Jump to content
sobieslaw

Wyszedł gładki cienkusz bez smaku i chmielu - dlaczego? Płatki owsiane?

Recommended Posts

Zrobiłem coś takiego:

 

5 kg pilzneński

0,26 kg płatki owsiane

zacier 60 min. 66C

60m Chinook 16g

7m Simcoe 10g

7m Lemon Drop 15g

0m Simcoe 20g

0m Lemon Drop 20g

US-05

 

12,7 BLG zeszło do 1,5 BLG - czuć te 6% po wypiciu, ale w smaku...

 

Gładko i to bardzo. Żadnego zapachu chmielu czy smaku, bardziej to przypomina jakiegoś... rozwodnionego Carlsberga? Czy te płatki aż tyle mogły wnieść gładkości? Raczej specjalnie chmieliłem później ze względu na chłodzenie w wannie - wcześniejsze warki wyszły super. Gdzie szukać błędów? Nie czuć żadnych wad fermentacji, po prostu jest... nijakie. Z goryczką też słabo. Myślałem, że może za słabo się gotuje brzeczka, ale poprzednie warki miały tyle, ile zakładałem.

 

EDIT: Dla porównania warka, która wyszła bardzo fajnie moim zdaniem:

 

5 kg Pale Ale

0,5 kg pszeniczny

zacier 60min. 65C

60m Chinook 20g

10m Chinook 12g

10m Citra 12g

0m Chinook 24g

0m Citra 24g

US-05 13 BLG zeszło do 1,6 BLG

 

Z góry dzięki.

Edited by sobieslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może miałeś chmiel zwietrzały albo źle przechowywany, może stary... Płatki na pewno daly nieco gładkości choć ich wcale nie ma dużo, chmielem też niewiele wojowałeś

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel porównywałem do poprzedniej warki, którą dodałem do pierwszego posta - ledwie parę gramów różnicy i taki efekt może być? Fakt, że inne chmiele, ale generalnie gramatura super się nie różni, jak i czasy. Fakt, że Lemon Drop tylko 4,6% AA.

 

Przy otwarciu pachniały i wyglądały super, pytanie, czy po tym można poznać zwietrzały, stary chmiel?

 

Sugerowałem się też kalkulatorem brewness, który wszystkie moje poprzednie warki określał jako gorzkie, a dopiero tą jako "zbalansowaną".

Edited by sobieslaw

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, sobieslaw napisał:

Sugerowałem się też kalkulatorem brewness, który wszystkie moje poprzednie warki określał jako gorzkie, a dopiero tą jako "zbalansowaną".

To patrzy tylko na goryczkę, a nie na chmielenie aromatyczne. No i w ogóle średnio się do czegokolwiek nadaje. 

 

Partie chmielu są bardzo różne, nawet tej samej odmiany. Chyba, że jednak jakiś błąd fermentacji Ci przykrył chmielowość, ale jeśli twierdzisz, że nie, to innego wyjścia za bardzo nie widzę. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po otwarciu kolejnych butelek już jest lepiej. Nawet kolor jest głębszy.

 

Butelka, której próbowałem była ostatnią, która była butelkowana. Czy to możliwe, że na dnie fermentora jest bardziej rozcieńczone piwo? Nigdy nie mieszam syropu glukozowego z piwem, po prostu zlewam wężykiem na syrop i zakładam, że się dobrze wymiesza. Czy to błąd? Czy lepiej mieszać i ryzykować utlenienie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Robert87 napisał:

Moim zdaniem utlenione masz to piwko bo barwa nie powinna się zmieniać

Wysłane z mojego Ektra przy użyciu Tapatalka
 

Szczerze myślę, że się nie zmieniła.

 

Myślę, że w tej pierwszej butelce była po prostu jaśniejsza. I to tak ostro jaśniejsza, jak gdyby klarowny wit albo grodziskie, jakby rozwodnione piwo po prostu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...