Jump to content
mimazy

Otwieramy browar komercyjny - oferty i przykłady instalacji

Recommended Posts

kontynuując dyskusję pozwolę sobie zejść na sam sprzęt- czy bardziej opłacalne będzie realizowanie własne, czy może gotowe z dokumentacją dostarczaną przez producenta??

http://minibrowary.pl/

http://www.kaspar-schulz.de/index.php?article_id=10&clang=0

http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D4%26id%3D2904%26cat%3D910%26dt%3D7&shwlnk=0

 

czy znacie innych producentów, tańszych, lepszych etc w przedziale 1-5 hl ??

 

edit elroy: Wydzielone z wątku http://www.piwo.org/forum/t3351-Otwieramy-browar-czynnosci-w-Urzedzie-Celnym.html

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie bardziej opłacalne jest kupić z gotową dokumentacją.

 

 

P.S. Na dniach miałem stycznośc przez telefon z pajacem z PIP. Pewien gość wybudował budynek, lokale na wynajem, chce dokonac odbioru przez Nadzór Budowlany tego lokalu, więc zawiadomił kogo trzeba i miał pecha, bo pajac z PIP przyjechał. Lokal w stanie surowym, gość nie wie komu go wynajmie a pajac z PIP a mało go do sądu nie podał, bo wszystko w lokalu źle. Brak oświetlenia ( panie ale to najemca sobie zrobi jak chce. Nie, ma być tak jak mówia normy), ogrzewanie źle, zaoptrzenie w ciepła wodę źle. W sumie kilka stron uwag. Tak wygląda w Polsce ułatwianie zycie przedsiębiorcom. Sranie w banie z jakimiś okienkami a taka PIP może cię zniszczyć na początku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są kraje gdzie prawo służy regulacji życia i jego ułatwienia, u nas staje się wartością samo dla siebie jak u Kafki. Ale o tym już rozmawialiśmy na topicu o sprzedaży piwa domowego.

Boże daj mi wiarę i pogodę ducha

abym mógł pogodzić się z tym czego zmienić nie mogę,

Daj mi siłę i odwagę

abym mógł zmienić to, co zmienić mogę,

oraz obdarz mnie mądrością i rozwagą

abym umiał odróżnić jedno od drugiego

Czy "minibrowary" jest jedyną firmą która robi realizacje małych browarów z obsługą prawną czy są jakieś inne na Polskim rynku??

co poza właściwą instalacją zacierno- warzelniczą trzeba wkalkulować?

przypuszczam że:

-stację uzdatniania wody

-śrutownik

-kadzie fermentacyjne wraz z urządzeniami chłodzącymi

-tanki do dojrzewania j/w

-urządzenie do mycia i dezynfekcji butelek

-rozlewnię

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gastrostyl jest przedstawicielem SALM. Są dość drodzy. W zeszłym roku robiłem kalkulacje o kosztorysy z 2008. Jak odpuściłem okazało się, że jest możliwość negocjacji. Nie wiem czy mogę te dane udostępnić. Minibrowary Gołasiewicza zajmują się całą biurokracją i w sposób skuteczny, choć nie tani. Kaspar też ma opracowane już standardy.

Druga sprawa. Każdy browarek to tak na prawdę różny komplet. Jeden chce mieć więcej zbiorników leżakowych, innym wystarcza standard. Jeden musi mieć ekstra wygląd, więc z płaszczami miedzianymi... etc. Konieczny jest biznesplan i jakiś do niego wstępny kosztorys inwestycji, by zaplanować cały zakup.

 

Nie wiemy jakiej dokładnie dokumentacji wymaga GUM (czeka post o przygotowaniach dla tego urzędu), najlepiej jakby ktoś kto uruchamiał powiedział jak u nich jest. Informacje na stronie stronie są dość lakoniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Powiedz chociaż od jakich sum zaczyna się rozmowa o działającym minibrowarku, choćby najmniejszym

Bardzo ciekawe pytanie.

No i za ile by to zrobili chinczycy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Najmniejsza instalacja browarnicza firmy SALM jaką możemy zaproponować to 400 hl/yer

Nie pytałem o więcej :D

 

No i za ile by to zrobili chinczycy

Czy Chińczycy, czy Niemcy czy zrobione przez rzemieślnika w Polsce to problem nie jest o ile by się dało zalegalizować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozbieżność cenowa będzie bardzo duża. Pytanie, czy chcemy mieć browar rzemieślniczy ("samoróbka" to kosztu kilkudziesięciu tyś zł.) czy efektowny restauracyjny za kilkaset tysięcy czy nawet milion.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeszcze raz zwrócę uwagę na fakt że tania samoróbka będzie generowała koszty i kłopoty (a czas to pieniądz) z legalizacją.

Więc być może to co tańsze nie będzie tańsze wbrew pozorom. Nasze prawo sanepid'owe na przykład jest kuriozum w całej Europie :D

 

PS a co znaczy "yer" w 400 hl/yer

zaczynam sądzić że miał to być year, zważywszy że minibrowary.pl podają także wydajność roczną http://www.minibrowary.pl/node/1502

wówczas 400 hl/rok dawało by rozsądną wielkość w przedziale 1-5 hl jednorazowego

Edited by Mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten, przedstawiany na HoReCa/Gastrofood/EnoExpo w 2008 w Krakowie przez Gastrostyl mikrobrowarek to koszt rzędu 600 tyś. zł (projekt został wycofany), bo teraz dla SALM robią ciut większe minibrowarki. Nie znam niestety cen, ale patrząc po tym co oferuje minibrowary.pl to mając 500 tyś. zł można się rozglądać. Taki przydomowy z pełną legalizacją w tych kosztach się zmieści. Można też wynegocjować, by kupić tylko sprzęt a resztę podjąć się zrobić we własnym zakresie. Sądzę, że te pół melona to minimum, tak czy siak.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapewne trzeba by doliczyć cło i transport. Napisz do nich, niech podadzą kosztorys.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To na bank, a dodatkowo zatwierdzoną zgodność ze standardami CE.

Edited by e-prezes

Share this post


Link to post
Share on other sites
I doliczyć przysięgłe tłumaczenie dokumentacji.

Co w przypadku niemieckich instalacji też jest konieczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dostałem odpowiedź na moją wątpliwość- 400hl/yer oznacza wybicie roczne (z jakiego języka pochodzi to słowo??) a pojemność kotła warzelniczego to 5hl, to najmniejsze co mają w gastrostylu. Co do cen, wycen, szczegółów etc to już kwestia negocjacji osobistych, na które zostałem zaproszony ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pół miliona to juz jest stanowczo poza moim zasięgiem, to już biznes całą gębą.

 

Ja myślałem raczej, żeby postawić sobie browarek-zabawkę, za 10-20 tys, bez oglądania się na to czy się zamortyzuje czy nie, takie legalne, pół-komercyjne przedłużenie swojego hobby.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I doliczyć przysięgłe tłumaczenie dokumentacji.

Co w przypadku niemieckich instalacji też jest konieczne.

Czy nie dostarcza jej producent? Trzeba samemu tłumaczyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I doliczyć przysięgłe tłumaczenie dokumentacji.

Co w przypadku niemieckich instalacji też jest konieczne.

Czy nie dostarcza jej producent? Trzeba samemu tłumaczyć?

Pewnie jak kupujesz od przedstawiciela w Polsce to dostarcza, jak u producenta to dostarcza po niemiecku ;) No chyba że wynegocjujesz tłumaczenie

Share this post


Link to post
Share on other sites
I doliczyć przysięgłe tłumaczenie dokumentacji.

Co w przypadku niemieckich instalacji też jest konieczne.

Czy nie dostarcza jej producent? Trzeba samemu tłumaczyć?

Co za różnica? Oryginał jest w języku producenta, tak więc chyba lepiej przetłumaczyć samemu niż oczekiwać gotowca. Tłumaczenie musi być przysięgłe, więc PH producenta na Polskę nie zrobi tego sam a dodatkowo policzy marżę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie te instalacje są piękne, ale... na moje potrzeby za duże. Idealne w moim przypadku (gospodarstwo agroturystyczne) byłoby coś o wybiciu do 60l, jak np. Braumeister 55l. Czy ktoś ma pojęcie, czy da się ten sprzęt zalegalizować w Urzędzie Miar i Sanepidzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystkie te instalacje są piękne, ale... na moje potrzeby za duże. Idealne w moim przypadku (gospodarstwo agroturystyczne) byłoby coś o wybiciu do 60l, jak np. Braumeister 55l. Czy ktoś ma pojęcie, czy da się ten sprzęt zalegalizować w Urzędzie Miar i Sanepidzie?

Zerknij tu. Twórca tego sprzętu czyli Rafał Kowalczyk, najpewniej będzie mógł udzielić odpowiedzi jakie są szanse na zalegalizowanie takiej instalacji. Moim zdaniem są. Tylko pamiętaj, że warzelnia to połowa sukcesu, druga połowa to fermentownia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko pamiętaj, że warzelnia to połowa sukcesu, druga połowa to fermentownia.

Fermentownia w sensie przepisów??

Bo do zrobienia dobrego piwa, to według fermentowania jest nawet ważniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko pamiętaj' date=' że warzelnia to połowa sukcesu, druga połowa to fermentownia.[/quote']

Fermentownia w sensie przepisów??

Bo do zrobienia dobrego piwa, to według fermentowania jest nawet ważniejsza.

Przepisów i kosztów z tego wynikających.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.