Jump to content
Sign in to follow this  
kokesz43

RIS z Browamatora

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, jestem początkującym piwowarem. Póki co mam za sobą dwie warki z brewkitu i ekstraktów. Z braku czasu na warzenie risa zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu https://browamator.pl/ba-prawdziwy-ris-27-zestaw-na-20-l-piwa-z-ekstr,3,34,4569.

Chciałbym go jednak  trochę zmodyfikować i prosiłbym o rady i opinie odnośnie mojego pomysłu. 

Podczas ostatnich 5-10 minut gotowania zamierzam dodać w woreczkach muślinowych kawę do brzeczki aby nadać jej własnie smak kawy.  Brzeczkę chciałbym podzielić na dwa fermentory ( w każdym po 10l). Jeden fermentor to miałby być zwykły RIS kawowy, drugi zaś chciałbym zaprawić przy przelewaniu na chichą płatkami dębowymi oraz laską wanilii macerowanymi w JIM BEAM aby nadać mu aromat i posmak wanilii. 

Tutaj nasuwa sie kilka pytań. Ile wymienionych składnikow użyć aby ich smak i aromat był wyczuwalny, lecz całkowicie nie zdominował RISA. 

Drugie pytanie - zastanawiam się nad zrobieniem jednej wersji na lekko slodko z dodaniem laktozy. Czy to dobry pomysł? 

Trzecie pytanie. Ostatnio przy robieniu podwójny dubbel belgijski z browamatora miałem problemy by później oddzielić chmieliny od reszty, ostatecznie użyłem sitka o drobnych oczkach, lecz co chwila się zapychało. Macie jakieś lepsze sposoby? Dekantacja i raz whirpool coś wtedy mi nie pykły i nie chciałbym znów tego powtarzać. 

Edited by kokesz43

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minuty temu, kokesz43 napisał:

Witam, jestem początkującym piwowarem. Póki co mam za sobą dwie warki z brewkitu i ekstraktów. Z braku czasu na warzenie risa zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu https://browamator.pl/ba-prawdziwy-ris-27-zestaw-na-20-l-piwa-z-ekstr,3,34,4569.

Chciałbym go jednak  trochę zmodyfikować i prosiłbym o rady i opinie odnośnie mojego pomysłu. 

Podczas ostatnich 5-10 minut gotowania zamierzam dodać w woreczkach muślinowych kawę do brzeczki aby nadać jej własnie smak kawy.  Brzeczkę chciałbym podzielić na dwa fermentory ( w każdym po 10l). Jeden fermentor to miałby być zwykły RIS kawowy, drugi zaś chciałbym zaprawić przy przelewaniu na chichą płatkami dębowymi oraz laską wanilii macerowanymi w JIM BEAM aby nadać mu aromat i posmak wanilii. 

Tutaj nasuwa sie kilka pytań. Ile wymienionych składnikow użyć aby ich smak i aromat był wyczuwalny, lecz całkowicie nie zdominował RISA. 

Drugie pytanie - zastanawiam się nad zrobieniem jednej wersji na lekko slodko z dodaniem laktozy. Czy to dobry pomysł? 

 

Przy takim piwie (zresztą, jak przy praktycznie każdym innym) najważniejsza będzie fermentacja. Nie wiem, ile drożdży jest w zestawie, ale jeśli to będzie miało faktycznie 27°Blg, to wypadało by użyć 2, a raczej nawet 3 saszetek. A najlepiej gęstwy po poprzednim, słabszym piwie. Do tego - czy jesteś w stanie zapewnić odpowiednią temperaturę fermentacji? S-04 przy takim ekstrakcie mogą mocno podnieść temperaturę na początku. Darowałbym sobie też przelewanie na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oczywiście po paczce drożdzy na  wiadro mam zamiar dać, nie wiem ile jest w zestawie ale 04 mam jeszcze 2 paczki w schowku. Z temperaturą nauczony doświadczeniem z ostatniej warki gdzie drożdze na początku z 21 do 23-24 mi podbiły temperaturę przy 18 blg i zaczeły uciekać rurką dałbym w ciu chłodniejsze miejsce (rozpocząć przy 15-17 stopniach), bo taką mam mozliwość.   Ewentualnie tak jak ostatnio dalbym blow off tube, choć przy 10l myślę, że tak nie  będą wychodzić aż .

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, kokesz43 napisał:

oczywiście po paczce drożdzy na  wiadro mam zamiar dać, nie wiem ile jest w zestawie ale 04 mam jeszcze 2 paczki w schowku. Z temperaturą nauczony doświadczeniem z ostatniej warki gdzie drożdze na początku z 21 do 23-24 mi podbiły temperaturę przy 18 blg i zaczeły uciekać rurką dałbym w ciu chłodniejsze miejsce (rozpocząć przy 15-17 stopniach), bo taką mam mozliwość.   Ewentualnie tak jak ostatnio dalbym blow off tube, choć przy 10l myślę, że tak nie  będą wychodzić aż .

 

Te 21° skreśliłbym dla większości piw, 15-17 otoczenia będzie dobre. Przy czym dalej proponowałbym zrobić wcześniej jakieś lekkie piwko i dopiero na gęstwie zrobić mocarza.

Kawa do gotowania to ponoć słaby pomysł, większość aromatów ucieknie. Nieźle sprawdza się cold brew, 100g powinno dać już niezły efekt.

Płatki i wanilia, hmm proponowałbym nie więcej jak 10-15g płatków na tydzień. Laska wanilii do tego będzie raczej słabo wyczuwalna.

Laktoza - no cóż, po prostu zastanów się, co w efekcie chcesz otrzymać.

 

9 godzin temu, kokesz43 napisał:

Trzecie pytanie. Ostatnio przy robieniu podwójny dubbel belgijski z browamatora miałem problemy by później oddzielić chmieliny od reszty, ostatecznie użyłem sitka o drobnych oczkach, lecz co chwila się zapychało. Macie jakieś lepsze sposoby? Dekantacja i raz whirpool coś wtedy mi nie pykły i nie chciałbym znów tego powtarzać. 

 

Jeśli whirpool i dekantacja od góry nie poszła przy dubblu nie poszły, to raczej coś zrobiłeś źle ;) zamieszaj, daj z 15-20 minut, żeby wszystko ładnie się ułożyło i delikatnie zlewaj od góry i będzie dobrze. Kolejne lepsze rozwiązanie to chyba dopiero hopstopper.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Oki, dekantacje spróbuję jeszcze raz.  O ile pamiętam to odczekalem jakieś mniej niż 5 minut od whirlpool więc pewnie tutaj błąd. W najgorszym wypadku znów poratuje się zdezynfekowanym sitkiem tak jak ostatnim razem.  

 

Pytanie mam jeszcze odnośnie chmielenia.  czy dobrym pomysłem było by tutaj ubogacenie zestawu o 30g magnusa na gorączkę oraz 30 g citry na cicha, bo mi zalegają?  

 

Mam też jeszcze jakieś 200g slodu karmelowego.  Można by to dodać w woreczku razem z palonym jeczmieniem od samego początek podgrzewania? 

 

Do tej kawy na cichą może warto by wykorzystać posiadany hop spider?  

Edited by kokesz43

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minuty temu, kokesz43 napisał:

 30 g citry na cicha, bo mi zalegają?  

Włóż do zamrażarki a się nie zmarnuje na pewno. Sypanie chmielu do risa na cichą nie ma sensu. Piwo będziesz degustował pewnie najwcześniej za pół roku, a idealne będzie za rok. Po takim czasie z tego chmielu nic nie zostanie, a narobisz się przy tym niepotrzebnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj tutaj o najczęstszych błędach popełnianych przy tworzeniu receptur link

I staraj się unikać podejścia polegającego na używaniu wszystkiego "co zalega"... nic dobrego z tego nie wyniknie..

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, rkkr napisał:

Poczytaj tutaj o najczęstszych błędach popełnianych przy tworzeniu receptur link

I staraj się unikać podejścia polegającego na używaniu wszystkiego "co zalega"... nic dobrego z tego nie wyniknie..

Dlatego wolę dopytać.

 

Ostatnie pytanie jeszcze. Jak przygotować kawę przed dodaniem na cichą/ w jakiej postaci. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.