Jump to content
Sign in to follow this  
Jacho

ABW - prośba o ocenę przepisu

Recommended Posts

Proszę o ocenę receptury, zwłaszcza kompozycji chmielowej American Barleywine.

Założenia:

  • Gęstość 25.3 BLG
  • ABV 11.8 %
  • IBU 72
  • SRM 9.8

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 85.7% 75 % 5
Ziarno Strzegom Pilzneński 0.5 kg 7.1% 75 % 4
Ziarno Caramel/Crystal Malt - 30L 0.5 kg 7.1% 75 % 59

 

Zacieranie:

1) 66 stopni - 60-90 min

2) 72 stopnie - 10 min

3) 76 stopni - 2 min

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Warrior 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Citra 15 g 60 min 12 %
Gotowanie Mosaic 15 g 15 min 10 %
Gotowanie Warrior 15 g 15 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Warrior 15 g 0 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 0 min 10 %
Na zimno Citra 20 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 20 g 5 dni 10 %

 

Inne:

gęstwa US-05 po AMWheat (ok. 500 ml)

płatki dębowe (macerowane w koniaku) na cichą

 

Tu jest pełna receptura: https://brewness.com/pl/recipe/abw-16/view/pdf

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, Jacho napisał:

Proszę o ocenę receptury, zwłaszcza kompozycji chmielowej American Barleywine.

Założenia:

  • Gęstość 25.3 BLG
  • ABV 11.8 %
  • IBU 72
  • SRM 9.8

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
Ziarno Viking Pale Ale malt 6 kg 85.7% 75 % 5
Ziarno Strzegom Pilzneński 0.5 kg 7.1% 75 % 4
Ziarno Caramel/Crystal Malt - 30L 0.5 kg 7.1% 75 % 59

 

Zacieranie:

1) 66 stopni - 60-90 min

2) 72 stopnie - 10 min

3) 76 stopni - 2 min

 

Chmielenie:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Warrior 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Citra 15 g 60 min 12 %
Gotowanie Mosaic 15 g 15 min 10 %
Gotowanie Warrior 15 g 15 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Warrior 15 g 0 min 15.5 %
Aromat (koniec gotowania) Mosaic 15 g 0 min 10 %
Na zimno Citra 20 g 5 dni 12 %
Na zimno Mosaic 20 g 5 dni 10 %

 

Inne:

gęstwa US-05 po AMWheat (ok. 500 ml)

płatki dębowe (macerowane w koniaku) na cichą

 

Tu jest pełna receptura: https://brewness.com/pl/recipe/abw-16/view/pdf

 

 

 

 

Zastanowiłbym się nad wyrzuceniem karmelu - nie zacierasz na wytrawnie, do tego 2 godziny gotowania, będzie słodko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przerwę 72C bym pominął tak samo jak chmielenie na zimno. Takie piwo będzie ułożone w pełni najwcześniej za rok. Z chmielenia po tym czasie już nic nie zostanie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.03.2020 o 15:34, anatom napisał:

Przerwę 72C bym pominął tak samo jak chmielenie na zimno. Takie piwo będzie ułożone w pełni najwcześniej za rok. Z chmielenia po tym czasie już nic nie zostanie. 

 

A dlaczego pominąłbyś przerwę? Bo i tak będzie wystarczająco treściwe przy tym zasypie?

Co do chmielenia na zimno wciaż się zastanawiam. Czy może przesunąć część na wyłączenie palnika (oczywiście z mniejszą dawką)?

 

I jeszcze - jakie Ph wody/zacieru powinno być oprymalne?

Edited by Jacho

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Jacho napisał:

A dlaczego pominąłbyś przerwę? 

Zacierałbym jednotemperaturowo ze względu na oszczędność czasu. 25blg to srogi ekstrakt i piwo będzie, tak jak piszesz, wystarczająco treściwe. Nie wiadomo co wniesie taka przerwa, jak chcesz płytko odfermentować to sterowałby to odpowiednimi drożdżami. Można w ten sposób bardziej to kontrolować. 

3 godziny temu, Jacho napisał:

Co do chmielenia na zimno wciaż się zastanawiam

Wrzuciłbym trochę chmielu na smak/aromat bez większego analizowania, tak na skrócenie smaku słodowego. Po prostu, jak piwo będzie słodowe to ta słodowość będzie w pewnym momencie przerwana dzięki czemu piwo nie powinni być mulące. 

 

Co do ph zacieru to powinno być w okolicach 5,2 - 5,5. Nie masz żadnych problematycznych pod względem ph surowców w przepisie więc zacier sam z siebie powinien ustabilizować się w tym zakresie ph. Wodę do wysładzania warto zakwasić czymś do ph ok 5,5, np kwasem fosforowym (fosfor jest dodatkowo jednym ze składników odżywczych dla drożdży). 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz.

 

 

Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Jacho napisał:

Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz.

 

 

Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie?

o korekcie słyszałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, anteks napisał:

o korekcie słyszałeś?

Tak. Uwzględniam to w swoim pytaniu, bo ok, 9,5 BLG po korekcji które wychodzi jest nadal chyba za duże, nawet dla tego stylu, czy nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Jacho napisał:

Zrobiłem ok 3 tygodniu temu. Fermentacja chyba dobiega końca, choć mam wrażenie, że drożdże nie zjadły za wiele... Na refraktometrze pokazuje od tygodnia 14 BRIX, przy początkowym ok 23 BRIX. Nie wiem, czy było za mało drożdży (dałem ok 150 ml gęstwy US05 na niespełna 12 l brzeczki), czy rzeczywiście zakończyło już fermentowanie. Piwo klarowne, wyczuwalna słodycz.

 

 

Zastanawiam się teraz czy zlewać już na cichą do drugiego fermentora (ok 2-4 tyg), potrzymać jeszcze trochę, czy dodać drożdży by dojadły choć trochę z tego cukru co zostało. Jakieś sugestie?

 

A po co w ogóle chcesz zlewać? Drożdży raczej nie było za mało, chyba, że jakąś starą gęstwę dałeś. W jakich temperaturach fermentujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, punix napisał:

 

A po co w ogóle chcesz zlewać? Drożdży raczej nie było za mało, chyba, że jakąś starą gęstwę dałeś. W jakich temperaturach fermentujesz?

Gęstwa świeża, 6-dniowa (ilość obliczona kalkulatorem gęstwy, nie pamiętam już skąd). Zamierzam dodać kostki dębowe na minimum 2 tygodnie, a poza tym dofermentować na wszelki wypadek na spokojnie. 

Edited by Jacho

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jacho napisał:

Gęstwa świeża, 6-dniowa (ilość obliczona kalkulatorem gęstwy, nie pamiętam już skąd). Zamierzam dodać kostki dębowe na minimum 2 tygodnie, a poza tym dofermentować na wszelki wypadek na spokojnie. 

 

Możesz to spokojnie zrobić w tym samym fermentorze, a do tego jeśli coś na jeszcze dofermentować, to nie zabierzesz drożdży. Jakie były temperatury, może warto trochę podnieść teraz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, punix napisał:

 

Możesz to spokojnie zrobić w tym samym fermentorze, a do tego jeśli coś na jeszcze dofermentować, to nie zabierzesz drożdży. Jakie były temperatury, może warto trochę podnieść teraz?

 

Wiadro w pudle styropianowym i kocu termicznym, start od około 16 stopni (temperatura w pudle, tam mam termometr) do 20 w ostatnim tygodniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...