Jump to content
dyers_eve

Nalot na nierdzewce

Recommended Posts

Siema! Mam wielki problem. Chciałem się zabrać za warzenie i przypomniało mi się, że miałem złą przygodę z garnkiem. Chciałem wyczyścić butelki z pleśni i jako że mój 30l gar z nierdzewki był najwiekszy to wrzuciłem butelki do środka i zalałem gorąca wodą z duuużą ilością piro. Zamiast od razu się tym zająć to odkładałem sprawę z dnia na dzień i po tygodniu stania garnek ma plamy i naloty których nie da się wyczyścić. Miejscami wygląda nawet jakby była rdza (nawet na zewnątrz się pojawiły plamki rdzy). Wygląda to jak na fotkach. Skopałem garnek czy da radę w nim jeszcze gotować? Może jakąś chemią do odratowania? Gwarancja się raczej na to nie łapie 😟

IMG_20200321_115142.jpg

IMG_20200321_115155.jpg

IMG_20200321_115457.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Umyj gorącą wodą z kwaskiem cytrynowym. Jak nie pomoże to woda z sodą kaustyczną


Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Woda z kwaskiem nic nie zdziałała, woda z sodą prawdopodobnie tylko usunęła brązowe przebarwienia. Tak się zastanawiam, może zalać garnek do pelna wodą, dorzucić sody kaustycznej i podgrzać? Bo jak wlewam ciepły roztwór to od zimnego garnka od razu się wychładza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź proszek do czyszczenia garów i wyszoruj,przecież to nierdzewna, trochę sie zmatowi  co najwyżej,dziwne ,ze kwasek nie działa,ja coś takiego czyściłem zawsze kwasem fosforowym,w stężeniu  okrutnym,ale ostatnio czyściłem kwaskiem(wykorzystałem go jak proszek czyszczący i tez dał rade

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież ręką tego nie robiłem 😁 Szorowałem gąbką wszystkim co możliwe i nic nie zeszło prócz brązowego nalotu. Pod palcem nawet nie czuć, żeby coś odstawało. Wydaje mi się, że coś musiało wyżreć warstwę. Tak czy inaczej ogromne dzięki za podpowiedzi! 🍻

Share this post


Link to post
Share on other sites

W najgorszym przypadku możesz kupić papier ścierny i zeszlifować ten nalot.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mieć gar do którego każdy brud się łapie. Wytrawić to. Sodą kaustyczną (Kret) jak koledzy wspominali albo kwasem fosforowym (wytrawiacz do nierdzewnej) i na to pasywator. Jeśli to rdza, to wytrawiaczem. Nazwa "stal nierdzewna" to takie uproszczenie. To są stale o podwyższonej odporności na korozję. Pod warunkiem zachowania odpowiednich warunków obróbki i użytkowania. Przekroczyłeś te warunki ale to jeszcze nie jest garnek stracony. Po wytrawieniu i pasywacji wróci do normy. Antox (i pasywator) można kupić w ilościach poniżej kilograma, po 5 ml starczy na Twoją operację.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przypadku wytrawiacza pamiętaj o pasywacji. Wytrawiacz jest paskudnie toksyczny, tak jak i produkty jego pracy. Pasywatora ma być tyle samo co wytrawiacza, należy dokładnie wymieszać z przepracowanym wytrawiaczem na trawionym elemencie, ew dodać w odpowiedniej ilości do wody którą element płukałeś i dopiero po wymieszaniu możesz wodę wypuścić, kiedy oba składniki zamienią się w łyżkę nieszkodliwych soli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Witajcie,

 

Podepnę się pod temat.

Mam problem z moją nierdzewką. Po zakupie pierwsze 10 warek zrobiłem na kuchni gazowej (dwa palniki co widać na zdj.). W miejscach gdzie były palniki zaczął pojawić się taki dziwny nalot/przepalenie. Dzisiaj robiłem test na nowej indukcji 3,5kW i po pracy i wysuszeniu gara miejsca w których wcześniej grzały palniki wyglądają kiepsko. Jakby indukcja wzmocniła ten efekt. Pojawił się także drobny nalocik w postaci kropeczek. Czy macie jakieś pomysły jak to wyczyścić itp ? I oczywiście czy się da ? :) 
 

porysowanego spodu nie bierzecie pod uwagę - podczas chłodzenia i ruszania chłodnicą taki efekt powstaje :)
 

 

Dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam. 
Krzysiek,

E225FBE9-758C-4DCB-8026-7DDF089C5EDF.jpeg

4D313FD6-4D86-4D3F-8844-D724A4F0B6F1.jpeg

3DEBDCFB-6811-4308-BB1D-1D0B49A77103.jpeg

Edited by Cyslavv
Więcej informacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Ci to w czymś rzeczywiście przeszkadza, wytraw silną zasadą. Warstewka rozrobionego Kreta i za godzinę spłukać. Dokończyć lekko zakwaszoną wodą, wodą bez kwasu będziesz płukał pół dnia. Ocet lub kwas cytrynowy. Tylko ten mosiądz wykręć do czyszczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oki dziękuje za info. Mosiądz miałem wymienić, ale ostatecznie taki mały nypelek sobie odpuściłem :) no, ale jak widać co się odwlecze to nie uciecze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jak miałem taki nalot to umyłem garnek gorąca wodą z kwaskiem cytrynowym i wygląda jak nowy.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.