Jump to content
Eprom

Pierwsze piwko z zacieraniem zlane na cichą

Recommended Posts

Witam, moje pierwsze polskie pale ale z samych słodów i chmielu zlalem dzisiaj na cichą bo już nic nie bulgotało od dwóch dni a balingomierz mi pękł wiec nie mialem jak zmierzyć. Podczas zlewania troszkę mi się spełniło, jaki to moze mieć wpływ na piwko? I drugie pytanie co robić z tymi drożdżami z brzeczki, czy da sie je jeszcze wykorzystać?

20200325_201710.jpg

Edited by Eprom

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i jednak warto mieć założoną pokrywę przy zlewaniu.

Przefermentowane piwo jest już mniej podatne na intencję, ale po co kusić los ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże to mogę zadać do drugiego piwka jakbym warzył w tym czasie? Dodaje się je bezpośrednio do schłodzonej brzeczki, czy trzeba je jakoś przygotować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie będziesz nic dodawał do piwa to nie musisz przelewać do drugiego wiadra. 

Jak przelewasz to zanurz wąż tak żeby nie natleniać. 

Utlenione piwo szybko się negatywnie starzeje, zwłaszcza lekkie, jasne, chmielowe.

Tu jest artykuł o gęstwie drożdżowej 

https://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej

Powinieneś sprawdzić ile dodać gęstwy do nowego piwa w zależności od tego jaka jest gęstość i objętość brzeczki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...