Jump to content
Sign in to follow this  
vettis

Pomiar pH zacieru

Recommended Posts

Cześć,

 

Poszedłem krok dalej, Mam paski do pomiaru pH zacieru. I teraz mam pytanie. Jak je używać? Dokładniej, po jakim czasie od początku zacierania mogę już zmierzyć pH? Ile od końca zacierania mogę jeszcze dodać słód zakwaszający żeby zmierzyć odczyn zacieru? Po dodaniu słodu, zależenie od temperatury, kiedy mogę ponownie zmierzyć ? W jakich proporcjach dodawać słód zakwaszający, żeby stabilnie zmieniać pH i nie przesadzić? Wielu z was bardziej doświadczonych na pewno praktykuje ingerencję w odpowiednie środowisko zacieru.

 

z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomiar robisz tak:

 

po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt.

 

Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę.

 

Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd.

 

Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słód zakwaszający można zmielić na mąkę, wtedy kwas mlekowy szybciej przejdzie do zacieru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pomiar robisz tak:

 

po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt.

 

Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę.

 

Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd.

 

Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g.

Dzięki coder za fajną jasną odpowiedź. Będę próbował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakiś rok temu w POCH'u kupowałem za 16pln 80sz, zakres pH 4,8-6,8

 

[edit]

obecnie to już nie POCH tylko Avantor :D

[edit2]

nie 100 a 80szt

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

jakiś rok temu w POCH'u kupowałem za 16pln 80sz, zakres pH 4,8-6,8

 

[edit]

obecnie to już nie POCH tylko Avantor :D

[edit2]

nie 100 a 80szt

 

Jak tam coś kupić, tylko kontakt mailowy, bo sklepu nie widzę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem osiąganie optymalnego ph pogarsza smak. 5.5 dla mnie optimum, a mówię o doświadczeniach z kwasem mlekowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

POCH ma sklep internetowy - nazwali to System B2B, jest dostępny ze strony głównej - bardzo wygodny. Zamawiałem tam odczynniki, ale przy rejestracji podawałem dane firmowe, nie wiem jak jest na osobę prywatną. Polecam spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BusinessToBusiness - nic dziwnego że dane firmy były potrzebne i prosty wniosek jak to będzie z Kowalskim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to jest pHmetr do gleby - nie nadaje się do piwa - testowałem, szaleje i pokazuje bzdury

 

[edit] nie wiem czy to był ten sam, ja testowałem z biowinu - wyglądał identycznie

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez czytalem ze nie nadaje sie do plynow. zainwestuj w ph metr elektryczny

Share this post


Link to post
Share on other sites

zainwestuj w ph metr elektryczny

 

Bez przesady po co od razu pHmetr, w zupełności wystarczą papierki wskaźnikowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam od kilku dni dopiero. "Kalibrowałem" raz.

Gdzie kupiles i za ile?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tez taki mam ,szkoda tylko ze jego dokladnosc to 0,1 ,przydalo by sie 0,01..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.