Skocz do zawartości

Piwo nie nagazowane


kokesz43

Rekomendowane odpowiedzi

Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale.  Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo...  Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze.  Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni.  Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew.  Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło.  Jakiś trop macie?  Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, kokesz43 napisał:

Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale.  Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo...  Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze.  Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni.  Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew.  Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło.  Jakiś trop macie?  Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. 

Jest piana jest gaz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 minut temu, anatom napisał:

Jaka była najwyższa temperatura fermentacji piwa? 

Jak długo trwała fermentacja? 

myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 

40 minut temu, anteks napisał:

Jest piana jest gaz

niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu  zero

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, kokesz43 napisał:

myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 

niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu  zero

To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, anteks napisał:

Chmieliłeś coś od siebie?

nic

59 minut temu, anatom napisał:

To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. 

chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, kokesz43 napisał:

nic

chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

 

Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza.

Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, kokesz43 napisał:

W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, rafple napisał:

A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie.

Dlatego glukozy dałem trochę więcej niż pisało cukru w instrukcji. 

 

9 godzin temu, punix napisał:

 

Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza.

Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu.

Pierwsza warka z brewkitu, następne już stoją z ekstraktów i zacierane.  Następne postaram się bardziej dolać, może faktycznie to się przyczyniło. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.