Jump to content
Sign in to follow this  
ATP

Omega Labs - OYL-052 DIPA Ale

Recommended Posts

Opis ze strony producenta:
A strong fermenter popularly referred to as “Conan.” Its peach, apricot and pineapple notes are steroids for hops, complementing modern fruity hop profiles in particular. A diacetyl rest is suggested if fermented in the lower temperature range.

Omega Yeast's metabolically healthy cells produce vigorous fermentation and consistent results for home brewers and probrewers alike.

Strain Type

Ales

Flocculation

Medium-Low

Attenuation

72-80%

Temperature Range

65–72° F (18–22° C)

Alcohol Tolerance

11%


Opis z twojbrowar.pl

Silnie fermentujący szczep popularnie nazywany „Conan”. Brzoskwiniowe, morelowe i ananasowe nuty są sterydami dla chmielu, uzupełniając aromaty zwłaszcza nowoczesnych chmieli. Przerwa diacetylowa jest zalecana, jeśli jest fermentowany w niższym zakresie temperatur.

 

Rodzaj szczepu

Ale

Flokulacja

Średnia-niska

Odfermentowanie

72-80%

Zakres temperatur

18–22° C (65–72° F)

Tolerancja na alkohol

11%

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Od siebie po pierwszej warce Vermonta 15 Blg

- odfermentował do 3 Blg, więc dość głęboko
- z estrów przeważa morela, dalej brzoskiwnia, ananasa nie uświadczona
- piwo się wyklarowało, jest tylko lekko "hazy"
- mimo braku metnosci i tak jest konkretnie soczyste

Dalsze próby uzupełnię w kolejnych postach.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo lubię profil "Conanów" w NEIPA niestety mam z nimi ciągle problem. Uwarzyłem pare warek na Vermontach z TYB i za każdym razem przegazowały piwo w butelkach. Teraz przy OYL-052 to samo. Gdy warzyłem na drożdżach z TYB  jeszcze nie miałem takiej kontroli fermentacji jak teraz, a w międzyczasie doczytałem, że trzeba w odpowiednim momencie podbić im temperature gdy fermentacja zwalnia. Pomimo że starałem się tego pilnować  używałem sterownika temp. z pasem grzewczym, zauważyłem że już minimalne  piwo jest przegazowane (Session IPA 12blg, zeszły do nieco ponad 3blg). Specjalnie przeciągnąłem fermentację i pod koniec podbiłem temp do 22°C.  Nie masz @ATP tego problemu? I dodam, że to  nie hop creep, bo używałem wielu szczepów do mocno chmielonych IPA/NEIPA i nigdy nie miałem przegazowania, tylko przy Conanach  się to zdarza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Też podnoszę temperaturę pod koniec fermentacji i nie mam takich problemów. Gazu jest tyle ile miało być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.