Jump to content
Sign in to follow this  
kokesz43

Podbicie blg pale ale

Recommended Posts

Witam, dziś zamierzam zabrać się za taki zestaw https://browamator.pl/ba-pale-ale-11-zestaw-na-20-l-piwa-z-zacieranie,3,37,948

Czy dobrym pomysłem jest,  by dodać do zacieru jeszcze dodatkowo 1kg slodu pale ale w celu podbicia mocy piwa?  Moim zdaniem może być trochę za cienkie.  

Zastanawiam się też nad dodaniem 30g Marynki na goryczke oraz 30g citry pod koniec na 5 minut.  Piwo zamierzam zlac w keg 19l cornelius.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, kokesz43 napisał:

Witam, dziś zamierzam zabrać się za taki zestaw https://browamator.pl/ba-pale-ale-11-zestaw-na-20-l-piwa-z-zacieranie,3,37,948

Czy dobrym pomysłem jest,  by dodać do zacieru jeszcze dodatkowo 1kg slodu pale ale w celu podbicia mocy piwa?  Moim zdaniem może być trochę za cienkie.  

Zastanawiam się też nad dodaniem 30g Marynki na goryczke oraz 30g citry pod koniec na 5 minut.  Piwo zamierzam zlac w keg 19l cornelius.  

 

 

Można, po prostu będziesz miał mocniejsze piwo. 30g marynki to może być trochę za dużo - wrzuć cały chmiel w jakiś kalkulator i policz ibu. Citra - to jest zestaw na "brytyjskie" pale ale, nie amerykańskie. Wg mnie trochę bez sensu, jeśli chcesz mocniejszego aromatu, to dokup wilamette/fuggles/ekg, ewentualnei kup zestaw american pale ale i wtedy dorzuć citrę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, kokesz43 napisał:

 Moim zdaniem może być trochę za cienkie. 

 

Każdy robi to co lubi. Ja akurat lubię takie cienki angielskie piwka.

Wrzuć sobie wszystko w jakiś kalkulator i tam otrzymasz wszystkie odpowiedzi.

Polecam następnym razem zakup zestawy na Eipa, lub Aipa i nie będziesz miał takich dylematów, ja natomiast zrobił bym to piwko zgodnie z tym co jest. Będzie dobrze. Tylko obniżył bym temperatury fermentacji w stosunku do tych z przepisu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko zrobione, stoi już w fermentorze. Pierwsze piwo z zacieraniem poszło o dziwo bez żadnych komplikacji, tylko wynik końcowy trochę się rozchodzi.  Po dodaniu dodatkowego 1 kg slodu pale ale, razem 4,8 kg wyszło mi dopiero 11 blg,czyli tyle ile w przepisie a miało teoretycznie być bardziej ekstraktowe.  Zastanawiam się czy popełniłem jakiś błąd czy może te zestawy trochę są obliczone na zbyt duża wydajność warki.  Ktoś robił z tego piwa ogólnie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, kokesz43 napisał:

Zastanawiam się czy popełniłem jakiś błąd

Tak. Prawdopodobnie wysładzanie. Albo za szybko, albo gdzieś woda kanalikowała. 20 litrów 11blg z 4,5 kg słodów powinieneś otrzymać bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 minut temu, kokesz43 napisał:

Ktoś robił z tego piwa ogólnie? 

Robiłem z dokładnie tego samego zestawu. Końcowej brzeczki wyszło mi 20 litrów o 12.5 BLG. Także miałem ok. 19 litrów gotowego piwa. 

 

Pewnie gdybym chciał 20 litrów piwa, to byłoby to opisowe 11BLG z jakimś hakiem. 

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Znaczy, koniec końców to wyszło mi w końcowej fazie 16 l dużo mocniejszej brzeczki, już po gotowaniu. Przed miałem 20-21l czyli podobnie jak pisało w instrukcji.  Dodałem pod koniec 3 litry mineralnej z butelki i dopiero otrzymałem te 11 blg. Wysladzalem do jakiś 3-4 blg. Faktycznie coś szybko leciało przez ten sracz wężyk, starałem się to spowolnić zmniejszając fi wężyka.  Generalnie wyszło tak jak z przepisu tylko litr niecały mniej i z użycie 1kg slodu więcej niż w zestawie. 

Edited by kokesz43

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minut temu, kokesz43 napisał:

Znaczy, koniec końców to wyszło mi w końcowej fazie 16 l dużo mocniejszej brzeczki, już po gotowaniu. Przed miałem 20-21l czyli podobnie jak pisało w instrukcji.  Dodałem pod koniec 3 litry mineralnej z butelki i dopiero otrzymałem te 11 blg. Wysladzalem do jakiś 3-4 blg. Faktycznie coś szybko leciało przez ten sracz wężyk, starałem się to spowolnić zmniejszając fi wężyka.  Generalnie wyszło tak jak z przepisu tylko litr niecały mniej i z użycie 1kg slodu więcej niż w zestawie. 

 

Zawsze możesz też przykręcić kranik podczas wysładzania. Jeśli chcesz uzyskać 20l w wiadrze, to potrzebujesz wysłodzić jakieś 25l brzeczki - 2-3l odparuje i ze 2-3 litry strat w osadach i chmielinach. Zrobisz kilka-kilkanaście warek i będzie lepiej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, punix napisał:
Teraz, punix napisał:

 

Zawsze możesz też przykręcić kranik podczas wysładzania. Jeśli chcesz uzyskać 20l w wiadrze, to potrzebujesz wysłodzić jakieś 25l brzeczki - 2-3l odparuje i ze 2-3 litry strat w osadach i chmielinach. Zrobisz kilka-kilkanaście warek i będzie lepiej ;)

Jak na pierwszy raz z zacieraniem to i tak ładnie poszło. Więcej komplikacji miałem gdy ostatnio z ekstraktów warzylem dubel belgijski.  Whirlpool tym razem zadziałał idealnie, dłużej poczekalem aż to opadnie i w tym był problem.  Mam jeszcze dylemat czy zostawić je w pomieszczeniu 15 stopni plus minus 1-2 czy 21 stopni plus minus 1-2.  Ostatnie dwie warki robiłem w tej wyższej i niby było wszystko ok, piwo jakoś źle nie smakowało ale bałem się, że jednak za wysoka.  Tam z drugiej strony niska ale narazie stoi w 15 i chodzi ładnie.  Zostawić tak? 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, kokesz43 napisał:

 

 

Początek zdecydowanie w tych 15° - S-04 w wyższych temperaturach dadzą nieprzyjemną alkoholowość. W fermentorze będziesz miał pewnie w okolicy 17-18°. Jak fermentacja będzie się kończyć, o ile masz możliwość, warto przenieść do tych 21, żeby drożdże spokojnie dokończyły i posprzątały po sobie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie w tamtych taki lekki posmak alkoholowy i aromat jakby się wdał, niby nic strasznego czy odrzucającego ale trochę czuć. Coś podobnego jak w tańszych piwach, stąd też pomysł aby od niższej zaczynać.  W takim razie już póki co wszystko wiem. Dzieki za pomoc :D !

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, kokesz43 napisał:

No właśnie w tamtych taki lekki posmak alkoholowy i aromat jakby się wdał, niby nic strasznego czy odrzucającego ale trochę czuć. Coś podobnego jak w tańszych piwach, stąd też pomysł aby od niższej zaczynać.  W takim razie już póki co wszystko wiem. Dzieki za pomoc :D !

Zdecydowanie w niższej zaczynaj, bo s-04 w wyższych potrafią smrodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.