Jump to content
kokesz43

Piwo nie nagazowane

Recommended Posts

Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale.  Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo...  Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze.  Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni.  Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew.  Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło.  Jakiś trop macie?  Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, kokesz43 napisał:

Otworzyłem właśnie na sprobowanie swoją pierwszą warke z brewkitu muntons angielskie ale.  Piwo w smaku dobre ale w ogóle nie nagazowane, piana może z 0,5 cm, nie czuję też chmielu zero w aromacie w smaku mało. Generalnie pijalne ale bardziej jakbym pił herbatę a nie piwo...  Piwo zeszło z 11 blg do 3, refermentowane 110g glukozy na 23l. Butelki napełnianie do szyjki, kapslowane Greta, wydaje mi się że dobrze.  Zabutelkowane trzymane 2 tyg. W 21 stopni i 2 tyg w piwnicy 10-15 stopni.  Chciałbym zweryfikować problem i błąd, bowiem w weekend czeka mnie kolejny rozlew.  Dokupilem jeszcze griffo HD, bo Greta ciężko się to robiło.  Jakiś trop macie?  Tematy o tym czytałem ale wraz nie wiem zbytnio jaki mógłby być powód. 

Jest piana jest gaz

Share this post


Link to post
Share on other sites
40 minut temu, anatom napisał:

Jaka była najwyższa temperatura fermentacji piwa? 

Jak długo trwała fermentacja? 

myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 

40 minut temu, anteks napisał:

Jest piana jest gaz

niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu  zero

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, kokesz43 napisał:

myślę, że poza 22 stopnienie wykroczyła, tyle co w instrukcji a tak to 19-22. 3 tygodnie niecałe, w instrukcji było 2 tyg. 

niby tak ale tyle co kot napłakał a chmielu  zero

To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, anteks napisał:

Chmieliłeś coś od siebie?

nic

59 minut temu, anatom napisał:

To pewnie masz nagazowanie jakieś 1,8Vol co jest dość niskim wysyceniem bo tak jak napisał @anteks skoro jest piana i się trochę utrzymuje to gaz jest. 

chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, kokesz43 napisał:

nic

chyba że tak. Czyli mam rozumieć, że za mało surowca dałem i nic poza tym? W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

 

Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza.

Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, kokesz43 napisał:

W takim razie ta instrukcja warzenia jakaś kiepska:/ 

A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, rafple napisał:

A w instrukcji było napisane o ilości cukru czy glukozy do refermentacji? Z tego co widzę muntons pisze o cukrze (sprawdziłem losowo wybraną instrukcje muntonsa), a Ty o glukozie.

Dlatego glukozy dałem trochę więcej niż pisało cukru w instrukcji. 

 

9 godzin temu, punix napisał:

 

Instrukcje zwykle nie są idealne. W kwestii nagazowania, dobrze użyć kalkulatora, choćby: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Butelkowane do szyjki, tzn. do miejsca, w którym szyjka się zaczyna? Warto lać więcej, wystarczy zostawić z centymetr powietrza.

Z brwekitami nie miałem do czynienia, ale nie spodziewałbym się jakichś wybitnych aromatów. Warto zacząć robić przynajmniej z ekstraktów, wtedy możesz mieć już wpływ na goryczkę i jakość czy intensywność aromatu.

Pierwsza warka z brewkitu, następne już stoją z ekstraktów i zacierane.  Następne postaram się bardziej dolać, może faktycznie to się przyczyniło. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

111g glukozy w tamtym tygodniu dawałem do kwasa na lekkie nagazowanie 2.2vol przy 18 litrach. Ty masz 1,9vol  aktualnie jeśli miałeś piwo w temp 22st przy butelkowaniu. Dej wincyj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinienes dodac przynajmniej 150g glukozy na taka ilosc piwa, wtedy po schlodzeniu do temp w piwnicy rozposcilo by sie w piwo tyle co2 ze piwo by bylo nagazowane lepiej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.