Skocz do zawartości

Pszeniczne przestało pracować


Rekomendowane odpowiedzi

Jakie BLG początkowe, jakie podczas zlewania, jakie teraz, w jakich temperaturach stało.

To jest chyba jedyne co może pomóc w odpowiedzi na takie pytanie.

A te drożdże szybko przejadają wiec mogły już skończyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, fermentowało w temp. ok. 21°C, blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, w smaku nie potrafię tego opisać niby nie złe, ale bez szału. No i trochę "szmernęło" mi w głowie ?. A i planuję jeszcze przed rozlewem dorzucić skórki słodkiej pomarańczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, wrzoniu1981 napisał:

 blg początkowego nie mierzyłem (za bardzo się na tym nie znam), dzisiaj sprawdzałem i na refraktometrze pokazuje 6 brix, 

Tak na przyszłość. Jeśli nie znasz początkowej gęstości brzeczki nastawnej to nie masz co mierzyć refraktometrem. Bo te 6 brix będzie miało inna wartość przy 9 plato na początku a inną przy 12. Wtedy tylko balingomierz. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.