Jump to content
Wuuu

Mangrove Jack's French Saison Ale M29

Recommended Posts

Szukałem i nie znalazłem, więc założę przy okazji kilku pytań.

 

Opis producenta:

French Saison yeast is an exceptional, highly attenuative top-fermenting ale yeast, creating distinctive beers with spicy, fruity and peppery notes. Ideal for fermentation of farmhouse style beer.

Suitable for producing Saisons and farmhouse style beers up to 14% ABV.

Attenuation: Very High

Flocculation: Medium

Usage Directions: Sprinkle directly on up to 23 L (6 US Gal) of wort. For best results, ferment at 26-32 degrees C (79-90 degrees F).

 

Opis z TB:

French Saioson, głęboko odfermentowujący szczep nadający charkterystyczne przyprawowo-pikantne nuty oraz lekko owocowy profil.
Produkuje piwa rześkie, dobrze pijalne, nie uwydatnia alkoholowych nut.
Doskonałe do piw typu Saison, Farmhouse Ale, Belgian IPA.
Dobre efekty smakowe już przy fermentacji w temperaturze ok. 20°C, wraz ze wzrostem temperatury intensywniejsze stają się przyprawowe aromaty.
 

Cechy produktu:

Zastosowanie surowca: Piwa górnej fermentacji; Saison

Temperatura fermentacji: 26-32°C

Kłaczkowanie i osiadanie: niskie-średnie

Odfermentowanie: 85-90%

Dozowanie: saszetka na ok 20L

Tolerancja na alkohol: 14% abv

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś próbował fermentować nimi jakiegoś mocarza przy niższy temperaturach typu 17-18C?

Zastanawiam się czy by nie użyć gęstwy po Saisonie do Rye Wine'a. Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Wuuu napisał:

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Nie z tymi akurat drożdżami ale kombinowałem podobnie z Wyeast 3711 French saison, na pierwszy ogień poszedł saison, a na gęstwie Belgian dark strong ale 21blg. Piwo wyszło bardzo dobre jednak moc jest powalająca bo te drożdże zjechały do 1blg więc i tutaj bym uważał z ekstraktem początkowym. Fermentowałem w 19C. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No te od MJ teoretycznie mają nawet wyższe odfermentowanie...

A i w tych od Wyeasta to zakres od 18C, a tu jakiś dziki od 26C :D

Dlatego się zastanawiam czy warto w ogóle zaczynać tak nisko fermentację.

A @dan737 jak tam w aromacie w tym Quadzie? Fenolowość podobna do belgów czy coś innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Wuuu napisał:

Fenolowość podobna do belgów czy coś innego?

Tak fenole, przyprawy intensywne, mimo głębokiego odfermentowania piwo jest pełne w odbiorze, a alko po pół roku dobrze ukryte chociaż oczywiście wyczuwalne. Porównywałem ze znajomymi na ślepo do quada od Trzech kumpli i wszyscy stwierdzili że mój lepszy może przez to że lepiej ułożony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...