Jump to content
Sign in to follow this  
Belzebub

rurka igielitowa

Recommended Posts

Planuję użyć takowej (z przeznaczeniem do spożywki) przy budowie chłodnicy.

Czy wysoka tamperatura może jakoś negatywnie wpływać na smak piwa ? Czy taka rurka jest wogóle przystosowana do "pracy" w takich temperaturach.

Edited by Belzebub

Share this post


Link to post
Share on other sites
Planuję użyć takowej (z przeznaczeniem do spożywki) przy budowie chłodnicy.

Czy wysoka tamperatura może jakoś negatywnie wpływać na smak piwa ? Czy taka rurka jest wogóle przystosowana do "pracy" w takich temperaturach.

Wyjaśnij: do czego konkretnie ma służyć ta rurka w chłodnicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Planuję użyć takowej (z przeznaczeniem do spożywki) przy budowie chłodnicy.

Czy wysoka tamperatura może jakoś negatywnie wpływać na smak piwa ? Czy taka rurka jest wogóle przystosowana do "pracy" w takich temperaturach.

generalnie igielit ma zastosowanie w zakresie temperatur ?10/+60°C. To co się dzieje powyżej (bo osobiście gotuję je w celach dezynfekcji), to na pewno utrata przeźroczystości. Konkretnie to musieliby się wypowiedzieć nasi forumowi chemicy.

Do Twoich celów użyłbym na pewno jakiegoś węża zbrojonego, żeby końcówki węża dobrze skręcić z rurką i z czasem nie pękały w tych miejscach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elroy faktycznie masz rację, muszę poszukać węża odpowiedniej średnicy. Igielit faktycznie może szybko stracić swoje właściwości.

Jkocurek, chłodnica będzie dość nietypowa, w zasadzie to co teraz będę robił to prototyp właściwej chłodnicy. Wąż jest mi potrzebny do szybkiego połączenia ze sobą fragmentów rurek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zaobserwowałem głównie powolną utratę przezroczystości oraz powolną zmianę koloru w kierunku zieleni.

Czy wydzielają się jakieś związki, nie wiem.

 

Sam planuje budowę chłodnicy, ale że większość procesu produkcyjnego przeprowadzam w kuchni / łazience planuje zrobienie przejściówki na wąż prysznicowy, dalej rurki miedziane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
chłodnica będzie dość nietypowa, w zasadzie to co teraz będę robił to prototyp właściwej chłodnicy. Wąż jest mi potrzebny do szybkiego połączenia ze sobą fragmentów rurek.

No cóż można użyć igelitu tymczasowo jednak jest mało elastyczny i na gorąco chyba nieobojętny dla smaku. Zdecydowanie lepszy jest silikon no ale o rząd wielkości droższy. Ponadto, jeżeli łączeni ma być pod kątem to wąż może się zaciskać blokując przepływ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Igielit to zmiękczony polichlorek winylu. Tworzywo to można stosować do 70°C natomiast powyżej tej temperatury wydzielają się związki plastyfikujące takie jak kwas tereftalowy, sebacynowy i adypinowy oraz ich estry. Powoduje to zwiększenie kruchości tworzywa i z czasem może stać się bardzo łamliwe wiec średnio się nadaje tam gdzie chcesz mieć elastyczny przewód. Tych związków tak mało się wydobywa, że chyba nie ma wpływu na smak i zapach. Trzeba tylko uważać aby nie przegrzać tego tworzywa powyżej 180°C bo wtedy następuje rozkład i wydobywa się bardzo trujący chlor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawno temu używałem rurek igielitowych do połączenia kotła z chłodnica ( destylacja ) sprawdzało się to bardzo dobrze żadnych posmaków zapachów zabarwień, a rurki kupowałem w sklepie motoryzacyjnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.