Jump to content

Jopejskie receptura


Recommended Posts

Zainspirowany pewnym filmikiem najsłynniejszego polskiego piwosza ;) postanowiłem, że uwarzę swojego jopena. Ponieważ polski internet jest dość skąpy w informacje na temat tego stylu chciałbym prosić was, abyście podzielili się swoimi recepturami a także przemyśleniami i uwagami na temat tego piwa :)

Z góry serdecznie dziękuję :D

 

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
4 godziny temu, grzesiuu napisał:

Złota Łopatka ale dodam jeszcze artykuł z nr 34 Piwowara a w nim recepturę Darka. Ale najwięcej można się dowiedzieć w bezpośrednich rozmowach z piwowarami warzącymi takie piwa

Link to post
Share on other sites

Oryginalne jopejskie było bardzo słabe, dlatego używano go jako syropu (auch Joppenbier genannt), welches dick wie Syrup, und sehr nährend ist) do zwykłego piwa. Miało gęstość, ale z alkoholem nie przesadzano:


Eine Analyse des Jopenbieres ergab:
Alkohol......... 3,52 Proz.
Wirklicher Extrakt...... 45,04 „
Scheinbarer „ ...... 43,20 „
Berechnete Stammwürze . . . 49,94 „
Scheinbarer Verganingagrad . . 13,49 „
Wirklicher „ . . 9,81 „"

 

Wg analizy Otto Helma (analiza z roku 1865), przeciętne miało 4,3%, zaś ekstraktu 45,39-46,2, z książki von Noordena z roku 2013 wynika, że ekstraktu było 50-60, ale alkoholu poniżej 1%. Wszystkie możliwe opracowania opisują napój jako syrop piwny, który choć zapachem może przypominać porter, pozostaje nadal bardzo słabo-odfermentowanym ekstraktem słodowym.

 

Myślę, że to jest najistotniejsza informacja, na jakiej należy się skupić przy próbie odtworzenia.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.