Skocz do zawartości

Danstar Lallemand Voss Kveik // LalBrew® Voss Kveik Ale Yeast


Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.12.2023 o 16:29, ciezkicoswybrac napisał(a):

W poniedziałek 4 grudnia było 2,5 BLG (drożdże zadane 30 listopada), dzisiaj bez zmian, więc butelkuję. Próbowałem tego piwa w temperaturze 30'C, więc mało optymalnie, ale wydaje mi się, że po schłodzeniu jako piwo do szybkiego spicia będzie w sam raz. Lekko chmielowe od Saaza, gdzieś w tle pojawia się ta pomarańcza, ale naprawdę minimalnie. Jest w porządku, zwłaszcza jak na piwo zabutelkowane 10 dni po warzeniu. 

Gęstwa z tego piwa leżała w fermentorze z końcówką piwa od 8 grudnia. Dziś odlałem część do kibla, na pozostałą część wlałem dzisiejszą brzeczkę 25l 12BLG o 20:00. Jest 21:45, a w fermentorze już solidna czapa i rurka strzela jak z karabinu. Niesamowite :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, wizi napisał(a):

Nie trzeba, a nawet lepiej nie mieszać na tym etapie

Mimo 12 godzin w podniesionej temperaturze nie było żadnych oznak fermentacji. Tak jak pisałem, niestety drożdze były bezczynne 7 dni. Wiader nie otwierałem więc wiadro jest wypełnione CO2. Zanim napisałeś uniosłem wiadro i zawirowałem, od razu rurka się zapluła, a teraz regularnie bulka. Będzie dobrze, co? :)

Edytowane przez amator lagera
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.