Jump to content
Sign in to follow this  
Rambo Michol

Kwaśne piwo, czy się otruje?

Recommended Posts

Cześć,

 

Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. 

Dokładnie to co kupiłem to:

https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280

 

Dajcie proszę znać czy się nada!

Dzięki za pomoc

 

 

IMG_20200311_213614.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Rambo Michol napisał:

Cześć,

 

Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. 

Dokładnie to co kupiłem to:

https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280

 

Dajcie proszę znać czy się nada!

Dzięki za pomoc

 

 

Jeśli chodzi o "czystość" kwasu - na ile dotąd sprawdzałem, to wszystkie 80% są dopuszczone do użytku spożywczego, więc i z tym nie powinno być problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, Rambo Michol said:

Cześć,

 

Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. 

Dokładnie to co kupiłem to:

https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280

 

Dajcie proszę znać czy się nada!

Dzięki za pomoc

 

W karcie charakterystyki dostępnej tu: https://warchem.pl/public/assets/1KARTY/K154.pdf, co prawda nic o spożyciu nie piszą, ale myślę, że nie masz się czego obawiać, jeśli jest czysty. Przy czym 1 ml na 0,5L kwasu moim zdaniem niewiele tej kwaśności może Ci wprowadzić (choć tu masz jeszcze wiśnie, one trochę też kwaśność podbiją). Na Twoim miejscu bym przetestował na próbce większe ilości kwasu (powiedzmy do 2,5 ml na 0,5L) i wybrał optymalną wersję, ewentualnie zabutelkował z różnymi ilościami kwasu ;) Ja standardowo daję 2 ml na 0,5L i nie daje to wykręcającej twarzy kwaśności :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, anteks napisał:

nie otrujesz ale zapasy papieru musisz zrobić


I radzę się śpieszyć bo papier schodzi w sklepach jak świeże bułeczki... xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dostałem odpowiedź od producenta, także polecam zamawiać, bo tańszy od kwasów w sklepach piwnych. Temat można zamknąć.:

 

"Witam!
 
Jest to taki sam produkt, co kwas mlekowy 80% spożywczy

WARCHEM Sp. z o.o.
DZIAŁ HANDLOWY
05-270 Marki, ul. Gen. Zajączka 40a
tel.: (22) 854-66-55, 690-642-939

"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.