Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli podnieś, ale myślę że jak zaczniesz dochodzić do ok 15 stopni to drożdże same zrobią reszte i od razu zrobi się 18 i więcej. Więc ostrożnie i kontroluj co jakiś czas.

 

Dokładnie wczoraj zrobiłem podobny błąd, po schłodzeniu RISa do 18 stopni wstawiłem do podgrzewanej lodówki w zimnym garażu, wyłączyłem sterownik i otworzyłem drzwi żeby schłodzić do ok 15-16. No i na noc zapomniałem zamnkąć drzwi i włączyć sterownika, rano było 11 stopni i o dziwo drożdże powili pracowały (Lallemand London ESB). Powili podniosłem temperature i przy temperaturze ok 15 stopni znowu trzeba było zacząć chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.