Jump to content

Recommended Posts

Robiłem weizena na wb-06. Końcowo miał 13 BLG na koniec fermentacji przy zlewaniu do kegów miał 3 BLG. Problem w tym, że w aromacie wyszły same banany, ale to jeszcze nie jest taka tragedia- za to w smaku tych bananów jest już dużo mniej za to pojawia się drożdżowo-alkoholowy posmak. Teraz zachodzę w głowę gdzie popełniłem błąd ? Zakładam, że coś w temperaturze fermentacji. Ostatnio fermentowałem w 20-22 oC i wyszło zacne piwo, a teraz zaczynałem od 17oC, ponosiłem o pół stopnia co dzień i na końcu miałem 20,5 co w sumie jest ok. Niestety okazało się, że temperatura na fermentorze była podawana o 2-2,5 stopnia wyższa niż miało piwo (gówniany termostat za 30 zł). W efekcie piwo na końcu miało dopiero 18oC. Przez 7 dni na cichej trzymałem cały czas w 21,5 czyli po korekcie było 19 oC :-)  Teraz moje pytanie - czy mieliście taki problem przy zbyt niskiej temperaturze, czy może jakaś inna przyczyna ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A przepraszam jeżeli to lamerskie pytanie. Co złego w tanim pasku temperaturowym, naklejanym na fermentor? Wtedy masz pomiar faktycznej temperatury fermentacji. Dokładność w sumie wystarczająca.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam sterownik temperatury i fermentor jest "grzany" do zadanej temperatury - coś jak taki szajs : 

https://allegro.pl/oferta/regulator-temperatury-cyfrowy-termostat-110-c-230v-7657321899?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=OGIxMzM2NzYtZTdjNC00MzYzLWFhNWMtOTkzNjJkMDJkYjA3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=4972f57f-9502-4705-b437-3e04fc8aee6d

 

Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podaje temperaturę o 2,5 oC wyższą. 
Do chłodzenia mam inny termostat i ten działa super na STC-1000

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, Roman Korczyński napisał:

Wszystko by było fajnie gdyby nie to, że podaje temperaturę o 2,5 oC wyższą.

Skoro wiesz, że tak podaje, uwzględniaj to przy programowaniu.

A swoją drogą STC1000 ma przecież funkcję i chłodzenia, i grzania.

Niemniej, na tych drożdżach weizeny mi też wychodziły bananowe i w niskich i w wysokich temperaturach..

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, x1d napisał:

Skoro wiesz, że tak podaje, uwzględniaj to przy programowaniu.

Okazało się na końcu, a STC1000 mam na innych fermentatorach 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.