Jump to content
Slug

Robust Porter, potrzebna mała pomoc :-)

Recommended Posts

Witam serdecznie.

 

Na wstępie witam wszystkich ponieważ jest to mój pierwszy wpis na forum.

Robust porter będzie dopiero moją drugą warką, ale napewno nie ostatnią :)

Dlatego z braku doświadczenia potrzebuję Waszej małej pomocy.

 

Chodzi mi o proces zacierania i kolejność dodawania poszczególnych słodów.

W przepisie podano, aby wszystkie słody wrzucić naraz, a następnie zacierać w 66°C przez 70 min lub do uzyskania negatywnej próby jodowej.

 

I tu moje pytanie. Jaki jest sposób na zrobienie próby jodowej w przypadku dodania słodów barwiących ?

1. Czy w pierwszej kolejności dodać słód jasny, a słody ciemne wrzucić po uzyskanie negatywnej próby jodowej ?

2. Zacierać wszystkie słody jednocześnie, a próbkę rozcieńczyć, aby móc dokonać próby jodowej ( gdzieś wyczytałem, że można tak zrobić) ?

Drugie pytanie mam odnośnie ilości drożdży.

3.W przepisie zalecają 2 saszetki. Nie jest to za dużo ? Zacier na 20L.

Do dyspozycji mam S04 lub S05. Waszym zdaniem, które były by odpowiedniejsze. Ja chciałem wykorzystać S04.

Z góry dziękuję za wskazówki :)

Pozdrawiam, Sebastian

 

 

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 i 2) zacierać wszystko razem i nie robić próby jodowej. Opcjonalnie możesz wydłużyć zacieranie do 90 minut jeśli boisz się, że zostanie Ci skrobia w zacierze

3) ilość drożdży zależy od objętości warki i poziomu Blg. Jeśli gęstość początkowa będzie bliżej 12 Blg to wystarczy jedna saszetka. Jeśli bliżej 16 Blg to daj dwie. Robust Porter to taki dziwny styl ze pasują zarówno drożdże angielskie jak i neutralne amerykańskie. Dodaj więc które wolisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.