Jump to content
Sojer

chmielnik sezon 2008-2012

Recommended Posts

Kupiłem książkę "Uprawa Chmielu"wydanie 1912 może coś znajdę .Postaram sie zrobić skany jakiś fragmentów a potem całość .A wiem że prawa autorskie w tym przypadku na bank juz wygasły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamieszczam dwie książki może sie komuś przydadzą w uprawie i nie tylko :lol:

 

Jan Muntz- O Rozumowaney Uprawie Chmielu.pdf

http://hotfile.com/dl/49818591/47368ff/Jan_Muntz-_O_Rozumowaney_Uprawie_Chmielu.pdf.html

 

 

 

Karl Wilhelm Schmidt- Dokładna Nauka Warzenia Piwa.pdf

http://hotfile.com/dl/49820045/0c96c96/Karl_Wilhelm_Schmidt-_Dokadna_Nauka_Warzenia_Piwa.pdf.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja też tylko na lubelskim i zastanawiam się czy to nie grzyb? W tamtym roku prawie cały lubelski mi tak zmarniał.

Tak też podejrzewałem. Po jutrze oprysk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probowalem walczyc z mszycami mydlem, nie pomaga niestety. Jedna roslinka lekko uwiednieta, ale chyba da rade - spryskalem dzis jakims swinstwem pestycydowo/fungocydowym. Pytanie: co ze spozyciem chmielu po takim oprysku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
wwedług mnie to grzyb zapytaj w ogrodniczym czym to ratować być może oprysk silitem by pomógł

Zapytam, może coś doradzą.

Jeszcze jedno pytanie: w takich przypadkach pryska się tylko zaatakowaną część rośliny, czy całą?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Probowalem walczyc z mszycami mydlem, nie pomaga niestety. Jedna roslinka lekko uwiednieta, ale chyba da rade - spryskalem dzis jakims swinstwem pestycydowo/fungocydowym. Pytanie: co ze spozyciem chmielu po takim oprysku?

Większość środków owadobójczych ma okres karencji 7-14 dni. Więc wg. mnie nie stosuj oprysków od połowy sierpnia. Na mszyce też podobno stosuje się wywar z rabarbaru. Na moich mszycach nie zrobiło to jednak dużego wrażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
..................

Jeszcze jedno pytanie: w takich przypadkach pryska się tylko zaatakowaną część rośliny, czy całą?

To zależy z jakim środkiem mamy do czynienia jeśli jest to środek układowy, taki co wnika do rośliny i krąży po niej całej, nie musimy bardzo dbać o to by pokryć całą roślinę. Przy środkach kontaktowych dokładne pokrycie opryskiem rośliny jest gwarancją skuteczności. A pryska się oczywiście całą roślinę.

Edited by zbynekkk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o mszyce we wspomnianej wcześnie książce piszą . Właśnie na mszyce stosujemy roztwór z szarego mydła ( dosyć gęsty ) i obficie pryskamy , lub zastosować oprysk z wywaru tytoniu . Zaznaczam iż są to metody z początku XX w rok 1912 :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o tytoń to się zgodzę ciotka zalewała kiepy woda w słoiku trzymała to parę dni i pryskała róże. Mszyc po tym oprysku nie było czyli kompocik z kiepów działał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie chmiel rośnie dalej w taki sposób jak opisałem wcześniej - Lubelski jeszcze nie wyszedł :) Zastanawiam się czy nie podsypać go trochę nawozem :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie jeden wyszedł ale coś go podżarło i już nic więcej się nie pojawiło :) jeden ma 5 cm, reszta dużo lepiej. Niektóre już mają ponad 1,5 metra. Dzisiaj chmiel został opielony, wysypane na ślimaki i opryskany na mszyce i inne robactwo bo się już pojawiły dziury w liściach. I drugi rząd chmielu dostał sznurki :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

zauważyłem że na moim chmielu zaczynają się pojawiać kwiatki. Trochę późno, ale biorąc pod uwagę że to pierwszoroczne krzaki, które wzeszły pod koniec maja to jestem zadowolony. No i 4 metry sznurka dla nich to za mało...

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie kwiaty pojawiły się około 2 tygodnie temu. Zauważyłem, że od około dwóch tygodni chmiel znów ruszył do góry, szczególnie te pędy, które nie za bardzo wyrosły (2-3m) a te które osiągnęły 6m nawet w bok zaczęły się rozrastać. W czasie upałów podlewałem ale nie chciał rosnąć. Dopiero po zmianie pogody i odrobinie deszczu chmiel poczuł się dobrze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie tez poszly mocno do gory, ale w pierwszym roku plonow sie nie spodziewam wielkich. Na razie na pięć sadzonek, tylko jedna zawiązuje szyszki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

..."Dzisiaj zrobilem czesciowe zbiory. Cztery krzaki byly gotowe do zbierania, szyszki sa suche w dotyku z brazowymi koncowkami. Pozostale 3 zrobie za kilka tygodni."

 

"Dokonałem dzisiaj przeglądu swojego chmielu, maksymalnie do tygodnia muszę przeprowadzić zbiór. Szyszki jeszcze zielone, ale szeleszczą ściskane między palcami"

 

"Tradycyjnie rozpoczynaliśmy zbiór szyszek, gdy listki szyszek tworzyły jej sprężyste ?zamknięcie?, a po ściśnięciu ich między palcami słychać było charakterystyczny szelest wynikający z uzyskanej prężności listków szyszek ? zwanych popularnie łuskami. Znajomość objawów dojrzałości technologicznej określa najbardziej prawidłowy termin rozpoczęcia zbioru szyszek. Niestety w większości odmian trwa on bardzo krótko (2 ? 4 dni) poczym zmniejsza się w szyszkach zawartość najbardziej przydatnego składnika chemicznego (tzw. alfa). Znajduje się on w gruczołach lupulinowych, żółtym proszku widocznym między listkami przy osadce szyszki."

 

 

Powyżej wybrałam fragmenty, które mówią jak stwierdzić że można przystąpić do zbiorów. Czy doświadczeni ogrodnicy mogą jeszcze coś do tego dodać, żebym wiedziała czy to już?

 

Sztobry posadziłam w tym roku - 2XLubelski i 2XMarynka. Jeden Lubelski był przedmiotem nieudanych eksperymentów ogrodniczych, więc zostały mi tylko 3 sztuki. Z tego owocuje tylko Marynka i to chyba dość ładnie jak na bieszczadzkie warunki. Generalnie u mnie (600 m n.p.m.) wegetacja jest dość opóźniona w porównaniu do reszty kraju, wiec proszę o wskazówki jak rozpoznać, że można zbierać szyszki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U mnie najlepiej działa test z kartką - przełamana szyszka powinna zostawić żółty ślad na papierze.

To znaczy rozrywasz szyszkę i dotykasz kartki i ślad powstaje z żółtego proszku ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba jednak nie nalezy rozrywać:

 

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=706289&postcount=340

 

Szyszka dojrzała do zbioru powinna:

1. mieć swoisty, chmielowy zapach, wyraźny po roztarciu na dłoni

2. najlepiej barwę żółtawozieloną, trawiastozielona barwa występuje u jeszcze nie w pełni dojrzałych szyszek

3. powinna być zwarta , z zamkniętymi listkami , jedwabista w dotyku, przy ściśnięciu powinna szeleścić , po zwolnieniu nacisku musi wrócić do poprzedniego kształtu, koniec szyszki powinien być jaśniejszy

4. przy potarciu o dłoń lub białą kartkę powinna pozostać tłusta plama po mączce chmielowej, barwa mączki powinna być złocistożółta do bursztynowej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się że w wiekszości Półkuli Północnej chmiel się zbiera ok. wrzesień - październik. Tak jak napisał Coder, szyszki powinny być "suche" i "papierowe" w dotyku i szeleszczące jakby z papieru. Po przyciśnieciu "suche", gotowe do zbioru szyszki szybko powracają do kształtu, a "mokre", niegotowe szyszku pozostają lekko zniekształcone. Pyłek w środku szyszek będzie bardziej złoto-pomarańczowy w szyszkach gotowych, a w szyszkach niedojrzałych kolor pyłka jest bardziej żółty.

 

Zapach szyszek niedojrzałych jest bardziej trawiasty, natomiast szyszki dojrzałe pachną jak dany gatunek chmiela. Z tąd używanie szyszek niedojrzałych w piwie może dać smak i zapach trawiasty.

 

 

 

Dobrze jest to pokazane na tym wideo, zaczyna się od ok. 4-tej minuty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...