Jump to content
SlawekT

Wyszynk piwa z kanistra

Recommended Posts


Mam takie pytanie - mój kolega będzie miał wesele i chce koniecznie uraczyć gości piwem domowym mojego wyrobu. Wymyślił, aby serwować piwo z kanistra jak tutaj.

https://allegro.pl/oferta/kanister-3...4-defcf326160b

Czy ktoś może się tak bawił? Wiem, że powinien być keg i osprzęt, ale on nie chce inwestować. Jakie ciśnienie/ile cukry na 20 l dać, aby gazu było Ok i nie rozwaliło kanistra. Kanister ma być położony, więc gaz nie musi wypychać piwa.
Liczę na pomoc i poważne porady bez obśmiewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, SlawekT napisał:

Mam takie pytanie - mój kolega będzie miał wesele i chce koniecznie uraczyć gości piwem domowym mojego wyrobu. Wymyślił, aby serwować piwo z kanistra jak tutaj.

https://allegro.pl/oferta/kanister-3...4-defcf326160b

Czy ktoś może się tak bawił? Wiem, że powinien być keg i osprzęt, ale on nie chce inwestować. Jakie ciśnienie/ile cukry na 20 l dać, aby gazu było Ok i nie rozwaliło kanistra. Kanister ma być położony, więc gaz nie musi wypychać piwa.
Liczę na pomoc i poważne porady bez obśmiewania.

 

W tego typu zbiorniki się nie bawiłem, natomiast w wielu domach weselnych jest możliwość, za względnie niewielką opłatą, wypożyczenia sprzętu do wyszynku z kegów, może warto pójść w tą stronę (te kanistry też kosztują).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie bawiłem się w to ale: Ja chyba bym to potraktował tak jak blaszana beczułka 5l taką jaką można w marketach kupić, z tym wyciąganym kranem. Tam polecało się dawać 1/2 cukru do refermentacji w porównaniu do tego co by się dało do butelek. Czyli tutaj na 30l dałbym powiedzmy 1-1,25 - 1,5g cukru max na litr piwa do refermentacji, czyli ok 25g na 20 litrów . No i jako, że tu nie gazujesz sztucznie co2, to musiałoby to być świeże piwo wlane do tego pojemnika na max kilka dni przed weselem. Jakiś weizen, APA, polskie Ale, może dry stout itp. 

 

Tak poza tematem - Tylko jest to na tyle nie sprawdzona i nie pewna, nie profesjonalna metoda, że może na tak ważną imprezę jak wesele lepiej byłoby postarać się o keg petainer i zestaw do wyszynku, jakiś rollbar pożyczony itp, niż iść w takie półśrodki. Albo po prostu piwa w butelkach.

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

SlawekT tak się sklada, że również będę robił piwo na wesele szwagierki, proponowałem im, że lepiej było by petainery i krany oni uparli się na butelki. Targi skończyły się na tym, że szwagier będzie mył butelki na swoje wesele.😁

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj spokój Panie z tym kanistrem, nie sądzę by ktoś na weselu się odważył pić z tego.... 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.03.2020 o 08:34, jac007 napisał:

Używałem dawniej takie pojemniki do wody po paru dniach woda waliła plastikiem.

To kanistry "spożywcze" po aromacie do wermutu pozyskane z zakładu produkującego takie napitki, więc plastikiem nie powinno "walić"

W dniu 20.03.2020 o 23:52, punix napisał:

 

W tego typu zbiorniki się nie bawiłem, natomiast w wielu domach weselnych jest możliwość, za względnie niewielką opłatą, wypożyczenia sprzętu do wyszynku z kegów, może warto pójść w tą stronę (te kanistry też kosztują).

Kanistry dostałem gtatis, za uśmiech :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 21.03.2020 o 00:10, darinho napisał:

Nie bawiłem się w to ale: Ja chyba bym to potraktował tak jak blaszana beczułka 5l taką jaką można w marketach kupić, z tym wyciąganym kranem. Tam polecało się dawać 1/2 cukru do refermentacji w porównaniu do tego co by się dało do butelek. Czyli tutaj na 30l dałbym powiedzmy 1-1,25 - 1,5g cukru max na litr piwa do refermentacji, czyli ok 25g na 20 litrów . No i jako, że tu nie gazujesz sztucznie co2, to musiałoby to być świeże piwo wlane do tego pojemnika na max kilka dni przed weselem. Jakiś weizen, APA, polskie Ale, może dry stout itp. 

 

Tak poza tematem - Tylko jest to na tyle nie sprawdzona i nie pewna, nie profesjonalna metoda, że może na tak ważną imprezę jak wesele lepiej byłoby postarać się o keg petainer i zestaw do wyszynku, jakiś rollbar pożyczony itp, niż iść w takie półśrodki. Albo po prostu piwa w butelkach.

A tego cukru kolego darinho to nie za mało? Kiedyś dawałem 250 g na 25 l piwa, ponieważ od początku mojej przygody z piwowarstwem spotykałem się z zaleceniem jednej łyżeczki (ok. 5 g) na butelkę piwa. Było to nieco za dużo. Teraz daję 200 g na 27 l piwa i jest w sam raz. Butelkę można otworzyć "na ciepło" bez ryzyka konieczności sprzątania i nagazowanie jest wg mojego wyczucia w sam raz.

Moje dozowanie 3,5 g na butelkę piwa, a ty proponujesz max. 0,7 g na butelkę.  

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 23.03.2020 o 18:20, xjaniux napisał:

Daj spokój Panie z tym kanistrem, nie sądzę by ktoś na weselu się odważył pić z tego.... 🙂

Za takie porady z góry dziękuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minut temu, SlawekT napisał:

A tego cukru kolego darinho to nie za mało? Kiedyś dawałem 250 g na 25 l piwa, ponieważ od początku mojej przygody z piwowarstwem spotykałem się z zaleceniem jednej łyżeczki (ok. 5 g) na butelkę piwa. Było to nieco za dużo. Teraz daję 200 g na 27 l piwa i jest w sam raz. Butelkę można otworzyć "na ciepło" bez ryzyka konieczności sprzątania i nagazowanie jest wg mojego wyczucia w sam raz.

Moje dozowanie 3,5 g na butelkę piwa, a ty proponujesz max. 0,7 g na butelkę.  

Może i za mało. Napisałem tak na podstawie tego co zawsze czytałem gdzieś na forum na temat refermentacji w 5l beczułce i o refermentacji w 30l kegu petainer, że do refermentacji piwa w większej objętości daje się połowę, a nawet jeszcze mniej cukru w przeliczeniu niż dało by się do butelek. Robiłem refermentację w kegu 5l tylko 2 razy, w petainerach gazuję sztucznie, więc doświadczenia nie mam. Ale jakbym ja miał robić to bym 1g na litr nie przekraczał. Lepiej mieć lekko wysycone niż mieć problemy z tym, że leci piana zamiast piwa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, darinho napisał:

Może i za mało. Napisałem tak na podstawie tego co zawsze czytałem gdzieś na forum na temat refermentacji w 5l beczułce i o refermentacji w 30l kegu petainer, że do refermentacji piwa w większej objętości daje się połowę, a nawet jeszcze mniej cukru w przeliczeniu niż dało by się do butelek. Robiłem refermentację w kegu 5l tylko 2 razy, w petainerach gazuję sztucznie, więc doświadczenia nie mam. Ale jakbym ja miał robić to bym 1g na litr nie przekraczał. Lepiej mieć lekko wysycone niż mieć problemy z tym, że leci piana zamiast piwa. 

Dzięki za odpowiedź. Ja piany bym się nie bał. Bo kolega chce wkręcić kraniki do korków kanistrów i położyć je, Wtedy piwo spływałoby grawitacyjnie. Ja się bardziej martwię o odpowiednie schłodzenie piwa. Nie byłoby problemu zimą, ale we wrześniu to będzie mały challenge.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, SlawekT napisał:

Dzięki za odpowiedź. Ja piany bym się nie bał. Bo kolega chce wkręcić kraniki do korków kanistrów i położyć je, Wtedy piwo spływałoby grawitacyjnie. Ja się bardziej martwię o odpowiednie schłodzenie piwa. Nie byłoby problemu zimą, ale we wrześniu to będzie mały challenge.

A ja z kolei jak robiłem 2 razy w tej beczułce to tam trzeba wbić kran z pompką od góry w korek. I przy tym wbijaniu zawsze miałem chwilową fontannę z piwa mimo niskiego nagazowywania i na początku fest się pieniło. No i to chyba taki uraz, a może po prostu to ja coś robiłem nie tak. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Nastawiam jogurt w 10l kanistrach polietylenowych po ekstrakcie słodowym i wystarczy go zakręcić żeby kanister rozpuknęło. Nie wybuchnie, ale rozedmie. Nie wytrzyma ciśnienia normalnie nagazowanego piwa. Będziesz serwować płaskie piwo z bynajmniej nie płaskich pojemników, a estetyka rozwiązania przypomina wesela z lat 90 z jakąś lewą wódą kupowaną w takich pojemnikach od Ruskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.