mkrawc Opublikowano 31 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2020 Powoli podnieś, ale myślę że jak zaczniesz dochodzić do ok 15 stopni to drożdże same zrobią reszte i od razu zrobi się 18 i więcej. Więc ostrożnie i kontroluj co jakiś czas. Dokładnie wczoraj zrobiłem podobny błąd, po schłodzeniu RISa do 18 stopni wstawiłem do podgrzewanej lodówki w zimnym garażu, wyłączyłem sterownik i otworzyłem drzwi żeby schłodzić do ok 15-16. No i na noc zapomniałem zamnkąć drzwi i włączyć sterownika, rano było 11 stopni i o dziwo drożdże powili pracowały (Lallemand London ESB). Powili podniosłem temperature i przy temperaturze ok 15 stopni znowu trzeba było zacząć chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się