Jump to content
Ziarbar

Niska temperatura pomieszczenia

Recommended Posts

Posted (edited)

Siema,

Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji. Jednak z pewnych względów mogę je robić tylko w piwnicy o stałej temperaturze 14°. Drożdże USWC. Czy to nie jest za mało jak na piwo górnej fermentacji?

 

Edited by Ziarbar

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Ziarbar napisał:

Siema,

Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji. Jednak z pewnych względów mogę je robić tylko w piwnicy o stałej temperaturze 14°. Czy to nie jest za mało jak na piwo górnej fermentacji?

 

 

Wszystko zależy, jakie drożdże, ale dla dużej liczby szczepów to będzie bardzo dobra temperatura na początek fermentacji. Pod koniec warto byłoby przenieść do nieco wyższej temperatury, ewentualnie wspomóc się pasem grzewczym czy pudłem styropianowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

26 minut temu, Ziarbar napisał:

Siema,

Zacząłem robić swoje pierwsze piwo górnej fermentacji. Jednak z pewnych względów mogę je robić tylko w piwnicy o stałej temperaturze 14°. Czy to nie jest za mało jak na piwo górnej fermentacji?

 

 

Mozesz zastosować Brewpiless (w sumie jakikolwiek dokładny termostat)+ pas grzewczy - sprawdzone działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem co to są za drożdże USWC, ale dla większości amerykańskich szczepów pokroju US-05 to jest bardzo w porządku temperatura. Dobrze by tylko było jakbyś pod koniec fermentacji mógł ją nieco podnieść, chociażby przenosząc piwo do pokojowej do domu i będzie ok. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja teraz robiłem APA na US-05, w piwnicy mam teraz 15 stopni, ale temperatura podniosła się do 17 podczas burzliwej. Po tygodniu przeniosłem fermentor do domu, czyli w 20-21 stopni. Dorzuciłem chmiel na cichą (bez przelewania), ale właściwie mi nie bulkało ani trochę. Wnioskuję, że drożdże były tak żarłoczne, że zjadły wszystkie cukry jeszcze w piwnicy.
Zatem sądzę, że i w temperaturze +14 stopni, niektóre szczepy drożdży górnej fermentacji dadzą sobie radę. Nawet i bez pasa grzewczego, możesz owinąć kocem, też Ci da 1-2 stopnie wyżej.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Muchor napisał:

Ja teraz robiłem APA na US-05, w piwnicy mam teraz 15 stopni, ale temperatura podniosła się do 17 podczas burzliwej. Po tygodniu przeniosłem fermentor do domu, czyli w 20-21 stopni. Dorzuciłem chmiel na cichą (bez przelewania), ale właściwie mi nie bulkało ani trochę. Wnioskuję, że drożdże były tak żarłoczne, że zjadły wszystkie cukry jeszcze w piwnicy.
Zatem sądzę, że i w temperaturze +14 stopni, niektóre szczepy drożdży górnej fermentacji dadzą sobie radę. Nawet i bez pasa grzewczego, możesz owinąć kocem, też Ci da 1-2 stopnie wyżej.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka
 

 

Chyba tak zrobię. Dzięki!😋

Share this post


Link to post
Share on other sites

Google podpowiada, że to może być US West Coast Gozdawy, jeżeli tak, to podawany jest tam przedział temperaturowy właśnie od 14 stopni, więc warunki masz idealne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.