Jump to content
raku102

RIS i piwo "powysłodowe"

Recommended Posts

Moje uszanowanie,

 

otóż żeby zająć sobie trochę czasu teraz i umilić przyszłą zimę chcę uwarzyć RISa. Nie mam zbyt dużego doświadczenie w układani samemu receptur, więc chciałbym skorzystać z sugerowanego zestawu w jednym ze sklepów. A mianowicie:

Słód Pale Ale 4,4kg
Słód Monachijski 1,7kg
Słód Karmelowy 600 0,2kg
Słód Czekoladowy 400 0,4kg
Słód Melanoidynowy 0,3kg
Słód Czekoladowy 1200 0,35kg
Palone ziarno jęczmienia 0,25kg

Chmiel Challenger 45g
Chmiel First Gold 25g

Płatki bourbon 50g (nad ich wykorzystaniem jeszcze się zastanowię)

Według informacji powinno wyjść z tego 15 litrów 24 blg.

 

Mam dwa pytania dotyczące tego zestawu:

1.      Czy „kompozycja” słodów jest odpowiednia (w sumie wychodzi 7,6 kg)

2.      Czy chmielu nie jest za mało – „googlając” to forum zwykle chmielu w recepturach było sporo więcej.

 

Póki co tyle pytań dotyczących receptury RISa, ale pozwolę sobie również i tu opisać kolejny plan/problem. Otóż chciałbym zrobić od razu piwo „powysłodowe”. Wiem, że jest wielu przeciwników, że pracochłonność, ale co do samego faktu i pewności chęci jego zrobienia to ja jestem przekonany – najwyżej się potknę i zrozumiem, że nie tędy droga. Dodatkowo nie lubię marnowania czegoś co jeszcze jeszcze całkiem użyteczne (aż żałuję, że nie mam krowy czy innej kury bo bym ją młótem skarmiał 😊)

I tutaj mam dwa pytania:

1.      Czytając, że blg po wysłodzeniu reszty może być słabe to  jestem gotów w osobnym garnku zatrzeć jeszcze jakieś 2 kg jakiegoś słodu żeby uzyskać pożądaną ilość i brzeczki i blg. I tutaj pytanie – czy, a jeśli tak to jaki słód zatrzeć żeby uzyskać – no właśnie co? Czy mają państwo jakieś pomysły odnośnie tego co dodać i co z tego miałoby wyjść?

2.      Tutaj przedstawię pokrótce logistykę i będę prosił o poradę. Zaznaczam, że nie mam chłodnicy co jest tutaj istotne. Otóż RISa warzę popołudniu (tak żeby do północy zdążyć). Zostawiam go w garnku przez noc w wodzie/na balkonie celem go schłodzenia. Jako, że nie mam drugiego garnka, a nie chcę RISa przelewać do fermentora przed ostygnięciem/ochłodzeniem, to brzeczka „powysłodowa” musiałoby czekać na warzenie sobie w fermentorze do rana żeby garnek się zwolnił. Czy może? Czy są jeszcze jakieś niedoskonałości mojego chytrego planu, których nie zauważyłem?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Proszę mnie nie odwodzić od tego pomysłu (no chyba, że ktoś naprawdę nie wytrzyma 😊), a raczej proszę o pomoc w poprowadzeniu mnie przez mój pomysł.

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minut temu, raku102 napisał:

proszę o pomoc w poprowadzeniu mnie przez mój pomysł.

 

Kup chłodnicę.

Zrób przynajmniej jedno małe piwo przed tym RISem. Najlepiej więcej, jedno wcześniej wykorzystując planowane do RISa drożdże.

BLG wysłodków podbij albo ektraktem, albo sposobem opisanym przez Chop & Brew we wpisie o Barleywine: http://chopandbrew.com/recipes/storm-in-a-teacup-golden-barleywine-homebrew-recipe/

 

Generalnie brzmi to trochę jak: "chce przebiec maraton, nie mam butów a o tym jakie mam doświadczenie biegacze wam nie powiem. Nie odwodźie mnie a pomóżcie." Na szczęście zagrożenie życia niższe ;)

Powodzenia, ale powoli.

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, chłodnica chodzi mi po głowie, ale z przyczyn finansowych zwlekam z jak zakupem.

 

Co do drożdży to chyba jednak będę preferował dwie paczki suchych. Na tym forum głosy są rozłożone mniej-więcej po pół i chyba zdecyduje się jednak na suche. Polemikę w tym temacie chętnie przyjmę.

Co do podbicia BLG - dziękuję za rady. Nie mówię, że nie skorzystam, ale chętnie dowiem się co jest złego w zatarciu dodatkowego słodu. Ma to jakieś techniczne wady?

 

A co do porównania to choć kwieciste, co lubię, to chyba jednak nietrafione, gdyż po kilku warkach wydaje mi się, że sam proces warzenia mam opanowany (mówię tutaj o czynnościach), poza chłodnica sprzętowi niczego nie brakuje. I, choć jestem wdzięczny za każdą sugestię i odpowiedź, to jeszcze bardziej wartościowe jest dla mnie gdy poza wskazówkami pokazane/wyjaśnione zostaną błędy w moim toku myślenia, który staram się przedstawiać. Wdzięczny będę za konkretne wskazanie: np. brzeczka nie może leżeć w fermentorze przez 8 godzin bo się zepsuje, zamiast odpowiedzi: "nie rób tego".

 

Zaznaczam - moja odpowiedź jest zupełnie neutralna (bez znamion ofensywy czy focha).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka, przed gotowaniem, może przeleżeć 8 godzin? Nic się jej nie stanie? Nie zachodzą tam jakieś niekorzystne procesy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, raku102 napisał:

Brzeczka, przed gotowaniem, może przeleżeć 8 godzin? Nic się jej nie stanie? Nie zachodzą tam jakieś niekorzystne procesy?

To nie jest jakiś wielki błąd, trzeba tylko zachować higienę i oddzielić chmieliny. Najlepiej tez zadać po tym gęstwą

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, raku102 napisał:

 a raczej proszę o pomoc w poprowadzeniu mnie przez mój pomysł.

Uszanowanie. Polecam na poczatek posłuchania labolratorium Alchemii , a szczególnie odcinków #2 i #3 (Fermentacja), #17 (Zacieranie) #27 (Imperial Stout) #29 (Piwa mocne) dostępne na Youtube https://www.youtube.com/channel/UCcoluh2-M_dtn84l1u9cWVA/videos i na Spotify.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz przygotować na 10 godzin stania.
Ja tam robiłem z wyslodzin wyszedł lekki słodki stout. Taki na 10-9 blg.
Dodałem sok malinowy i latem był miłą odmianą dla jasnych

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze żeby uporządkować krótkie pytania:
- czy podane wyżej słody są poprawnie skomponowane co do ich proporcji?

- czy chmielu jest wystarczająca ilość?

- czy brzeczka może stać przed przegotowaniem i chmieleniem w fermentorze około 8 godzin?

- czy zacieranie pewnej liczby słody dla podbicia BLG powysłodowego ma sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, raku102 napisał:

To jeszcze żeby uporządkować krótkie pytania:
- czy podane wyżej słody są poprawnie skomponowane co do ich proporcji?

- czy chmielu jest wystarczająca ilość?

- czy brzeczka może stać przed przegotowaniem i chmieleniem w fermentorze około 8 godzin?

- czy zacieranie pewnej liczby słody dla podbicia BLG powysłodowego ma sens?

 

Osobiście zrezygnowałbym z melanoidynowego, w mocnym piwie i tak będziesz miał sporo cukrów resztkowych, ale to kwestia gustu. Tak samo z goryczką - ja przy 24blg celowałbym w przynajmniej 80 IBU.

Brzeczkę idealnie byłoby wcześniej spasteryzować. Z drugiej strony przez 8 godzin, o ile nie masz jakiejś wybitnie dużej ilości mikrobów w powietrzu, nic nie powinno się stać.

Dodatkowe zacieranie ma sens, ale przedłuża proces - wolałbym dodać ekstraktu słodowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może dość karkołomnie, ale co musiałbym dodać do brzeczki powysłodowej w wyżej wymienionego RISa, aby skręcić w kierunku Black IPA?

Liczę się z tym, że może nie "dociągnę" do wyznaczonego celu, ale w bliskiej okolicy chętnie bym się zatrzymał z wynikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprecyzuję - brzeczkę powysłodową z RISa chciałbym połączyć z brzeczką z około 2 kg słodów (tutaj nie wiem jakich) aby wylądować z tym w okolicy Black IPA?

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS i Black IPA to 2 różne światy. Może lepiej pójdź w kierunku Dry Stout, Sweet Stout, FES lub American Stout. Zamiast łączyć 2 brzeczki, lepiej zatrzyj 2kg Pale Ale w wysłodkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za sugestię. Może rzeczywiście za bardzo odbiegłem gatunkowo. Idę w takim razie w American Stout i nawet bardzo mnie to cieszy.

Pomysł z zatarciem w wysłodach wydaje się być bardzo dobry...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...