Jump to content
Sign in to follow this  
scooby_brew

Cascadian Dark Ale (CDA) - powstaje nowy styl.

Recommended Posts

Cascadian Dark Ale jest nowym stylem amerykańskiego ALE, rozpowszechniony głównie na terenach tzw. Kaskadii, czyli północno zachodnich Stanów i południowo-zachodniej Kanady (północna California, Oregon, Washington State, British Columbia). Jest to bardzo mocne, mocno chmielone i bardzo ciemne "IPA" z chmielami pochodzącymi z rejonu Kaskadii: Cascade, Chinook, Centennial, Columbus, Warrior, Amarillo. Słody: Pilsner lub 2-row, Crystal lub karamelowy, z dodatkiem Carafa, czekoladowy, lub palony. Zacieranie jednostopniowe, zwykle 60 min w 65-66°C.

Piwo to jest ciemne, ale jednocześnie lekkie w smaku, ze stosunkowo małymi ilościami słodów Crystal (lub Caramel), lub słodu czekoladowego lub palonego.

 

Czym się różni Cascadian Dark Ale od innych mocnych, wysoko chmielonych i ciemnych piw np. Robust Porter czy Imperialny Stout? Stouty mają charakter słodów palonych, a w porterach wyraźnie czuje się słody czekoladowe. W CDA można znaleźć podobne smaki, lecz w bardzo małych ilościach. Za to bardziej wyczuwalny jest charakter chmieli, podobnie jak w IPA.

 

 

Zaproponowane parametry CDA:

 

Kolor: 30+ SRM

Gęstość początkowa: OG 1.060 - 1.080 (14.74-19.33 Plato)

Goryczka: 50-70 IBU

ABV: 6.0 -7.5%

 

 

Wczoraj uwarzylem takie CDA (warka jest na 40L więc wszystko podziel na połowę):

 

 

2883fk.jpg

 

Darth Vader (Cascadian Dark Ale)

 

Warka: 11 gal (41.6L)

Goryczka: 66 IBU

Kolor: 38 SRM

OG: 1.066 (16 Plato)

Wydajność: 72%

 

Słody:

23 lbs (10.43 kg) 2-row pale

3 lbs (1.36 kg) crystal 10L

2.5 lbs (1.13 kg) Carafa II (bez łusek)

1.25 lbs. (0.56 kg) special roast malt

 

Chmiele:

2 oz. (57 g) Centennial 60 min.

2 oz. (57 g) Cascade 45 min.

2 oz. (57 g) Willamette 15 min.

2 oz. (57 g) Cascade 0 min

2 oz. (57 g) Cascade dry hop (chmielenie na sucho)

 

Drożdże:

US-05

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto jest artykuł z ostatniego magazynu Brew Your Own na temat CDA z zaproponowanymi parametrami CDA: http://www.byo.com/c...cadian-dark-ale

 

 

 

A tutaj jest video z Brewing TV na temat CDA: [media]

[/media]

 

 

Jedną z rzeczy na temat której toczy się gorąca dyskusja jest jak nazwać ten nowy styl. Zaproponowane jest Cascadian Dark Ale, ale to nie bardzo pasuje browarom z poza Kaskadii. AHA (American Homebrewing Association) właśnie dał temu stylowi nazwę "American Style India Black Ale". Kto wie, może tak zostanie. Większość piwowarów nazywało to dotąd po prostu "Black IPA" lub "Dark IPA". Oczywiście, jak jest "Black" to nie może być "Pale". Czy to ma być "American" czy też "India"?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i warka jest gotowa:

 

 

izxnja.jpg

 

 

Piwo trzymałem w fermentacji burzliwej przez 4 tygodnie. Po 3 tygodniach dodałem chmieli suchych, tylko że w ostatnim momencie zamiast Cascade postanowiłem dodać chmiel Citra, który ma zapach bardziej owocowo-cytrusowo-brzoskwiniowy niż Cascade. Po 4 tygodniach piwo przelałem do kega, nagazowałem przez 2 dni. FG mi zeszła do 1.010, czyli jest tutaj 7.4% alkoholu ABV.

 

Rezultat:

 

Zapach jest owocowo-pomarańczowy i sosnowy od chmieli, z dodatkiem zapachu świeżej kawy espresso ze słodów palonych. Całe szczęście te zapachy się nie kłócą, nawet się wzajemnie wspomagają. W końcu do espresso często dodaje się skórkę cytryny...

 

Wygląd: piwo jest bardzo ciemne, właściwie czarne jak stout, ale widać że jest bardziej klarowne. Po kilku sekundach w szklance pozostaje mała, ale gęsta i dłógotrwała pianka w kolorze ciemno-kremowym, prawie brązowym.

 

Smak: cytrus, sosna, czekolada, kawa cappuccino (jakby smak piany złagodził wcześniejsze espresso do bardziej kremowego poziomu cappuccino). Potem posmak chleba pumpernikiel. Goryczka w smaku jest zpoczątku niewyczuwalna ale uderza dopiero później, tzn. w połowie pinta język zaczyna drętwieć od ilości chmieli. Alkohol nie jest wcale wyczuwalny aż do momentu gdy wstaniesz z krzesła.

:D

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzieki.

za pare dni lece do Polski na studia.

Smutno mi ale jeszcze tutaj w NY nie widzialem CDA, wiec sam bede musial go zrobic.

Patrzac na strony piwowarskie (polskie) nie widze chmielu typu Northwestern.

Mysle, ze zastapie go Northernbrewer-em. co o tym sadzisz?

w dodatku do northernbrewer-a uzyl bym oczywiscie cascade i pewnie troszke amarillo.

 

Miales przyjemnosc porownania twojego CDA z komercyjnym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nothern Brewer raczej do amerykańskiego IPA by chyba nie pasował, ale Amarillo i Cascade jest świetną mieszanką do IPA i CDA.

 

Z przykładów "komercjalnych" CDA próbowałem Widmer Bros W-10 i Iniquity Imperial Black Ale. Były dobre, ale moja warka była lepsza. Głównie dlatego, że moja warka była znacznie świeższa i smak chmieli wybijał się znacznie wyraźniej. IMO domowe IPA będzie zawsze lepsze od kupnego, głównie z powodu świeżości. Chyba że np. znasz browarmistrza z lokalnego mini-browaru i wiesz, kiedy tam uwarzą i zaczną serwować świeże IPA, domowe będzie zawsze lepsze.

 

W sprawie małej dostępności amerykańskich chmieli w Polsce; czy myślałeś na temat kupienia kilku funtów chmieli w Hops Direct i wysłania ich do siebie do Polski przed wyjazdem? Hops Direct używają UPS do wysyłek i do Polski jest za drogo, ale jakbyś może ty to wysłał do Polski USPS zamiast UPS? Znacznie taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

USPS by sie nie czepial? jbc to co napisac, ze to jest?

pewnie musial bym wziac airmail do polski.

zawsze jak cos wysylalem do PL to zwykla morska (6 tygodni :/ ) paczka przez polska agencje.

 

w dodatku do cytrusowych chmieli (cascade,amarillo, etc) pasowalo by jeszcze dac cos sosnowego (piney).

hops direct nie ma simcoe.

najlepiej bylo by jak bym kupil troche w LHBS i wzial w bagaz. niestety pewnie by sie czepili, ze to jakies narkotyki czy cos.

nie wiem co zrobic.

 

a co co comercyjnych IPA, to najlepsze jakie ja w zyciu pilem to Brooklyn Blast IPA podczas wycieczki do brooklyn brewery.

Edited by BrowarmistrzNY

Share this post


Link to post
Share on other sites
USPS by sie nie czepial? jbc to co napisac, ze to jest?

pewnie musial bym wziac airmail do polski.

zawsze jak cos wysylalem do PL to zwykla morska (6 tygodni :/ ) paczka przez polska agencje.

 

w dodatku do cytrusowych chmieli (cascade,amarillo, etc) pasowalo by jeszcze dac cos sosnowego (piney).

hops direct nie ma simcoe.

najlepiej bylo by jak bym kupil troche w LHBS i wzial w bagaz. niestety pewnie by sie czepili, ze to jakies narkotyki czy cos.

nie wiem co zrobic.

 

a co co comercyjnych IPA, to najlepsze jakie ja w zyciu pilem to Brooklyn Blast IPA podczas wycieczki do brooklyn brewery.

Ja woziłem z Polski do UK. Nigdy nie miałem problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.