Jump to content
m_tur

West Coast IPA - prośba o sprawdzenie

Recommended Posts

Szanowni Piwowarzy. 

 

Przymierzam się do pierwszego West Coasta i proszę o sprawdzenie receptury.

Słody:

Viking Pilsner Malt - 3 kg

Weyerman Pale Ale Malt - 1,7 kg

Strzegom Monachisjki I - 1 kg

 

Zacieranie:

64 st. - 60 min

72 st.- 20 min

Wygrzew 

 

Gotowanie 60 minut

Chmiele:

Mosaic 20 gramów 30 minut

Centennial 40 gramów 15 minut

Amarillo 40 gramów 15 minut 

Citra i Ahtanum po 20 gramów do chłodzenia

Na zimno - Amarillo i Ahtanum po 40 gramów na 5 dni

Ewentualnie rozważam gotowanie 90 minut i Citre i Ahtanum na przerwę chmielową przy 75 st na 45 minut.

 

Drożdże:

Gęstwa Amerykański sen 150 ml.

 

Dodatki - mech irlandzki.

 

BLG 14.5, IBU 64

 

Jestem bardzo ciekawy co o tym myślicie. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Michał 

 

Edited by m_tur

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, m_tur napisał:

Szanowni Piwowarzy. 

 

Przymierzam się do pierwszego West Coasta i proszę o sprawdzenie receptury.

Słody:

Viking Pilsner Malt - 3 kg

Weyerman Pale Ale Malt - 1,7 kg

Strzegom Monachisjki I - 1 kg

 

Zacieranie:

64 st. - 60 min

72 st.- 20 min

Wygrzew 

 

Gotowanie 60 minut

Chmiele:

Mosaic 20 gram 30 minut

Centennial 40 gram 15 minut

Amarillo 40 gram 15 minut 

Citra i Ahtanum po 20 gram do chłodzenia

Na zimno - Amarillo i Ahtanum po 40 gram na 5 dni

Ewentualnie rozważam gotowanie 90 minut i Citre i Ahtanum na przerwę chmielową przy 75 st na 45 minut.

 

Drożdże:

Gęstwa Amerykański sen 150 ml.

 

Dodatki - mech irlandzki.

 

BLG 14.5, IBU 64

 

Jestem bardzo ciekawy co o tym myślicie. Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Michał 

 

 

Jak to ma być WC, to zrezygnowałbym z monachijskiego i został przy samym pilzneńskim, ewentualnie pilzneński+pale ale. Tak samo porzuciłbym pomysł gotowania przez 90 minut.

Nie wrzucałem w kalkulator, ale faktycznie wychodzi 64 IBU przy tej ilości chmielu na goryczkę? Osobiście na goryczkę chmieliłbym na pełne 60 minut, a te z 15 minut skrócił do 5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Monach do wywalenia. Przesunąłbym trochę chmielu z 15min na końcówkę/chłodzenie. Reszta może być. 

 

I tak na marginesie - gramów, a nie gram ;)

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Oskaliber napisał:

I tak na marginesie - gramów, a nie gram ;)

Dzięki. Już poprawione. Moja mama polonistka nie byłaby że mnie dumna 🤦‍♂️🤦‍♂️

 

Wyrzucilem monach. Teraz jest 4 kg pilznenskiego i 1.6 kg pale ale. Parametry bez zmian.

 

10 godzin temu, punix napisał:

Nie wrzucałem w kalkulator, ale faktycznie wychodzi 64 IBU przy tej ilości chmielu na goryczkę?

 

Tak mi pokazuje kalkulator. Ale one kiepsko ogarniają chmielenie po gotowaniu...

 

Gotowanie 90 minut to była tylko opcja gdybym się zdecydował na przerwę chmielową. Generalnie planuje gotować 60 min.

 

A co do chmielenia to wrzucam po 20 gramów Centennial i Amarillo w 15 minucie i tyle samo w 5 minucie zamiast po 40 w 15.

 

Do schladzania zostawiam bez zmian. 

 

Bardzo dziękuję za odpowiedź i biorę się za warzenie😀😀

Pozdrawiam 

Michał

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...