Jump to content
Julian_Alfred_Pankratz

Wątpliwości co do szczelności kapsli.

Recommended Posts

No hejka!

Wydaje mi się, że mało ważkie jest to co i jak uwarzyłem, ale przechodząc do meritum żywię obawę co do szczelności kapsli. Po wstrząśnięciu słychać syczenie i piana z powierzchni trunku szybko znika. Piwo było dzisiaj zabutelkowane. Ciecz nie przedostaje się przez kapsel. Jestem również prawie pewien, że po zanurzeniu w wodzie nie widać bąbelków powietrza. Kapslowałem kapslownicą ręczną tzw. Gretą. Ślady po kapslownicy są, kołnierzyk wydaje się być odpowiednio zaciśnięty. Dodam, że kilka butelek (zrobionych z pozoru w ten sam sposób) oddziałuje w inny sposób na wstrząśnięcie - piana utrzymuje się długo i nie syczy. Notabene po przyduszeniu kapsla palcem w większości przypadków przestaje syczeć. Czy to oznacza, że piwo mi się nie nagazuje etc.?

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Julian_Alfred_Pankratz napisał:

No hejka!

Wydaje mi się, że mało ważkie jest to co i jak uwarzyłem, ale przechodząc do meritum żywię obawę co do szczelności kapsli. Po wstrząśnięciu słychać syczenie i piana z powierzchni trunku szybko znika. Piwo było dzisiaj zabutelkowane. Ciecz nie przedostaje się przez kapsel. Jestem również prawie pewien, że po zanurzeniu w wodzie nie widać bąbelków powietrza. Kapslowałem kapslownicą ręczną tzw. Gretą. Ślady po kapslownicy są, kołnierzyk wydaje się być odpowiednio zaciśnięty. Dodam, że kilka butelek (zrobionych z pozoru w ten sam sposób) oddziałuje w inny sposób na wstrząśnięcie - piana utrzymuje się długo i nie syczy. Notabene po przyduszeniu kapsla palcem w większości przypadków przestaje syczeć. Czy to oznacza, że piwo mi się nie nagazuje etc.?

Dzisiaj butelkowane i już szukasz nieszczelności?

ps Link jakiś będzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

W razie potencjalnej nieszczelności lepiej zająć się tym zanim ruszy refermentacja i jej owoce pójdą na marne (w dopuszczalnym uproszczeniu)?

PS link? wybacz nieznajomość kwestii, ale jestem pierwszy raz na forum...

Edited by Julian_Alfred_Pankratz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Miałem tak samo jak Ty z gretą. Moim zdaniem to kiepska kapslownica. Zakapslowałem nią tylko 25 butelek i kupiłem stołową za niecałe 100 zł. Problem zniknął od razu.

Moja rada zmień kapslownicę.. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, donicjusz napisał:

Witam.

Miałem tak samo jak Ty z gretą. Moim zdaniem to kiepska kapslownica. Zakapslowałem nią tylko 25 butelek i kupiłem stołową za niecałe 100 zł. Problem zniknął od razu.

Moja rada zmień kapslownicę.. 

Problem w tym, że chodzi mi o tę warkę. Ona już stoi zakapslowana. Wpłynie to znacząco na nagazowanie trunku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.