Jump to content
Sign in to follow this  
papapioter

proszę o pomoc z recepturą na ipe

Recommended Posts

Hej

Zaraz zabieram się za warzenie fruit ipy.

Na zacier 5kg pale ale i 1kg pszenicznego. Chmiele

90g Mosaic

100g El dorado

20g Fusion

 

Bardzo proszę o pomoc w nachmieleniu (kiedy dodać jakie chmiele i w jakiej ilości). Zależy mi na umiarkowanej goryczce, owocowym aromacie. Planuję cichą fermentacje z dodatkiem jakiegoś owowcu więc myślałem, że mógłbym też dorzucić jakiegoś chmielu na zimno.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Proponuję coś takiego:

 

Dostaniesz z tego 40 IBU i mocny aromat. Ewentualnie możesz połowę chmielu na zimno wrzucić na hopstand na 15-20 minut po schłodzeniu poniżej 80C. O jakich owocach myślałeś?

 

5,00 kg Viking Pale Ale Malt (6,0 EBC) Słód 1 83,3 % 3,26 L
1,00 kg Wheat Malt, Pale (Bestmalz) (3,9 EBC) Słód 2 16,7 % 0,65 L
10,00 g El Dorado [15,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 3 14,4 IBUs -
20,00 g Fusion [6,40 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 4 4,5 IBUs -
40,00 g El Dorado [15,00 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 5 11,5 IBUs -
40,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 6 9,4 IBUs -
50,00 g El Dorado [15,00 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni Chmiel 7 0,0 IBUs -
50,00 g Mosaic (HBC 369) [12,25 %] - Chmielenie na zimno 4,0 Dni Chmiel 8 0,0 IBUs -
Edited by Wuuu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.