Jump to content

Recommended Posts

9 minut temu, Radi_wroc napisał:

3-4 gramy daję na 2 dni /23-24L. Raz dałem 5 i było to dla mnie za dużo, wyszła po 3 dniach taka liściano-gałęziowa gorycz. 

Tylko na cichą to można wrzucać czy też podczas gotowania w końcowej fazie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do gotowania nie próbowałem. Daję przed zlaniem do kega. Uwaga tylko: zalewam wrzątkiem (ze 100ml) i z minutę staram się podtrzymać wrzenie. Później chwila na zimnej posadzce w garażu i... chlup do baniaka. Na pierwszy raz zacznij od małych ilości, gdyż kaffir potrafi przykryć wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Radi_wroc napisał:

Do gotowania nie próbowałem. Daję przed zlaniem do kega. Uwaga tylko: zalewam wrzątkiem (ze 100ml) i z minutę staram się podtrzymać wrzenie. Później chwila na zimnej posadzce w garażu i... chlup do baniaka. Na pierwszy raz zacznij od małych ilości, gdyż kaffir potrafi przykryć wszystko.

Dam 3 g zwłaszcza, że jeszcze amarillo i citra poleci do gara. Kwestia tylko czy mogę to dać na ostatnie parę minut, bo średnio mi się chce bawić potem z tym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do witbiera dawałem właśnie 3g na około 25l. 1g na 10min i 2g na whirpool około 15 min. Dodatkowo 10g trawy cytrynowej i inne standardowe dodatki, aromat był wyraźny, ale nie przesadzony. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.