Jump to content

Recommended Posts

W weekend planuję zrobić swojego pierwszego RISa tak żeby mieć co pić zimą :D Tak zaplanowałem warki, że w dniu ważenia będę zlewał na cichą warkę IPA 14 BLG. I tutaj zaczynają się moje wątpliwości. Mam kilka możliwości;

1. Zrobić starter z gęstwy którą zbierałem w Środę US-05 II pokolenie Skottisch Ale 12 BLG

2. Użyć gęstwy zbieranej w dniu ważenia, tylko przepłukać ją wodą ( Te same drożdże i też 2 pokolenie tylko po IPA 14 BLG)

3. Wlać brzeczkę bezpośrednio do wiadra na gęstwę bez jej zbierania i płukania ( w tej opcji boję się tylko późniejszego posmaku martwych drożdży bo RIS teoretycznie powinien leżeć 4 tyg na burzliwej)

 

Raczej waham się miedzy opcjami 2 i 3 ale 1 raczej zrobię jako plan B gdyby po otwarciu wiadra z IPA okazało się że wali szambem ;) Ale chętnie zasięgnę opinii bardziej doświadczonych kolegów.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Kacper Januszyk napisał:

W weekend planuję zrobić swojego pierwszego RISa tak żeby mieć co pić zimą :D Tak zaplanowałem warki, że w dniu ważenia będę zlewał na cichą warkę IPA 14 BLG. I tutaj zaczynają się moje wątpliwości. Mam kilka możliwości;

1. Zrobić starter z gęstwy którą zbierałem w Środę US-05 II pokolenie Skottisch Ale 12 BLG

2. Użyć gęstwy zbieranej w dniu ważenia, tylko przepłukać ją wodą ( Te same drożdże i też 2 pokolenie tylko po IPA 14 BLG)

3. Wlać brzeczkę bezpośrednio do wiadra na gęstwę bez jej zbierania i płukania ( w tej opcji boję się tylko późniejszego posmaku martwych drożdży bo RIS teoretycznie powinien leżeć 4 tyg na burzliwej)

 

Raczej waham się miedzy opcjami 2 i 3 ale 1 raczej zrobię jako plan B gdyby po otwarciu wiadra z IPA okazało się że wali szambem ;) Ale chętnie zasięgnę opinii bardziej doświadczonych kolegów.

 

pozdrawiam

 

Najlepsza opcja to nr 2, przy czym płukanie jest opcjonalne (możesz nawet mieć problem, żeby zdążyło się rozdzielić). Przy 3 największy problem to overpitching, choć niektórzy stosują taką metodę.

Możesz też użyć tej nieco starszej gęstwy, kilkudniowa to i tak bardzo świeża. Nie ma potrzeby robienia startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Do ważenia używasz wagi kuchennej lub łazienkowej. Jeśli chodzi o proces produkcji piwa, to masz na myśli warzenie.

 

Świeżej zebrana gęstwa jest lepsza. Starter nigdy nie zaszkodzi, ale jak drożdże są już rozhulane, to IMO strata czasu.

4 tygodnie to za mało do uzyskania autolizy - nie masz co się tego obawiać, ale zebrać i przepłukać nie zaszkodzi.

Nie fiksuj się na 4 tygodniach jako z góry ustalonym czasie fermentacji, to jest błąd. Mierz blg co kilka dni, a jak już przestanie spadać to potrzymaj jeszcze kilka tygodni, żeby dojadły co trzeba.

 

Podsumowując, opcja nr 2.

 

3 jest w poprzek sztuki piwowarskiej, która nakazuje zebrać drożdże po warzeniu i do następnej warki dodać dokładnie tyle, ile potrzeba. Zwróćmy uwagę, że zazwyczaj nie jest to tyle, ile się zebrało z poprzedniej warki.

Edited by Czeslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Dzięki za podpowiedzi

 

W takim razie zbiorę i użyję tej świeższej gęstwy.

Odnośnie 4 tygodni to planowałem raczej dopiero po tym czasie zmierzyć BLG żeby za często nie zaglądać do wiadra. :DW wcześniejszych warkach zwykle robiłem tak, że czekałem z 3 - 4 dni od kiedy przestało bulkać wtedy mierzyłem BLG. Jak na razie wszystkie warki w takim układzie wychodziły mi 2-3 BLG. Wtedy tydzień cichej i w butelki. Przy RISie wyczytałem że bezpiecznie jest zrobić 4 tygodnie burzliwej i 4 tygodnie cichej ( cichą na wszelki wypadek prowadzić z rurką fermentacyjną) i spodziewać się że po burzliwej będzie raczej 6-8 a nie 3 BLG :D zobaczymy jak wyjdzie.

Edited by Kacper Januszyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to robisz na przyszłą zimę, to po burzliwej najlepiej zlać do gąsiora z rurką fermentacyjną i zostawić, a rozlew do butelek jesienią.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 godziny temu, Czeslaw napisał:

 

Nie fiksuj się na 4 tygodniach jako z góry ustalonym czasie fermentacji, to jest błąd. Mierz blg co kilka dni, a jak już przestanie spadać to potrzymaj jeszcze kilka tygodni,

 

TO po w w ogóle mierzyć ? :) I jeszcze co kilka dni...

Ja bym potrzymał 4-5tygodni na drożdżach, zlał po tym czasie na cichą/leżakowanie i zabutelkował nie wcześniej, niż po kolejnych 2 miesiącach.

 

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby wiedzieć, czy fermentacja się dzieje? ;)

 

Jak Ci utknie na 12 blg, to skąd będziesz wiedział?

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, Czeslaw napisał:

Żeby wiedzieć, czy fermentacja się dzieje? ;)

 

Jak Ci utknie na 12 blg, to skąd będziesz wiedział?

Jak stanie to stanie po 2 tygodniach a nie kilku dniach raczej, grzebanie co parę dni i mierzenie to nonsens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skrzynkę z styropianu gr 15 i zamrożone butelki PET. :D mam dużą lodówkę ale tam jest koło 7 stopni o boję się że trochę będzie za zimno na US-05. mam w planach niedługo z 2 lagery to ją wykorzystam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak masz lodówke to dokup sterownik. Nie nic piękniejszego do fermentacji.
Sterownik możesz wykorzystać do robienia szynek w szynkowarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Czeslaw napisał:

Żeby wiedzieć, czy fermentacja się dzieje? ;)

 

Jak Ci utknie na 12 blg, to skąd będziesz wiedział?

Zmierzę przed planowanym przesłaniem na cicha. Zrobiłem w sumie trzy warki ~20BLG  (jedna dolnej fermemtacji) i wszystkie po 5 tygodniach  zeszły do oczekiwanego poziomu. Na cichej jeszcze stopień,  pół stopnia zeszło.

Dobrze dobrane drożdże, rozkręcona gęstwa, dobre napowietrzenie = brak niespodzianek

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, INTseed napisał:

Jak masz lodówke to dokup sterownik. Nie nic piękniejszego do fermentacji.
Sterownik możesz wykorzystać do robienia szynek w szynkowarze.

Niestety warzę u moich rodziców w piwnicy, bo u mnie nie mam miejsca w mieszkaniu i za bardzo nie mam jak ingerować w tamtą lodówkę poza wstawieniem tam fermentora. A jaką temperaturę w takiej lodówce ustawić żeby utrzymać temperaturę w fermentorze 18-20 stopni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, Kacper Januszyk napisał:

Niestety warzę u moich rodziców w piwnicy, bo u mnie nie mam miejsca w mieszkaniu i za bardzo nie mam jak ingerować w tamtą lodówkę poza wstawieniem tam fermentora. A jaką temperaturę w takiej lodówce ustawić żeby utrzymać temperaturę w fermentorze 18-20 stopni?

No, bez sterownika to ciężko będzie ustawić, powinno być tak 2 stopnie mniej. Ale sterownik możesz podłączyć bez ingerencji, między gniazdko i wtyczkę lodówki, a sonda przez drzwi. Jest szansa, że nikt nie zauważy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, Kacper Januszyk napisał:

Niestety warzę u moich rodziców w piwnicy, bo u mnie nie mam miejsca w mieszkaniu i za bardzo nie mam jak ingerować w tamtą lodówkę poza wstawieniem tam fermentora. A jaką temperaturę w takiej lodówce ustawić żeby utrzymać temperaturę w fermentorze 18-20 stopni?

Sterownik możesz wpiąć w zasilanie lodówki - jedyna przeróbka to kabel/przedłużacz/złodziejka/gniazdko do rozprucia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest używana do trzymania wędlin, obiadów itd. Teoretycznie zamiast na 4 mogę ustawić ją na 2 albo 1 bieg i to powinno wystarczyć, żeby podnieść temperaturę do około 12-14 stopni, ale w okresie przedświątecznym nie chcę żeby to była moja ostatnia warka bo infrastruktura jest tam wygodna do takich rzeczy :D PS Lodówka jest wielkości takiej że zmieści się tam 2 chłopa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Kacper Januszyk napisał:

jest używana do trzymania wędlin, obiadów itd.

Na mój gust to proszenie się o kłopoty. Ja bym tam trzymał najwyżej zabutelkowane piwo w takim układzie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie temu jednak zostanę przy termosie z wkładami :D Tylko czy organizować jakąś przykrywkę do termosu? W pomieszczeniu gdzie trzymam wiadro na ziemi jest względnie stała temperatura  18 stopni a na półce pod sufitem 19 .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadaj w 15-16 st,  zamknij w pudle z kilkoma wkładami i sprawdzaj temperaturę przez pierwsze dni, żeby nie uciekła w górę za bardzo, a później żeby nie spadła. Bez przykrywki to trochę nie ma sensu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

.

Edited by Czeslaw
post zdublowany

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 26.03.2020 o 15:08, majlosz napisał:

Jak stanie to stanie po 2 tygodniach a nie kilku dniach raczej, grzebanie co parę dni i mierzenie to nonsens.

 

No nie - nie chodziło mi o to, żeby mierzyć 3 dni po rozpoczęciu fermentacji. Jeśli tak to zostało zrozumiane, to sorry.

 

Mierzysz wtedy, gdy są szanse, że to już koniec fermentacji. Tak czy siak - polecam Fast Fermentation Test.

 

W dniu 26.03.2020 o 19:55, fotohobby napisał:

Dobrze dobrane drożdże, rozkręcona gęstwa, dobre napowietrzenie = brak niespodzianek

A skąd wiesz, że na cichą przelać? :D Jak zawsze robisz cichą to może i słuszne... Zawsze ją robisz? Bez sensu trochę - jak nie zbierasz gęstwy, to po co przelewać i utleniać?

 

Gdybyś nie robił cichej, to podejście Twoje przypomina to wsiadanie do samochodu bez sprawdzenia, czy działają wszystkie światła. Zazwyczaj działają, więc po co sprawdzać? Na 30 warkach jesteś w stanie zrobić 29 dobrych i jedną z granatami ;)

 

Ale ja też robię inaczej - nie sprawdzam co kilka dni, tylko zawsze FFT na grzejniku i odfermentowuję do danej wartości (a potem jeszcze kilka lub kilkanaście dni w zależności od piwa).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
11 godzin temu, Czeslaw napisał:

 

A skąd wiesz, że na cichą przelać? :D Jak zawsze robisz cichą to może i słuszne... Zawsze ją robisz? Bez sensu trochę - jak nie zbierasz gęstwy, to po co przelewać i utleniać?

 

Gdybyś nie robił cichej, to podejście Twoje przypomina to wsiadanie do samochodu bez sprawdzenia, czy działają wszystkie światła. Zazwyczaj działają, więc po co sprawdzać? Na 30 warkach jesteś w stanie zrobić 29 dobrych i jedną z granatami ;)

 

 

Nie zawsze  przelewan na cichą - nie wiem, skąd taki wniosek ?

Ale też praktycznie nigdy nie butelkuję wcześniej, niż po 3 tygodniach.

I od 50 wątek nigdy po tym okresie nie mierze BLG więcej, niż raz.

 

Musisz zweryfikować prawdopodobieństwa powstania granatów -  na 60 warek pękła mi jedną butelką-  wkradła infekecja

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra mam ciąg dalszy ;)

 

Wyszło mi 15l Risa o ekstrakcie 22 BLG. Dodałem pożywki schłodziłem do 15 stopni dodałem Gęstwy. Wszystko super po 30 minutach piwo ładnie pracowało ( aż się zdziwiłem). Naczytałem się mądrych którzy mówili że US-05 dostają pi..dolca w RISie i potrafią moment z 15 stopni podnieść temperaturę do ponad 20 więc wrzuciłem do termosu 4 zamarźnięte butelki z wodą i zostawiłem na noc.

A rano kicha. Piwo nie pracuje, termometr z sondą nie pokazuje nic, Termometr w termosie pokazuje 5 stopni. ( trochę przesadziłem wiem ). Powoli podnosiłem temperaturę brzeczki. Teraz mam w termosie 10 stopni a brzeczka 8 i piana trochę się rusza więc drożdże pomału działają. Teraz moje pytanie: podnieść temperaturę brzeczki do książkowych 17 stopni czy trzymać jak jest? A jeśli podnosić to jak szybko? Czy przy tak niskiej temperaturze drożdże nie skończą mi pracować za wcześnie?

 

W załączniku wysyłam zdjęcie wiadra.

91787433_646095275954959_2327116888468881408_n.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.