Skocz do zawartości

Mangrove Jack's French Saison Ale M29


Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem i nie znalazłem, więc założę przy okazji kilku pytań.

 

Opis producenta:

French Saison yeast is an exceptional, highly attenuative top-fermenting ale yeast, creating distinctive beers with spicy, fruity and peppery notes. Ideal for fermentation of farmhouse style beer.

Suitable for producing Saisons and farmhouse style beers up to 14% ABV.

Attenuation: Very High

Flocculation: Medium

Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C (79-90 degrees F).

 

Opis z TB:

French Saioson, głęboko odfermentowujący szczep nadający charkterystyczne przyprawowo-pikantne nuty oraz lekko owocowy profil.
Produkuje piwa rześkie, dobrze pijalne, nie uwydatnia alkoholowych nut.
Doskonałe do piw typu Saison, Farmhouse Ale, Belgian IPA.
Dobre efekty smakowe już przy fermentacji w temperaturze ok. 20°C, wraz ze wzrostem temperatury intensywniejsze stają się przyprawowe aromaty.
 

Cechy produktu:

Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; Saison

Temperatura fermentacji: 26-32°C

Kłaczkowanie i osiadanie: niskie-średnie

Odfermentowanie: 85-90%

Dozowanie: saszetka na ok 20L

Tolerancja na alkohol: 14% abv

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Wuuu napisał:

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Nie z tymi akurat drożdżami ale kombinowałem podobnie z Wyeast 3711 French saison, na pierwszy ogień poszedł saison, a na gęstwie Belgian dark strong ale 21blg. Piwo wyszło bardzo dobre jednak moc jest powalająca bo te drożdże zjechały do 1blg więc i tutaj bym uważał z ekstraktem początkowym. Fermentowałem w 19C. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No te od MJ teoretycznie mają nawet wyższe odfermentowanie...

A i w tych od Wyeasta to zakres od 18C, a tu jakiś dziki od 26C :D

Dlatego się zastanawiam czy warto w ogóle zaczynać tak nisko fermentację.

A @dan737 jak tam w aromacie w tym Quadzie? Fenolowość podobna do belgów czy coś innego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, Wuuu napisał:

Fenolowość podobna do belgów czy coś innego?

Tak fenole, przyprawy intensywne, mimo głębokiego odfermentowania piwo jest pełne w odbiorze, a alko po pół roku dobrze ukryte chociaż oczywiście wyczuwalne. Porównywałem ze znajomymi na ślepo do quada od Trzech kumpli i wszyscy stwierdzili że mój lepszy może przez to że lepiej ułożony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Hej,

 

Próbował ktoś fermentować w niższych temperaturach niż te podane w opisie (+26)?

Planuję spróbowac zrobić Saisona zaczać w 18/19 i stopniowo podnosić do 22.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja fermentowałem Saisona w temp pokojowej i wyszedł przyjemny. Dodatkowo na tej gęstwie zrobilem Rye wine i jest bardzo przyjemny :) też chyba od 18 zaczynałem, rzuć okiem na moje zapiski.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.