wrzoniu1981 Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być). Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji. Będzie coś z tego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 3 minuty temu, wrzoniu1981 napisał: Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być). Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji. Będzie coś z tego ? Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka. Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 wątpię żeby ktoś był ci w stanie pomóc dopóki nie doprecyzujesz co to jest"dziwny smak". tak czy owak, dorzucanie chmielu do wadliwego piwa to wg. mnie marnowanie surowców Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrzoniu1981 Posted April 1, 2020 Author Share Posted April 1, 2020 drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C 33 minuty temu, punix napisał: Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka. Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki? drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 Fermentowałeś na WB06 w 10°C? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrzoniu1981 Posted April 1, 2020 Author Share Posted April 1, 2020 3 minuty temu, zasada napisał: Fermentowałeś na WB06 w 10°C? Teraz chce fermentować na drożdżach Gozdawa German Lager W35 w pomieszczeniu gdzie jest ok 10°C, na Wb 06 było w 22°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 Ok, bo nie zrozumiałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrzoniu1981 Posted April 1, 2020 Author Share Posted April 1, 2020 6 minut temu, zasada napisał: Ok, bo nie zrozumiałem. a jak Pan się zapatruje na mój pomysł ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 (edited) Ale pomysł polega na przefermentowaniu ponownym tego samego piwa innymi drożdżami? Czy te W35 są do nastepnego piwa? Bo ja już nie nadążam. Edited April 1, 2020 by dirk gently Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wrzoniu1981 Posted April 1, 2020 Author Share Posted April 1, 2020 3 minuty temu, dirk gently napisał: Ale pomysł polega na przefermentowaniu ponownym tego samego piwa innymi drożdżami? Czy te W35 są do nastepnego piwa? Bo ja już nie nadążam. Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 Prima aprilis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 40 minut temu, wrzoniu1981 napisał: a jak Pan się zapatruje na mój pomysł ? Pierwsze: słabo reaguje na Panowanie na forum, które zakłada jednak płaską strukturę. Drugie: według mnie to bez sensu. Lepiej zrobić od nowa coś sensownego, a tamto piwo zostawić w butelkach jako przykład fakapu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 4 minuty temu, wrzoniu1981 napisał: Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem A drożdże? Cukry zostały przefermentowane więc w brzeczce zostało Ci pewnie z 2-4 plato. Samym gotowaniem i chmieleniem nic tu nie zrobisz. Musiałbyś dodać jakiś ekstrakt do gotowania żeby ponownie uzyskać brzeczkę na poziomie 12 czy ileś tam % ekstraktu. W zasadzie to musisz przygotować nową brzeczkę. Teraz są czasu że można legalnie destylować na potrzeby dezynfekcji. Przepuść to co masz jeśli masz taką możliwość i uwarz nowe piwo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted April 1, 2020 Share Posted April 1, 2020 Pomysł z gotowaniem fatalny. Prędzej jeszcze bardziej to zaszkodzi niż coś pomoże. Piwo pewnie jest kiepskie przez zbyt wysoką temperaturę fermentacji. dirk gently 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.