Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam wszystkich.

Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style?

Warka na 10 litrów

słody:

1 Moris otther 3 kg

2 Carared 0.1 kg

3 płatki pszeniczne 0,2kg

 

zacieranie 66c-63c  -90 min

chmielenie:

1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram

                            5 min -  15 gram

2 centennial  8,3% - 60 min - 15 gram

                                   15 min -  20 gram

                                     5 min - 15 gram

 i na zimno po 30 gram Idaho i centennial.

Na fermentację Us 05

Co sądzicie o czymś takim?

Edited by szczuras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co szybko w głowie liczę to zakładając 80% wydajność zacierania to to będzie max 14blg więc tak średnio double wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celuje w 18 blg i 70 ibu.

Ale chodzi mi o zasyp czy da rade.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu mam problem , bo w piwnicy mam około 16- 17 stopni i bez kontroli.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temperatura bardzo dobra, byle nie było dużych wahań, zwłaszcza w dół. Pudło styropianowe załatwiłoby sprawę. Zadaj drożdże w 14-15 stopniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
17 godzin temu, szczuras napisał:

Celuje w 18 blg i 70 ibu.

Ale chodzi mi o zasyp czy da rade.

 

Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? 

Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, witur napisał:

 A jednak wiesz , nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma profesorze 

 

A moje upodobanie do zachowania minimalnego szacunku dla języka, terminologii i współforumowiczów jest dla ciebie problemem? Czy też szukasz problemów tam gdzie ich nie ma?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, dirk gently napisał:

 

Nie wiem co to jest "Moris other", ale zakładając że chodzi o Maris Otter to nie rozumiem na czym polega to celowanie, bo kalkulatora chyba nie użyłeś? 

Żeby dostać 18Blg z 2.8kg ziarna musiałbyś mieć wydajność ponad 90%. No chyba że taką masz, to wtedy gratuluję, ale nie wiem o co pytasz w takim wypadku.

Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ?

Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, szczuras napisał:

Ok poprawione. A jak bym zamiast gęstwy dodał FM 52 1 fiolkę ?

Ok. Tylko koniecznie zrób 1l starter na 48h przed warzeniem.

 

48 minut temu, szczuras napisał:

Temperatura w piwnicy 16c-17c około 10 dni?

Odpowiedzi można udzielić tylko na podstawie pomiarów Blg. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, szczuras napisał:

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

 

Nie musisz mieć mieszadła, żeby zrobić starter. Wystarczy większy słoik, najlepiej nowy, a przynajmniej nie po kiszonych ogórkach ;) I raz na czas zamieszać słoikiem.

Bezpośrednio z fiolki będziesz miał zdecydowanie zbyt mało drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, szczuras napisał:

A jeśli nie mam mieszadła to bez startera da rade? Wlać do wiadra bespośrednio?

Myślę że 24 h to mało bez mieszadła. Polecam 48 h przy wysokim reżimie sanitarnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za filmik. A czy taki litrowy starter to na 20 litrów czy na 10 litrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody,  z pozostałego litra robisz starter 8BLG, schładzasz, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką.

Edited by fotohobby
Uzupełnienie informacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, fotohobby napisał:

Zamiast słoika wystarczy 1,5l PET z wodą źródlaną. Kupujesz, wylewać pół litra wody, dodajesz drożdży, lekko dokręcasz i co jakieś czas potrząsasz/kręcisz butelką.

Jest to wierutna bzdura.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

No ok, skrót myślowy- wylewasz 0,5l wody, z reszty wody robisz starter 8BLG  i dodajesz drodże. Wyedytowałem.

Edited by fotohobby

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam wszystkich.
Mam pytanko, czy taka recepturka na Double ipa będzie zgodna ze style?
Warka na 10 litrów
słody:
1 Moris otther 3 kg
2 Carared 0.1 kg
3 płatki pszeniczne 0,2kg
 
zacieranie 66c-63c  -90 min
chmielenie:
1 Idaho 12,3 % -15 min -15 gram
                            5 min -  15 gram
2 centennial  8,3% - 60 min - 15 gram
                                   15 min -  20 gram
                                     5 min - 15 gram
 i na zimno po 30 gram Idaho i centennial.
Na fermentację Us 05
Co sądzicie o czymś takim?
Pomyśl jeszcze o dodaniu zwykłegu cukru, nawet do 0.5kg. Podbije Ci trochę wytrawność, co jest zalecane w Imperialnych IPA

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

czy to jest prawidłowy wygląd gęstwy?. Zbierana wczoraj fm52.

 

 

20200330_114159.jpg

Edited by szczuras

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.