Jump to content
NoDy

IPA 16BLG->7BLG

Recommended Posts

WItam, po 7 dniach burzliwej z 16blg zeszlo do 7blg, zlewać na cicha i chmielic czy poczekać jeszcze. Tesli tak to do ilu powinno zejść blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno zejść do tylu, że przez min 2 dni się nie zmienia. Poczekaj jeszcze tydzień minimum i wtedy sprawdź i znów po 2 dniach. Wtedy ewentualnie na cichą.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To tak do 4,5 blg powinno zejść, jak nie więcej. Zakładam że 1 paczka tych drożdży - to trochę za mało. 

Brzeczka 16blg to tak 10-15 dni fermentacji głównej. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 godziny temu, NoDy napisał:

WItam, po 7 dniach burzliwej z 16blg zeszlo do 7blg, zlewać na cicha i chmielic czy poczekać jeszcze. Tesli tak to do ilu powinno zejść blg?

Wg wykresu fermentis zeszło praktycznie idealnie zgodnie z charakterystyką. Z 16 do 7 BLG masz 57,6% odfermentowania.

 

https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/safale-us-05/

 

Edited by sobieslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, sobieslaw napisał:

Wg wykresu fermentis zeszło praktycznie idealnie zgodnie z charakterystyką. Z 16 do 7 BLG masz 57,6% odfermentowania.

 

Twój post jest nieprecyzyjny. Zeszło oznacza, że już schodzić niżej nie będzie. US-05 dość głęboko odfermentowują.

 

5 godzin temu, NoDy napisał:

poczekać jeszcze

Poczekać

 

5 godzin temu, NoDy napisał:

Tesli tak to do ilu powinno zejść blg?

Zależy od zacierania i prowadzenia fermentacji. U mnie odfermentowanie na tych drożdżach wahało się od 70% do 85%. Przykładowo:

16 -> 4 suchary

12 -> 3,5 stara gęstwa (7-tygodniowa)

14 -> 2 suchary

16,5 -> 3 świeżą gęstwa

14 -> 2 świeża gęstwa

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podnieś temperaturę fermentacji do 22 st. C. Powinno to zachęcić drożdże do dalszej pracy. Jak to nie pomoże, to spróbuj podnieść do 25 st. C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, NoDy napisał:

Zmierzone dzisiaj i nadal 7 BLG, rozumiem ze nie ma co dalej czekać

?

 

Zapytam dla pewności... Mierzysz spławikiem czy refraktometrem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierze spławikiem, wstawiłem do 25C i spadło do 6,5... chyba dzisiaj już rozleje na cichą

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcesz zbierać gęstwę, bo potrzebujesz do kolejnego piwa? Jeśli nie to sugerowałbym nie przelewać "na cichą" i zrobić ją w tym samy wiadrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

będę chmielił na zimno i ostanie piwo tak zostawiłem i "dawało" drożdzami

 

Edited by NoDy

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, NoDy napisał:

będę chmielił na zimno i ostanie piwo tak zostawiłem i "dawało" drożdzami

 

 

Na 99% nie przez to, że nie przelewałeś. Chyba, że zapomniałeś o wiadrze przez pół roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok panowie co radzicie,

przelewać i chmielić
nie przelewać i chmielić

i w jakiej temp. teraz trzymać i ile czasu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.