Jump to content

Recommended Posts

Witam ponownie.

Jestem po swojej 3 warce "prawdziwe pszeniczne 12blg"

 

1 warke robiłem z miesiąc temu ale to wyszła lipa totalna. Piwo smakowało drożdżami, pachniało drożdżami.

 

Krótki opis:

12 litrów zacier

15 litrów wysładzanie

Uzyskałem 16 litrów piwa

Zacieralem po angielsku

Blg wyszło 14

Fermentowalo 14 dni (12-13 dzień przestało bulkac)

Końcowe blg 4.

 

2 dni temu dla sprawdzenie zrobiłem kolejną  warkę

 

Tym razem

15 litrów zacier

17 litrów wysładzanie

Blg 9

Czekam na wynik

Uzyskałem 21 litrów piwa.

 

Wczoraj 3 Warka.

Zacieranie programowane temp.

14 litrów zacier

13 litrów wysładzanie

Uzyskałem 12blg

Ale piwa mam 14 litrów .

 

Nie wiem co robię źle że tyle piwa mi odparowywuje.

Wszystko robię pod przykrywką.

Przy chmieleniu delikatny prześwit:

Najpierw czekam aż zacznie wrzeć.

Dodaje połowę chmielu, przykrecam gaz.

Godzinę czasu powoli sobie bulka,czasem zawrze. 15 min przed końcem dodaje kolejną porcję chmielu nie zmieniając siły gazu.

Czemu tyle piwa odparowało?

 

Pozdrawiam Damian 'MrPolus' P.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, MrPolus napisał:

Wszystko robię pod przykrywką.

Gotowanie powinno odbywać się bez przykrywki :)

21 minut temu, MrPolus napisał:

Czemu tyle piwa odparowało?

Chyba nie do końca precyzyjnie zadajesz to pytanie... czy ono nie powinno brzmieć: Dlaczego w efekcie końcowym otrzymuję tylko x litrów piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile miałeś litrów przed gotowaniem? Mi standardowo odparowuje 15-18% na godzinę, musisz wiedzieć ile tobie i układać przepisy z uwzględnieniem tego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, MrPolus napisał:

1 warke robiłem z miesiąc temu ale to wyszła lipa totalna. Piwo smakowało drożdżami, pachniało drożdżami.

Prawdopodobnie niedofermentowane.

29 minut temu, MrPolus napisał:

Nie wiem co robię źle że tyle piwa mi odparowywuje.

Może niekoniecznie jest to kwestia odparowania.

Wiesz ile litrów odbierasz po wysładzaniu? Ile masz litrów przed gotowaniem?

W czym gotujesz, w czym zacierasz, jak wysładzasz, czy wysładzasz całą wodę którą wlejesz do pojemnika z zacierem?

Musisz wiedzieć że młóto zabiera ok 0,8l/kg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
49 minut temu, rkkr napisał:

Gotowanie powinno odbywać się bez przykrywki :)

Chyba nie do końca precyzyjnie zadajesz to pytanie... czy ono nie powinno brzmieć: Dlaczego w efekcie końcowym otrzymuję tylko x litrów piwa?

Dlaczego w efekcie końcowym otrzymuje tylko 14 litrów piwa

Edited by MrPolus

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minut temu, rkkr napisał:

Gotowanie powinno odbywać się bez przykrywki :)

Czytałem parę opini że przy chmieleniu, powinno by przykryte z delikatnym prześwitem

Share this post


Link to post
Share on other sites
42 minuty temu, anatom napisał:

Wiesz ile litrów odbierasz po wysładzaniu? Ile masz litrów przed gotowaniem?

W czym gotujesz, w czym zacierasz, jak wysładzasz, czy wysładzasz całą wodę którą wlejesz do pojemnika z zacierem?

Musisz wiedzieć że młóto zabiera ok 0,8l/kg

 

Gotuje, zacieram w garku emaliowany 50l. Wysladzam woda 78stopni, robię to standardowo, zacier do wiadra z filtratorem.

Przelewamy wodę z garnka do wiadra,około 2 litrów. I powtarzam proces aż do końca wody w garnku np 15 litrów. Oczywiście czekam aż się ułoży złoże.

 

Korzystałem z poradnika "twój browar" na yt

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, anatom napisał:

Z przykrywką czy bez na razie kwestia drugorzędna. Wiesz ile miałeś litrów przed gotowaniem? 

Niestety, nie. Chyba bede przy następnej warce musiał dokładnie to powierzyć.

 

Myślę że teraz nie uzyskam pomocy. Za mało mam danych aby wam je przekazać

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, MrPolus napisał:

Gotuje, zacieram w garku emaliowany 50l. Wysladzam woda 78stopni, robię to standardowo, zacier do wiadra z filtratorem.

Przelewamy wodę z garnka do wiadra,około 2 litrów. I powtarzam proces aż do końca wody w garnku np 15 litrów. Oczywiście czekam aż się ułoży złoże.

 

Korzystałem z poradnika "twój browar" na yt

Zacierasz, wysładzasz i po wysładzaniu zbierasz brzeczkę, którą będziesz warzyć. Ile tej brzeczki masz? Jeszcze przed gotowaniem, a po wysładzaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie ilości słodów użyłeś w poszczególnych warkach? Bo wydaje mi się, że w pierwszej kolejności powinieneś się skupić na zacieraniu i filtracji i tutaj szukać przyczyn małej wydajności..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Korzystam z tego przepisu. Jedynie w 1 i 2 warce zacieralem po ang. Przy drugiej dodałem

Więcej wody aby wyszło więcej piwa

15 zacier

17 wysładzanie

2020-03-16 13.06.30.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, tortoise napisał:

Zacierasz, wysładzasz i po wysładzaniu zbierasz brzeczkę, którą będziesz warzyć. Ile tej brzeczki masz? Jeszcze przed gotowaniem, a po wysładzaniu.

Tutaj nie mam danych. Przy 4 warce zrobię dokładne pomiary.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Zestawy z TB są policzone dla dość wysokiej wydajności, BS podaje 75% przy tym zasypie. Mi z tych zestawów też nigdy nie wyszło tyle ile miało. U Ciebie problem tkwi najprawdopodobniej w wysładzaniu. Co do ilości wody to moim zdaniem też jest za mało. Skoro masz w zasypie ok 4 kg słodu to wody powinieneś użyć: 4x3 = 12 litrów do zacierania, i jeśli chcesz uzyskać 20 litrów to 20-12=8 litrów, plus tyle wody ile Ci odparuje podczas gotowania oraz tyle ile wchłonie słód. Słód wchłania ok 0,8 litra na kg, przyjmij litr. Więc w sumie powinieneś użyć 12+8+4+5=29 litrów wody. Przyjąłem, że odparuje 5 litrów. 

 

Użyłeś w drugiej warce 32 litry przez to dostałeś ok 21 litrów piwa ale mniejsze BLG. Następnym razem przyjmij jak Ci napisałem tylko zwróć uwagę na wysładzanie. Na czym wysładzasz? Jak na oplocie i jest on dość krótki to spróbuj wysładzać w następujący sposób. Odbierz cały filtrat po zacieraniu, skoro masz do wysładzania użyć wg obliczeń 17 litrów wody to dolej do słodu 9 litrów, zamieszaj zacier i odczekaj 10 minut, znowu odbierz filtrat, zalej pozostałe 8 litrów wody, zamieszaj, poczekaj 10 minut i odbierz resztę filtratu. W sumie powinieneś uzyskać ok 25 litrów brzeczki do gotowania. Gotuj bez przykrywki i tak żeby lekko wrzało, nie musi się mocno gotować. Ważne żeby bez przykrywki. Możesz też wysładzać więcej jeśli będziesz odbierał brzeczkę o ekstrakcie większym niż 2-3 BLG. Zmierz też ile BLG ma brzeczka przed gotowaniem. Powinna mieć 1-2 BLG mniej niż to co chcesz uzyskać...

 

Co do smaku i zapachu drożdży w piwie to wyżej już ktoś napisał, za krótka fermentacja. Fermentuj tak długo, aż zauważysz że brzeczka w fermentatorze zaczyna się klarować. Jak skończy bulkać to nie znaczy że skończyła się fermentacja! Klarujące się piwo możesz przelać znad osadu drożdżowego i odstawić jeszcze na tydzień na dokładniejsze wyklarowanie. Najlepiej w niskiej temperaturze. Póki nie ma upałów wykorzystaj temperaturę za oknem.

Edited by nike21

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz garnek jak walec? Jeśli tak to wlej 10l. Włóż linijke. Odzczytaj, podziel przez 10. Potem prosto. Tyle centymetrów ile będzie pomnóż to co ci wyszło z początkowego obliczania.
Po drugie kup tabletki do klarowania.
Po trzecie zrób coldcrash czy jak to się pisze na te 3 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, INTseed napisał:

Masz garnek jak walec? Jeśli tak to wlej 10l. Włóż linijke. Odzczytaj, podziel przez 10. Potem prosto. Tyle centymetrów ile będzie pomnóż to co ci wyszło z początkowego obliczania.

Bez wlewania wody - ze wzoru na objętość - może policzyć ile litrów ma centymetr płynu w garnku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, INTseed napisał:

Masz garnek jak walec? Jeśli tak to wlej 10l. Włóż linijke. Odzczytaj, podziel przez 10. Potem prosto. Tyle centymetrów ile będzie pomnóż to co ci wyszło z początkowego obliczania.
Po drugie kup tabletki do klarowania.
Po trzecie zrób coldcrash czy jak to się pisze na te 3 dni.

Sam pomiar nie jest problemem, chodzi o to że nie zrobiłem tego gdyż nie sądziłem że to ważne. To jest dopiero moja 3 Warka i się uczę jeszcze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, nike21 napisał:

Co do smaku i zapachu drożdży w piwie to wyżej już ktoś napisał, za krótka fermentacja. Fermentuj tak długo, aż zauważysz że brzeczka w fermentatorze zaczyna się klarować. Jak skończy bulkać to nie znaczy że skończyła się fermentacja! Klarujące się piwo możesz przelać znad osadu drożdżowego i odstawić jeszcze na tydzień na dokładniejsze wyklarowanie. Najlepiej w niskiej temperaturze. Póki nie ma upałów wykorzystaj temperaturę za oknem.

Jak mam określić czy piwo jest klarowne, jeśli chodzi o przenicznie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nawet pszeniczne będzie się w fermentorze klarowało. Zauważysz że zmętnienie od góry osiada na dno. Jakie drożdże użyłeś i w jakiej temp otoczenia stoi piwo? I ile już czasu stoi ta druga warka?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
9 minut temu, nike21 napisał:

Nawet pszeniczne będzie się w fermentorze klarowało. Zauważysz że zmętnienie od góry osiada na dno. Jakie drożdże użyłeś i w jakiej temp otoczenia stoi piwo? I ile już czasu stoi ta druga warka?

Dzięki, też tak myślałem że w ten sposób to się klaruje.

 

Temperatura od 19 do 22 stopni

Drożdże wb-06

2 dni, w sobotę na wieczór dodałem drożdży

Edited by MrPolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw piwo na trzy tygodnie i butelkuj. Pomiar rób metodą fft.
Przy każdym piwie przelewaj aby było jak najmniej drożdzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
6 minut temu, INTseed napisał:

Zostaw piwo na trzy tygodnie i butelkuj. Pomiar rób metodą fft.
Przy każdym piwie przelewaj aby było jak najmniej drożdzy.

Nie jestem aż tak obeznany, tak jak pisałem to dopiero 3 Warka

Możesz rozwinąć to fft i o co chodzi z tym przelewaniem?

 

Edited by MrPolus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robisz pomiar ile masz blg, potem to wlewasz z drożdzami do szklanki i masz pomiar odfermentowania po kilku dniach. Fermentujesz to w jak najcieplejszym miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.