Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,  jakoś na początku marca uwarzyłem pierwsze piwo w życiu: 25 l pilsa: słód pilsnerzki, monachijki, chmiel: Marynka saaz, drożdże w34/70. Początkowo 16 blg   Z racji wykorzystania warunków atmosferycznych fermentacja burzkiwa przeszła w ciągu 8 dni w temp ok 10st. Jednak później z przyczyn niezależnych cicha fermentacja przebiegała i nadal przebiega w temp 17st. 

Moje pytanie: obecnie piwo ma 5blg i od 2 tyg nie chce zejść o pół stopnia. Czy piwo mogę już butelkować czy czekać aż się obniży do 0, wydaje mi się że może to być cukier resztkowy niefermentowany ale to tylko moje domysły. A jeśli butelkować to czy tak jak wszędzie jest napisane ok 4g cukru na 0.5L ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Maciek Kuchta napisał:

I co 4 g cukru na butelkę? 

Policz sobie kolego:

http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru

https://kalkulatorpiwowara.pl/carbonation

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.