Skocz do zawartości

proszę o pomoc z recepturą na ipe


papapioter

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Zaraz zabieram się za warzenie fruit ipy.

Na zacier 5kg pale ale i 1kg pszenicznego. Chmiele

90g Mosaic

100g El dorado

20g Fusion

 

Bardzo proszę o pomoc w nachmieleniu (kiedy dodać jakie chmiele i w jakiej ilości). Zależy mi na umiarkowanej goryczce, owocowym aromacie. Planuję cichą fermentacje z dodatkiem jakiegoś owowcu więc myślałem, że mógłbym też dorzucić jakiegoś chmielu na zimno.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję coś takiego:

 

Dostaniesz z tego 40 IBU i mocny aromat. Ewentualnie możesz połowę chmielu na zimno wrzucić na hopstand na 15-20 minut po schłodzeniu poniżej 80C. O jakich owocach myślałeś?

 

5,00 kg Viking Pale Ale Malt (6,0 EBC) Słód 1 83,3 % 3,26 L
1,00 kg Wheat Malt, Pale (Bestmalz) (3,9 EBC) Słód 2 16,7 % 0,65 L
10,00 g El Dorado [15,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 14,4 IBUs -
20,00 g Fusion [6,40 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 4,5 IBUs -
40,00 g El Dorado [15,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 5 11,5 IBUs -
40,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 6 9,4 IBUs -
50,00 g El Dorado [15,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni Chmiel 7 0,0 IBUs -
50,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni Chmiel 8 0,0 IBUs -
Edytowane przez Wuuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.