Jump to content
Lucasiuss

Ocena przepisów, wykorzystanie surowców

Recommended Posts

Cześć. Na wstępie zaznaczę, że post będzie dość obszerny.


Z racji, że nadchodzą ciężkie czasy, postanowiłem zaopatrzyć się w nieco więcej surowców do warzenia. Postanowiłem zrobić z tego +10 warek, z czego duża część to sprawdzone, gotowe przepisy, ewentualnie z lekkimi zmianami, kilka natomiast jest zupełnie wymyślonych. Moje doświadczenie jest raczej niewielkie, jednak kilka warek mam już za sobą. Proszę o opinie oraz oczywiście konstruktywną krytykę. Jestem otwarty na wszelkie propozycje, istnieje opcja dokupienia czegoś itp. Z góry dziękuję. Poniżej przedstawiam listę tego co mam:

 

SŁODY:

Pale Ale Viking - 25kg

Pilzneński - 25kg

Pszeniczny - 5kg

Karmelowy czerwony - 1kg

Carahell - 0,25kg

Cara Gold - 0,25kg

Monachijski I - 1kg

Melanoidynowy - 1kg

Karmelowy 150 - 0,25

Czekoladowy jasny - 1kg

Carafa II - 0,5 kg

Biscuit - 0,25kg

Carapils - 0,25kg

Zakwaszający - 0,25kg

Płatki jęczmienne 1kg

 

CHMIELE:

Amarillo - 100g

Marynka - 100g

Lubelski - 100g

Cascade - 200g

Saaz - 50g

Centennial - 100g

Northern Brewer - 100g

Fuggle - 100g

East Kent Golding - 100g

Chinook - 50g

 

Warki z wyczytanych przepisów (+ linki do warek)

1.

American Ipa (Hops Hops Hops), Krzysztof Kula (kuli)

https://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli)

 

Zasyp:

Pale Ale Viking - 5,5kg

Monachijski I - 0,7kg

Carapils - 0,3kg

 

Chmielenie:

Amarillo 30g - 60'

Amarillo 30g - 30'

Amarillo 30g - 15'

Amarillo 10g - 1'

Cascade 10g - 1'

Cascade 30g - 7dni


Drożdże - gęstwa US-05

 

2.

AIPA

https://www.piwo.org/forums/topic/16175-moja-aipa/

 

Zasyp:

Pale Ale - 5,5kg

Pszeniczny - 0,3kg

Cara Gold - 0,2kg

Carahell - 0,2kg

 

Chmielenie:

Chinook 30g -60'

Centennial 10g - 10'

Saaz 30g - 7dni

Centennial 20g - 7dni

 

Drożdże - gęstwa US-05

 

3.

Ordinary Bitter

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Ordinary-Bitter-na-lenia-10%2C5-Blg-zestaw-ze-slodow/235

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5kg

Karmelowy Czerwony 0,5kg

Czekoladowy jasny - 0,1kg

11,2 BLG

 

Chmielenie:

Northern Brewer 30g - 60'

Fuggles 15g - 15'

East Kent Goldings 15g - 15'

Cascade 20g - 2'

 

Drożdże US-05

 

4.

Ordinary Bitter 2

https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Ordinary-Bitter-na-lenia-10%2C5-Blg-zestaw-ze-slodow/235

 

Zasyp:

Pale Ale viking - 2,5kg

Pilzneński - 2,5kg

Karmelowy czerwony - 0,5kg

Czekoladowy jasny - 0,2kg

11,4 BLG

 

Chmielenie:

Northern Brewer 30g - 60'

Fuggles 15g - 15'

East Kent Goldings 15g - 15'

Cascade 20g - 2'


Drożdże - gęstwa US-05

 

5.

Black IPA

https://www.piwo.org/forums/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/

 

Zasyp:

Pilzneński - 5,5kg

Carafa II - 0,4kg

Biscuit Malt - 0,25kg

Karmelowy 150 - 0,1kg

Czekoladowy jasny - 0,1kg

Cukier - 0,25kg

16,4 BLG

 

Chmielenie:

Centennial 25g 60'

Cascade 25g 45'

East Kent Goldings 25g -15'

Cascade 25g - 0' (po wyłączeniu palnika)

Cascade 50g - 7dni

 

Drożdże: gęstwa US-05

 

6. 

Hefeweizen

http://browarmegusta.blogspot.com/2016/05/warka-nr-6-zoty-kos-hefeweizen-receptura.html

 

Zasyp:

Pszeniczny - 2,2kg

Pilzneński - 2,5kg

Melanoidynowy - 0,2kg

Zakwaszający - 0,05kg

12,6 BLG

 

Chmielenie:

Lubelski 20g - 60'

Lubelski 20g - 20'

 

Drożdże WB-06 (suche)

 

7.

Bitter Zgody

https://www.piwo.org/forums/topic/5545-bitter-zgody/

 

Zasyp:

Pale ale - 3kg

Karmelowy 150 - 0,15kg

Płatki jęczmienne 0,4kg

 

Chmielenie:

Fuggles 20g - 60'

East Kent Goldings 10g - 15'

Northern Brewer 10g - 15'

Lubelski 30g - 15'

 

Drożdże US-05

 

To były receptury z przepisów, niektóre lekko zmodyfikowane pod względem  surowców, czy drożdży

 

Poniżej kolejne receptury, które już pisałem powiedzmy, że sam

 

8.

Polskie Ale

 

Zasyp:

Pale ale - 3kg

Pilzneński - 3kg

13,1 BLG

 

Chmielenie:

Marynka 20g - 60'

Lubelski 10g - 60'

Marynka 10g - 15'

Lubelski 20g - 15'

Chinook 20g - 0'

 

Drozdze US- 05

 

9.

English Pale Ale


Zasyp:

Pale ale - 5kg

Pszeniczny - 0,3kg

Czekoladowy jasny - 0,1kg

13,5 BLG

 

Chmielenie:

Northern Brewer 30g - 60'

Cascade 10g - 29'

Centennial 20g - 7dni

 

Drożdże - gęstwa US -05

 

10. (tutaj chyba najbardziej odjechany) w formie eksperymentu

Marynka Czoko Single Hop Ale

 

Zasyp:

Pilzneński - 4,5kg

Czekoladowy jasny 0,5kg

Monachijski I - 0,3kg

Carafa II - 0,1kg

14 BLG

 

Chmielenie:

Marynka 30g - 60'

Marynka 15g - 10'

Marynka 25g - 1'

 

Drozdze US- 05

 

11. 
IPA z resztek w formie eksperymentu

 

Zasyp:

Pilzneński - 3,1kg

Pale ale - 1kg

pszeniczny - 1kg

czekoladowy jasny - 0,1kg

carahell - 0,05kg

cara gold - 0,05kg

płatki pszeniczne 0,2kg

13,3 BLG

 

Chmielenie:

East Kent Goldings 35g - 60'

Fuggles 30g - 60'

Fuggles 15g - 15'

Centennial 25g - 7dni

 

Drozdze US-05 (raczej gęstwa)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Proszę o opinie, sugestie, propozycje itp:) Z góry dziękuję.

Pozdrawiam 
Łukasz

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli korzystasz z przepisów wiki to powiem tak :

Idziesz dobrą drogą.

Na razie nie skrecaj za bardzo 😁

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, INTseed napisał:

Masz już to policzone ile cię to w całości wyszło?

Jeśli pytasz finansowo, to za całość zamówienia zapłaciłem 400zł.
Jestem w dobrej sytuacji, bo piwo warzę z teściem, więc wszystko ciach na pół ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.