Jump to content
Lord Pagon

Usprawnienie browaru domowego

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich ! Przymierzam się trochę do usprawnienia swojego browarku bazującym na zwyklym garze 70l , wiadrach  z oplotami . Ale jak zwiększyłem wybicie do 50 l to przekładanie tego zacieru stało się wkurzające . Rzeczy które posiadam to

- gar nierdzewny 70l z mieszadłem 

 - chłodnica z karbowanki dn16 chyba 8 mb

- pompka solarprojekt 12v do spożyki

 

dodatkowo kociołek na bazie kega 100l grzanie 12 kw ze sterowaniem skn V3 Bolecki ,szeroki wlew 250mm. 

- witryna chłodnicza ze sterownikiem do fermentacji 

 

keg 100l chce zaadoptować na hlt przewinąć wężownice na średnicę 250 i wstawić przez wlew do kega aby nie ingerować w konstrukcję obieg wody też się znajdzie. Nie wiem jak ze sterowaniem można zmienić oprogramowanie do piwa ale jeszcze nie rozgryzłem tego.

  Z potrzebnych jeszcze rzeczy to :

-gar warzelny że spustem ( gotowanie na taborecie ) 

- fd myślałem zrobić z blachy perforowanej 1mm Rv 3-5 ale jakie oczko i grubość będzie optymalna?

- Krany 1/2 i węże silikonowe 12/18

 

Proszę o porady w sprawie fd , wężownicy karbowanej i pompki .Projekt budżetowy jak zwykle :)

 

Blacha perforowana raczej odpadnie kupię formatkę i będę nacinał podłużne otwory ponoć lepsze o wiele tylko tarcza 1mm czy 1,2mm w systemie HERMS ?

 

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukamlem softu do sterownika boleckiego , posiadam skn V3 do destylacji a chce użyć do piwa . Po ściągnięciu jakiegoś nie udało się go prawidłowo zainstalować a konstruktor poinformował mnie że zły soft a nie może odnaleźć dobrego . I moje marzenia o HLT legły w gruzach 😓

Nie wiem co dalej , jak wykorzystać ten zbiornik ? Chyba jedyne wyjście to wstawić między grzałkami a częścią wykonawczą skna mufę i wyjść na inny sterownik . Ale jaki pod 12 kw ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z czego zrobiłeś deszczownice? Trzymam kciuki za projekt:) ja swój mam na ukończeniu:)

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Spraybool z Chin służył do mycia kotła przez 2 lata .  Gar do gotowania kupiłem 100l muszę go jeszcze uzbroić w kran . Chłodnica z karbowanki 8m dn16 obawiam się powietrza które się tam melinuje w zakamarkach i bardzo powoli wydostaje . Nie wiem jak jeszcze chłodzić  brzeczkę wymiennik czy przeciwbieżna :/

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Jeśli brzeczke po gotowaniu masz dobrze odfiltrowaną z chmielin to może być wymiennik jak nie to lepsza przeciwbieżna. 

Zakładam że masz pompę. 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testuję dwie pompy polar 220 i solarprojekt 12v . Nie mogę znaleźć wykonawcy w pl odnośnie przeciwbieżnej z kwasówki i jaka długość by była optymalna do wybicia 50-100l

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko w pl o taką chłodnicę. Trzeba kombinować samemu, kupić używana, kupić na zachodzie za okrutne piniondze. 

Wszystko co powyżej 8 metrów to już jest optymalnie. 

Ja też chłodzę warki 40 - 60 litrów i mi to zajmuje ok 25 minut, a brzeczke zawracam do gara. Jakbym puszczał bezpośrednio do fermentora to pewnie trochę szybciej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś widziałem na olx wezownice zamówię chyba 10-15 mb fi 12/1 i coś będę kombinował bo do HLT też by się przydało coś takiego zamiast mojej karbowanki . U Chińczyków wszystko co w nazwie ma Herms też od razu 3 x drożej masakra . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz to mogę Ci na priva podesłać namiary na człowieka który dla mnie robił weżownicę do hlt. Wszystko wykanane jak należy wg ustaleń. Sam dostałem namiary tutaj na piwoorgu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Solarprojekt osiąga 5l/ min przez wężownice z karbowanki 8m i przelotach 8mm . Polar  na przelotach 12mm wyciąga ponad 15l/ min, ale przez wężownice już sporo wolniej . Ta karbowanka mocno spowalnia wszystko. Jak zmontuje malinę i odpalę to zobaczę na brzeczce co będzie się działo ale to pewnie za 2 tyg . Testy na zimnej wodzie. Tak dla potomnych zawory z kwasówki te jednoczęściowe mają zawężone przeloty do 8mm dopiero dwuczęściowy 6 zł drożej ma przyzwoity przelot , króćce na wąż 13mm przelot 8mm , na wąż 15 przelot od 10- 11mm .

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Testy sprawności wyglądają tak:

Różnica między HLT a  MLT to 3 stopnie . Wydajność pompy to 5l / min , wężownicą 8mb karbowanka Dn16 .

Może wypadało by ocieplić 🤔

IMG_20200522_133932636_copy_1040x780.jpg

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde chyba słabo to wypadło bo podniesienie o 10 stopni w MLT trwało 30 min  i około 30l wody . Hlt około 75l potrzebowało 8,5 min aby podnieść te 10 . 😐. Po ociepleniu zyskałem 1,5 stopnia .😋

 

IMG_20200522_153624674_copy_1040x780.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Pomóżcie bo już nie mam pomysłu  😐. Podgrzewanie 1 stopnia 40l wody przez wymiennik wychodzi mi około 2,5-3 min . Zmierzyłem jeszcze raz przepływ i to jest 4l/min , woda wpadająca do gara ma temperaturę taką jak woda w HLT, także wężownica działa sprawnie . Jedyne co mi przychodzi do głowy to wymiana pompy na mocniejszą ale czy FD da rade więcej puścić jak 4-5 l ( szczeliny 1mm). Może źle to wszystko obsługuje bo steruje tylko czujnikiem hlt a nie termometrem na wyjściu z MLT . 

Zamówiłem jeszcze jedna pompę polara bo radzi sobie trochę lepiej niż ta 12 v i wyciąga 8l/min na tej wężownicy . 

Dodatkowo wąż silikonowy do wejścia pomp 19/25 bo nie udało się jej stabilnie podłączyć , na wyjście udało się wkręcić nypel 1/2 z szczelnym połączeniem ale wejście zaczęło się rozrywać i dałem spokój . 

Czas teraz na przetestowanie na słodzie jednotemperaturowo z próbą wygrzewu do 78 stopni będzie coś więcej wiadomo jak sprawuje się instalacja .

Wady wykryte dotychczas :

- Hlt musi mieć zalane około 70l żeby wężownica była cała utopiona.

- pompa musi mieć zapas mocy żeby wypchnąć całe powietrze , po całkowitym odpowietrzeniu sprawność znacznie wzrosła.

 

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prośba o pomoc!!!

Zmiana pompy na kolejną polara skutkowała przepływem 6l/min ale podgrzewanie o 10 stopni 25l wody to nadal długo bo 20 min . Może któryś z szanownych posiadaczy systemu herms podpowie jakie przepływy stosują i długości wężownic bo coś mi tu słabo idzie jak sterują podgrzewaniem zacieru? Tym co stworzyłem można chyba jednotemperaturowo bez wygrzewu bo steruje tylko temperaturą wody w HLT i nie wiem czy tak powinno być może wężownica do wymiany na więcej mb .😒🙁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepływ 4-6 l/min jest ok. Koniecznie zmień wężownicę na gładką. Długość wężownicy 12-15 mb z rurki nierdzewnej 12x1, lepiej nawet z cieńszą ścianką, ale w Polsce raczej niedostępna. Karbowanka na wężownicę do chłodzenia brzeczki może być, ale nie nadaje się na wężownicę w hlt. Zainwestuj również w lepszą pompę. FD raczej nie ogranicza przepływu, a grubość śrutowania już tak. I tu należy szukać złotego środka dla przepływu i wydajności. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

No to jestem po pierwszym teście, zacierałem w jednej temperaturze bo miałem obawy o przepływ . Słody zamawiałem śrutowane także sporo niewiadomych . Żona trochę mi zgrzytała jak zobaczyla kolejny wielki gar nierdzewny i kilka nowych elementów więc muszę trochę odczekać z kolejnymi zakupami . A że pić się chce musiałem warzyć tym co mam 😒. Cały proces udało się zamknąć mniej więcej w 5,5h . Jako pierwsze poszła APA 50l i 350g chmielu . Sporo zajęła jeszcze kalibracja temperatury i stanęło tak że brzeczka wpływająca z wężownicy miała 1 stopień więcej niż całość zacieru , aczkolwiek może nie do końca bo nie mogłem utopić głębiej termometru aby sprawdzić jaka temperatura jest przy fd . Po wsypaniu słodu rozmieszszałem wszystko i puściłem na delikatnie otwartym zaworze, następnie powoli dalej aż do maximum . Po chwili brzeczka była już super klarowna , zmierzyłem prędkość i wyszło 5,5l/ min to mnie bardzo ucieszyło . Zacieranie 50 min w 67 stopniach i podgrzanie do 78 , wysładzanie ciągle ale na oko do potrzebnej objętości około 60l . Gotowanie odbyło się na gazie z zamontowanym hopstopperem , chłodzenie wężownica wyciągnięta z hlt i spust grawitacyjnie bez żadnego wirpoola. Jak ważyłem w jednym garnku to mi zchodzilo około 8 h także już jestem bardzo zadowolony teraz chłodnica przeciwbieżna i pewnie zyskam jeszcze z 30minIMG_20200620_130925577_copy_780x1040.thumb.jpg.6e91354ea156fcf951a1656d4e5173d2.jpg0 min .

IMG_20200620_130856045_copy_1040x780.jpg

IMG_20200620_123805974_copy_1040x780.jpg

IMG_20200620_164003011_copy_780x1040.jpg

IMG_20200620_172224098_copy_1040x780.jpg

IMG_20200620_181532833_copy_780x1040.jpg

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze chmielenie na zimno .

 Tak na szybko spłodziłem coś takiego myślę, że się uda ściągnąć bez chmielu a to już jutro. IMG_20200629_191835923_HDR_copy_1040x780.thumb.jpg.31c832fd573d103365eaed82c93f6c2b.jpgZawsze tak ściągałem zaraz po gotowaniu i jakoś szło ino bez tego kawałka butelki sam druciak na rurze.😁

IMG_20200629_191823141_HDR_copy_1040x780.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Wywaliłem kielich i zostawiłem sam druciak na rurze - dało radę. 

Wystartowałem dziś warzelnię ponownie takie zwykłe polskie jasne 12 50l , zacieranie w 2 temperaturach z wygrzewem i gotowanie 75 min . Cały proces zamknąłem dokładnie 6h + 30 min na mycie . Pojawił się mały problem podczas przelewania do gotowania a mianowicie po zakończeniu zacierania wyłączyłem pompę do przepięcia węża i chyba delikatnie się złoże rozsypało bo zaobserwowałem drobinki słodu lecące w wężu razem z brzeczką . Może powinienem zamontować zawór za pompą i tylko zamykać go podczas przepięcia bez wyłączania pompy .😑 

Proces ogólnie jakoś poszedł wydajność 60% a w między czasie zabutelkowane zostalo 50l piwka  .

Edited by Lord Pagon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.