Jump to content

Pomiar pH zacieru


vettis
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Poszedłem krok dalej, Mam paski do pomiaru pH zacieru. I teraz mam pytanie. Jak je używać? Dokładniej, po jakim czasie od początku zacierania mogę już zmierzyć pH? Ile od końca zacierania mogę jeszcze dodać słód zakwaszający żeby zmierzyć odczyn zacieru? Po dodaniu słodu, zależenie od temperatury, kiedy mogę ponownie zmierzyć ? W jakich proporcjach dodawać słód zakwaszający, żeby stabilnie zmieniać pH i nie przesadzić? Wielu z was bardziej doświadczonych na pewno praktykuje ingerencję w odpowiednie środowisko zacieru.

 

z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Pomiar robisz tak:

 

po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt.

 

Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę.

 

Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd.

 

Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g.

Link to comment
Share on other sites

Pomiar robisz tak:

 

po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt.

 

Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę.

 

Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd.

 

Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g.

Dzięki coder za fajną jasną odpowiedź. Będę próbował.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

POCH ma sklep internetowy - nazwali to System B2B, jest dostępny ze strony głównej - bardzo wygodny. Zamawiałem tam odczynniki, ale przy rejestracji podawałem dane firmowe, nie wiem jak jest na osobę prywatną. Polecam spróbować.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.