy butelkowaniu dać zaś gęstwy lagerowej do refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Igorrodz napisał:

Czyli pierwsza opcja to niskie odfermentowanie, a raczej niedofermentowanie (np Safale US-05 albo M42 New World Strong Ale). Tu może być problem bo nawet gdy nie dam w ogóle cukru do refermentacji to i tak mogą być granaty po zabutelkowaniu? 


Druga opcja to, mimo wszystko, spróbować zrobić jak najgłębszą fermentację - i refermentację w butelkach? Tu chyba trzeba użyć gęstwy drożdży do miodu (MJ M05 Mead) a potem wysokoodfermentowująego szczepu odpornego na alkohol (WLP099 Super High Gravity) a następnie jeszcze może jakieś Bayanusy... albo zrobić miks drożdżowy i dać wszystkie naraz, oczywiście w każdym przypadku zahartowane w brzeczce... Przy butelkowaniu dać zaś gęstwy lagerowej do refermentacji?

Piłeś jakiegoś jopena?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.11.2021 o 11:27, anteks napisał:

Piłeś jakiegoś jopena?

Tak, w Gdańsku. Ale, jak wiadomo ten jopen z dzisiejszego Gdańska to nie ten z tamtego - a wszystko, co wiemy to jednak,  mimo wszystko w większości spekulacje i wyobrażenia. Tak, jak wiemy że był święty Graal atak wiemy, ze był i jopen, iykwim ;) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.