Jump to content

Problem z pszenicznym cytrusowym.


Recommended Posts

Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być).

Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji.

Będzie coś z tego ?

Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, wrzoniu1981 napisał:

Witam, uwarzyłem piwo pszeniczne cytrusowe z ekstraktów i coś chyba poszło nie tak, bo po łyku jest wyczuwalny alkohol i dziwny smak (tragiczny nie jest, ale nie taki powinien być).

Mam plan żeby to zagotować i pogotować z 15 min, zostało mi chmielu Premiant, Sazz i Mandarina Bavaria. Na nowo bym to nachmielił, został mi jeszcze zamiennik cukru do brewkitu i do tego drożdże dolnej fermentacji.

Będzie coś z tego ?

 

Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka.

Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki?

Link to post
Share on other sites

drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C

 

33 minuty temu, punix napisał:

 

Jakie drożdże i temperatura fermentacji? Obstawiam, że po prostu była zbyt wysoka.

Z tego już raczej nic nie będzie, raczej warzyłbym kolejną warkę. W kwestii drożdży dolnej fermentacji - masz do tego warunki?

drożdże były wb 06, mam pomieszczenie gdzie temp. jest ok. 10°C

Link to post
Share on other sites
40 minut temu, wrzoniu1981 napisał:

a jak Pan się zapatruje na mój pomysł ?

Pierwsze: słabo reaguje na Panowanie na forum, które zakłada jednak płaską strukturę.

Drugie: według mnie to bez sensu. Lepiej zrobić od nowa coś sensownego, a tamto piwo zostawić w butelkach jako przykład fakapu.

Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, wrzoniu1981 napisał:

Pomysł polega na zagotowaniu i dodaniu chmieli jak wyżej pisałem

A drożdże?

Cukry zostały przefermentowane więc w brzeczce zostało Ci pewnie z 2-4 plato. Samym gotowaniem i chmieleniem nic tu nie zrobisz. Musiałbyś dodać jakiś ekstrakt do gotowania żeby ponownie uzyskać brzeczkę na poziomie 12 czy ileś tam % ekstraktu. W zasadzie to musisz przygotować nową brzeczkę. 

Teraz są czasu że można legalnie destylować na potrzeby dezynfekcji. Przepuść to co masz jeśli masz taką możliwość i uwarz nowe piwo. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.