Jump to content
Bartpianista

Polska IPA z grejpfrutem 15°

Recommended Posts

Posted (edited)

Uszanowanie,

 

właśnie przelałem na cichą 20 litrową ipk'ę o następującym zasypie:


Słody:

  • Pale Ale 4,5 kg
  • Pszeniczny jasny 0,5 kg
  • Monachijski I 0,5 kg
  • płatki owsiane 0,3 kg

Chmiele:

  • Goryczka: Marynka 20 g - 60 min; Lubelski 20 g - 60 min
  • Aromat: Oktawia 20 g - 10 min; Sybilla 10 g - 10 min; Marynka 10 g - 10 min
  • Whirpool: Oktawia 10 g, Sybilla 10 g

Drożdże: S-04

Piwko ładnie odfermentowało z 15° do 2°. Na cichą planuję dodać Oktawię, Sybillę i Marynkę. Nie wiem dokładnie ile mi ich zostało dlatego ilość dostosuję przy wsypywaniu. Jednakże zrodziło się pytanie odnośnie dodatku jakiegoś cytrusa. Mam akurat w domu grejpfruty. Lubię instensywnie chmielone piwa z dodatkiem tego owocu. Wiem, że polskie chmiele nie są wybitnie cytrusowe, ale zapach Oktawii czy Sybilli przy otwarciu zrobił na mnie mega wrażenie. Jeśli sądzicie, że owoce nie zepsują tego piwa, to moje pytanie jest następujące: ile i jak? Zest? Sok? Czy zest dodawać świeży czy wysuszyć? Czy oddzielić miąższ od soku, czy mogę to zrobić przy oddzielaniu osadu przed butelkowaniem (robię to za pomocą Hop Spider'a)? No i czy ten sok wymaga jakiegoś przygotowania przed zadaniem? 

 

Z góry dziękuję za odpowiedź i życzę dużo zdrowia w związku z tą męczącą już chyba wszystkich pandemią...

Edited by Bartpianista

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.